Povežite se s nama

Međimurje

„Projekti jamče da ćemo i dalje biti pokretači Gornjeg Međimurja“

Objavljeno:

- dana

SVETI MARTIN NA MURI

Općina Sveti Martin na Muri posebno svečano obilježava blagdan svetog Martina, zaštitnika svog mjesta.

Uz mnoštvo programa koji su organizirani tijekom proteklog tjedna, u petak je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća. Bila je to prilika da se općinsko čelništvo osvrne na učinjeno u ovoj godini, ali i da se najave brojni projekti u skoroj budućnosti.

Homogenost

Općina planira objektivno i radi realne projekcije u okviru svojih mogućnosti

– Sadašnji saziv Vijeća krasi iznimna homogenost u promišljanju potreba mještana naše općine. Način na koji radimo najbolje se može opisati s dvije riječi – afirmacija i pripremljenost. Afirmacija se odnosi na potvrdu dosadašnjeg rada i ustrajnost da u budućnosti zadržimo isti smjer. Afirmacija se odnosi i na nove mlade ljude koji su preuzeli upravljanje Općinom te to rade s maksimalnim entuzijazmom i predanošću. Pripremljenost se pak odnosi na našu budućnost – pripremljenost sadržaja, projekata, gospodarske i komunalne infrastrukture… – istaknula je na početku sjednice predsjednica Općinskog vijeća Petra Novinščak.

Detaljnije na ono što je u ovih godinu dana učinjeno u Općini osvrnuo se načelnik Svetog Martina na Muri Dražen Crnčec.
– Na čelo Općine došao sam sredinom godine, zamijenivši na tom mjestu dugogodišnjeg načelnika Franju Makovca, od kojeg smo preuzeli instituciju posloženu u svim segmentima funkcioniranja. Sve ono što smo radili, svaka investicija koju smo realizirali, usmjereno je prema stvaranju što kvalitetnijih životnih uvjeta naših mještana – istaknuo je načelnik Crnčec.

U Gospodarskoj zoni Sveti Martin trenutno je 14 tvrtki, koje zapošljavaju 500-tinjak ljudi

Općina Sveti Martin na Muri realizirala je brojne infrastrukturne projekte, od sanacija prometnica do završetka multimedijalnog muzeja Mlinarska kuća.
– No, treba biti realan i raditi projekcije u okvirima naših mogućnosti. Ovo je godina planiranja i izrade projekata. Trenutno u fazi pripreme imamo čak deset projekata, na kojima radimo u suradnji s javnim institucijama. Dio smo projekta odvodnje komunalnih voda. Nakon 30 godina od izgradnje škole, slijedi njezino proširenje i izgradnja sportske dvorane. Dom kulture prijavili smo na natječaj Ministarstva kulture. Razvijamo turističke sadržaje, a s Javnom ustanovom za zaštitu prirode u projektu smo „Med dvemi vodami“. Gospodarska zona okuplja 14 tvrtki, koje zapošljavaju 500-tinjak ljudi. Nismo zaboravili ni naše udruge, jer su one mjesto okupljanja i društvenog života naših mještana. Sve to radimo kako bismo i dalje bili motori i pokretači razvoja Gornjeg Međimurja – zaključio je načelnik Crnčec.

Laureati

Svečana sjednica bila je prigoda i za uručivanje prigodnih priznanja i općinskih nagrada. Zahvalnicu za izniman doprinos u književnom stvaralaštvu primio je Kristian Novak. Priznanje za promicanje turizma dobio je Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije. Stanko Perčić priznanje je primio za dugogodišnju aktivnost u općinskim udrugama te raznim kulturnim i sportskim manifestacijama. Priznanje je uručeno tvrtki Milena gradnja, kao i Udruzi „Svetomartinski krampusi“.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje