Povežite se s nama

Novosti

Projekt Spinalnog centra bolnice u Varaždinskim Toplicama prošao na EU natječaju!

Objavljeno:

- dana

KORAK BLIŽE VELIKOM ULAGANJU

Bolesnici sa spinalnim ozljedama iz cijele Hrvatske na liječenje i rehabilitaciju dolazit će u Varaždinske Toplice, jer će u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju biti izgrađen prvi i jedini Spinalni centar u Hrvatskoj.

Nakon dugih priprema i brojnih najava, veliko ulaganje je na korak do realizacije: projekt izgradnje Spinalnog centra dobio je “zeleno svjetlo” na natječaju programa Western Balkan Investment Framework (WBIF). 

WBIF ili, hrvatski, Investicijski okvir za Zapadni Balkan je zajednička inicijativa Europske komisije i međunarodnih financijskih institucija (Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Europe), a njihov cilj je da se za prioritetne projekte u regiji objedine i koordiniraju različiti izvori financiranja s bespovratnim, tzv. grant sredstvima. 

Očekuju 10,8 milijuna eura zajma

Putem tog programa bit će sufinancirana izrada tehničke dokumentacije za gradnju Spinalnog centra, ali je projekt prihvaćen i za financiranje, izvijestio je župan Predrag Štromar u petak.

– Ovime će troškovi za investiciju procijenjenog iznosa oko 10,8 milijuna eura biti osigurani iz zajma i sredstava EU, što je značajno ostvarenje jer dokazuje kako je ovaj projekt doveden do najvišeg stupnja pripremljenosti. Projekt obuhvaća izgradnju Spinalnog centra koji će pratiti trendove i sudjelovati u najnovijim dostignućima medicine u načinima rehabilitacije bolesnika sa spinalnim ozljedama uz sofisticiranu opremu i kvalitetno uređen prostor te visokospecijaliziran stručni kadar – istaknuo je Štromar.

Iz Županije pojašnjavaju da bi, nakon završetka izrade dokumentacije, trebali moći koristiti i odobreni zajam.

– Zajam nam je važan i neophodan za osiguravanje sredstava za sufinanciranje izgradnje i opremanja, a prilikom prijave na strukturne fondove, ali i za samo pred-financiranje – pojašnjavaju.

Spa hotel i rekonstrukcija Minerve

Spinalni centar samo je dio velikog projekta transformacije Specijalne bolnice Varaždinske Toplice u destinaciju zdravstvenog turizma. Podsjećamo, projektom se predviđa i rekonstrukcija postojećeg bolničkog kompleksa i hotela, kao i gradnja novog spa hotela s četiri zvjezdice.

Vrijednost ulaganja procijenjena je na oko 68 milijuna eura, pa Županija traži strateške investitore.

– Zahvaljujući gotovoj studiji isplativosti koja je dokazala opravdanost ulaganja, već su ostvareni kontakti sa značajnim predstavnicima stranih investicijskih fondova koji su voljni ponuditi povoljne uvjete financiranja ovog projekta, a dosad iskazani interes za ovaj projekt pokazao je da se radi o trenutno jednoj od najzanimljivijih investicija – ističu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje