Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt “Zeleno želimo”: danas ne propustite gurmansko-vinski pohod, novu turističku atrakciju Adventa u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu će danas, 8. prosinca biti održano drugo turističko događanje osmišljeno i organizirano kroz EU projekt “Zeleno želimo” iz programa Interreg Slovenija Hrvatska.

Nakon što je u listopadu na varaždinskoj tržnici otvoren prezentacijski prostor “Kultnatura” u kojem je do sada 15-tak OPG-ova prezentiralo svoje proizvode i drugo projektno događanje objedinit će ponudu rukotvorina, gastronomije, prirode, kretanja i vina, izvjestili su iz TZ grada Varaždina.

Heklanje, zimski čaj, vino i delicije

Događanje će započeti u 9 sati otvaranjem nove lokacije Udruge “Medenjak” u Ulici Ljudevita Gaja 15 s degustacijom domaćih klipića od pirovog i heljdinog brašna te Medenjakovog zimskog čaja. U izložbenom prostoru Kultnatura će potom, od 10 do 12 sati članice varaždinskog ogranka humanitarne inicijative “Knit a square” Croatia održati radionicu heklanih i štrikanih božićnih ukrasa, a za vrijeme  trajanja radionice posjetiteljima će se podijeliti ulaznice koje će se moći iskoristiti za klizanje na Starom gradu u vremenu od 12 do 17 sati.

Popodnevni dio programa počet će u 17 sati s gurmansko-vinskim pohodom: novom turističkom atrakcijom koja ima potencijala postati stalnim dodatkom varaždinskoj adventskoj ponudi. Sudionici gurmansko-vinskog pohoda će prolaziti središtem Varaždina te će im biti predstavljeni kulinarski specijaliteti varaždinskog Adventa, pripremljenih od lokalnih namirnica varaždinskog kraja, koje će moći degustirati, a uz finu domaću hranu degustirat će se i kvalitetno kuhano vino. Prijava za gurmansko-vinski pohod je obavezna. Gurmansko-vinski pohod završava u 19 sati na Trgu Kralja Tomislava gdje će se večeras održati koncert Natali Dizdar.

Sve aktivnosti u sklopu ovog događanja su za sudionike besplatne, a njegov je glavni cilj dodatno obogaćivanje kulturno-turističke ponude utemeljeno na registriranoj kulturnoj baštini.

Cilj projekta “Zeleno želimo” je izrada i implementacija novih sadržaja i proizvoda utemeljenih na aktivnom uključivanju baštine u turističku ponudu.

Za današnji pohod možete se prijaviti na e-mail [email protected] ili na broj telefona 091/607- 9066 danas do 12 sati.

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje