Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt Zaželi ide dalje, zapošljava se 30 gerontodomaćica koje će se brinuti o 180 korisnika

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je početna konferencija projekta Zaposli-Osnaži-Pomozi, ZOP” u sklopu programa „Zaželi-program zapošljavanja žena -faza III” koji provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s ostalim partnerima.

Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, vrijednost projekta iznosi 1.483.200, 00 kuna  a provodi se na području Varaždinske županije, a sam projekt traje od  7.11. 2022. do 7.7.2023 te će kroz provedbu projekta biti zaposleno 30 gerontodomaćica koje će se brinuti o 180 korisnika.

Jedna od gerontodomaćica je i Nada Križanec iz Općine Sračinec koja je u ovom projektu već četvrti put i brine se za ukupno šestero korisnika.

– Volim pomagati drugim ljudima. Oduvijek me vodila ta misao da mogu nekome pomoći. Posao je odgovoran, ima i teških dana, ali s ljubavlju dok se radi, sve je nekako lakše – rekla je Križanec.

Podršku projektu pruža i Varaždinska županija, pa je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula iznimno zadovoljstvo što projekt ulazi u treću fazu te je naglasila kako je u sve tri faze projekta izdvojeno oko 9 milijuna kuna.

– Ovaj projekat je iznimno važan za teže zapošljive žene koje se na ovaj način ponovno vraćaju na tržište rada, a krajnjim korisnicima će se kroz ovaj projekat poboljšati kvaliteta života – rekla je zamjenica Zagorec, podsjetivši kako je Varaždinska županija uključena u nekoliko projekata socijalne tematike. – Vodimo brigu o svakom čovjeku jer pažnju ponajprije moramo usmjeravati na ljude, na kvalitetu njihova života, a prvenstveno kada je riječ o našim najranjivijim skupinama ljudi, odnosno našim starijim žiteljima koji zaslužuju jednu dostojanstvenu i kvalitetnu starost, a mi smo tu da im kroz naše organizacije i institucije dajemo podršku – kazala je zamjenica župana naglasivši važnost gerontodomaćica  kao osobe koje osim pomaganja oko kućanskih poslova daju toplu riječ, optimizam, vedrinu i pozitivno raspoloženje svojim korisnicima.

Ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček je iskazala zadovoljstvo nastavkom programa Zaželi III, što govori koliko je on prepoznatljiv u lokalnoj zajednici.

– Zaželi III obuhvaća zapošljavanje pripadnica ranjivih skupina gerontodomaćica, njih 30 koje će na području Varaždinske županije pružati usluge skrbi i brige o oko 200 starijih i nemoćnih osoba. Projekt se provodi u gradovima Varaždinske Toplice, Novi Marof i Ivanec i na području sedam općina – objasnila je ravnateljica Vidaček istaknuvši kako je interes za ovaj projekt iznimno velik.

– Svakodnevno smo primali pozive od korisnika prilikom pauze projekta, s upitom kada gerontodomaćice kreću u pružanje usluge. Jako su zadovoljni jer su im one svakodnevno pri ruci – dostavljaju namirnice, donose lijekove i svakodnevno podižu kvalitetu njihovog života – izjavila je Vidaček.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji se obratio u ime svih partnera na projektu kazao je županijskim Crvenim križem imaju izuzetno dobru dugogodišnju suradnju po pitanju skrbi za starije i nemoćne osobe te je izrazio nadu kako će se takvi projekti provoditi i dalje.

– U ovoj godini jedna će gerontodomaćica biti zadužena za 6 korisnika na području općine, a Općina Maruševec surađuje i sa susjednim društvom Crvenog križa iz Ivanca gdje su četiri gerontodomaćice na 24 korisnika. Ovo je velika i važna pomoć za osobe koje nemaju obitelji ili ako im članovi obitelji žive u nekim drugim područjima i oslonjeni su na pomoć gerontodomaćica – zaključio je načelnik Klapša.

Partneri na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Općina Gornji Kneginec, Općina Visoko, Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Klenovnik, Grad Ivanec, Općina Maruševec, Općina Sračinec, Općina Breznički Hum i Općina Breznica.

Uvodnoj konferenciji su nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec,  gradonačelnica Varaždinskih toplica Dragica Ratković, načelnik Općine Kneginec Gornji Goran Kaniški, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, načelnik Općine  Sračinec Božidar Novoselec, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Lidija Perši iz Zavoda za socijalnu skrb- područni ured Varaždin.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje