Povežite se s nama

Međimurje

„Projekti jamče da ćemo i dalje biti pokretači Gornjeg Međimurja“

Objavljeno:

- dana

SVETI MARTIN NA MURI

Općina Sveti Martin na Muri posebno svečano obilježava blagdan svetog Martina, zaštitnika svog mjesta.

Uz mnoštvo programa koji su organizirani tijekom proteklog tjedna, u petak je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća. Bila je to prilika da se općinsko čelništvo osvrne na učinjeno u ovoj godini, ali i da se najave brojni projekti u skoroj budućnosti.

Homogenost

Općina planira objektivno i radi realne projekcije u okviru svojih mogućnosti

– Sadašnji saziv Vijeća krasi iznimna homogenost u promišljanju potreba mještana naše općine. Način na koji radimo najbolje se može opisati s dvije riječi – afirmacija i pripremljenost. Afirmacija se odnosi na potvrdu dosadašnjeg rada i ustrajnost da u budućnosti zadržimo isti smjer. Afirmacija se odnosi i na nove mlade ljude koji su preuzeli upravljanje Općinom te to rade s maksimalnim entuzijazmom i predanošću. Pripremljenost se pak odnosi na našu budućnost – pripremljenost sadržaja, projekata, gospodarske i komunalne infrastrukture… – istaknula je na početku sjednice predsjednica Općinskog vijeća Petra Novinščak.

Detaljnije na ono što je u ovih godinu dana učinjeno u Općini osvrnuo se načelnik Svetog Martina na Muri Dražen Crnčec.
– Na čelo Općine došao sam sredinom godine, zamijenivši na tom mjestu dugogodišnjeg načelnika Franju Makovca, od kojeg smo preuzeli instituciju posloženu u svim segmentima funkcioniranja. Sve ono što smo radili, svaka investicija koju smo realizirali, usmjereno je prema stvaranju što kvalitetnijih životnih uvjeta naših mještana – istaknuo je načelnik Crnčec.

U Gospodarskoj zoni Sveti Martin trenutno je 14 tvrtki, koje zapošljavaju 500-tinjak ljudi

Općina Sveti Martin na Muri realizirala je brojne infrastrukturne projekte, od sanacija prometnica do završetka multimedijalnog muzeja Mlinarska kuća.
– No, treba biti realan i raditi projekcije u okvirima naših mogućnosti. Ovo je godina planiranja i izrade projekata. Trenutno u fazi pripreme imamo čak deset projekata, na kojima radimo u suradnji s javnim institucijama. Dio smo projekta odvodnje komunalnih voda. Nakon 30 godina od izgradnje škole, slijedi njezino proširenje i izgradnja sportske dvorane. Dom kulture prijavili smo na natječaj Ministarstva kulture. Razvijamo turističke sadržaje, a s Javnom ustanovom za zaštitu prirode u projektu smo „Med dvemi vodami“. Gospodarska zona okuplja 14 tvrtki, koje zapošljavaju 500-tinjak ljudi. Nismo zaboravili ni naše udruge, jer su one mjesto okupljanja i društvenog života naših mještana. Sve to radimo kako bismo i dalje bili motori i pokretači razvoja Gornjeg Međimurja – zaključio je načelnik Crnčec.

Laureati

Svečana sjednica bila je prigoda i za uručivanje prigodnih priznanja i općinskih nagrada. Zahvalnicu za izniman doprinos u književnom stvaralaštvu primio je Kristian Novak. Priznanje za promicanje turizma dobio je Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije. Stanko Perčić priznanje je primio za dugogodišnju aktivnost u općinskim udrugama te raznim kulturnim i sportskim manifestacijama. Priznanje je uručeno tvrtki Milena gradnja, kao i Udruzi „Svetomartinski krampusi“.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati