Povežite se s nama

Međimurje

Projekt Udruge Ad Astra: učenici diskutirali o vrstama i oblicima nasilja te učili kako reagirati

Objavljeno:

- dana

Održana je edukacija učenika od 4. do 8. razreda u sklopu projekta „Nasilje je OUT!“ Udruge Ad Astra.

Edukativne radionice održane su 5., 7., 19. i 21. listopada, a na njima je sudjelovao 31 predstavnik učenika od 4. do 8. razreda Osnovne škole Donji Kraljevec i Osnovne škole Draškovec.

Teme koje su na interaktivan način obrađivane bile su pojam, vrste i oblici vršnjačkog nasilja te nasilje na internetu, rizične skupine i njihove osobine.

Sudionici su se upoznali i s poželjnim načinom ponašanja u slučaju svjedočenja nasilju. S obzirom na sprečavanje i suzbijanje epidemije virusa COVID–19, edukacija je održana online putem Zoom platforme, i to kao izvannastavna aktivnost.

Sudionici su izražavali kritičko mišljenje u diskusijama, analizirali su video materijale te učili putem različitih metoda rada. Edukacije je osmislila i provela Josipa Mijulkov, mag. psych. Osim „vidljivog“ itekako je prisutno i elektroničko nasilje, poznato i kao „cyberbullying“.

Mnogi mladi upuštaju se upravo u taj oblik virtualnog nasilja koji im omogućuje anonimnost. Cyberbullying kao noviji oblik nasilja ima ozbiljnije posljedice od onih prouzročenih vršnjačkim nasiljem u stvarnim situacijama.

Anonimnost nasilnicima daje određenu dozu moći zbog koje su češće okrutniji nego u stvarnom životu zbog toga što ne vide direktno svoju žrtvu i posljedice koje im čine. Mladi često nisu svjesni štete koju vršnjačkim nasiljem nanose drugoj osobi.

Činjenica je da svi oblici nasilnog ponašanja – bilo ono fizičko, psihičko, ekonomsko, seksualno, ili ostala, djeluju razarajuće na osobnost i život svake mlade osobe.

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja koje je proveo Ured pučke pravobraniteljice među mladima u 2019. godini pokazuju da je 96 posto mladih tri mjeseca prije anketiranja svjedočilo govoru mržnje na internetu, a 68 posto njih nije prijavilo incident.

Navedeni podaci ukazuju na to da govora mržnje ima mnogo, a da istovremeno nedostaje povjerenje mladih u odrasle i druge s kojima bi podijelili svoja neugodna iskustva, odnosno nedostaje povjerenje u društveno okruženje.

Putem aktivne sinergijske suradnje Udruge s lokalnim dionicima u sklopu projekta „Nasilje je OUT!“ provode se aktivnosti koje za cilj imaju osvještavanje djece i mladih, ali i relevantnih dionika koji rade s djecom i mladima kako bi znali prepoznati i riješiti problem nasilja.

Projekt „Nasilje je OUT!“ provodi udruga Ad Astra s partnerima Osnovnom školom Donji Kraljevec i Osnovnom školom Draškovec. Sufinanciraju ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Općina Donji Kraljevec i Međimurska županija.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje