Povežite se s nama

Međimurje

Za čak devetnaest međimurskih projekata ukupno stiže više od tri milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

U Zagrebu je u srijedu održana svečanost potpisivanja Ugovora prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške regionalnom razvoju.

Ugovor je s brojnim načelnicima, gradonačelnicima i županima iz cijele Hrvatske potpisala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Što se tiče Međimurske županije, radi se o devetnaest projekata ukupne vrijednosti 3.250.000 kuna, koje će Ministarstvo sufinancirati.

Ministrica Gabrijela Žalac najavila je rezultate natječaja za financiranje projektne dokumentacije za veće kapitalne projekte. Županija je na taj natječaj prijavila projekte izgradnje škole i dvorane Srednje škole Prelog, izgradnju dvorane Osnovne škole Macinec, te dogradnju škole i izgradnju dvorane u Svetom Martinu na Muri. Istaknula je i skoro potpisivanje zajma s Europskom investicijskom bankom, kojim bi se trebali financirati projekti u obrazovanju. O ostalim projektima bilo je više riječi u četvrtak, kad je ministrica Žalac posjetila Međimurje.

Pregled gradova i općina, projekti i iznos potpore potpisanih Ugovora

Međimurska županija – Izgradnja školske dvorane – Strahoninec – 200.000 kuna
Grad Mursko Središće – Društveni Dom Peklenica – 250.000 kuna
Grad Prelog – Izgradnja prometnica i kanalizacije naselja Jug u Prelogu – 300.000 kuna
Općina Sv. Juraj na Bregu – Javna rasvjeta na području Općine – 100.000 kuna
Općina Strahoninec – Izgradnja prometnice u ulici Topolje – 100.000 kuna
Općina Nedelišće – Javna rasvjeta – 100.000 kuna
Općina Sv. Marija – Sanacija krovišta Doma kulture – 100.000 kuna
Općina Pribislavec – Izgradnja oborinske – 100.000 kuna
Općina Orehovica – Proširenje energetske učinkovitosti javne rasvjete – 150.000 kuna
Općina Dekanovec – Rekonstrukcija ulice Prvomajska – 300.000 kuna
Općina Donji Vidovec – Postavljanje javne rasvjete – 150.000 kuna
Općina Mala Subotica – Javna rasvjeta – 300.000 kuna
Općina Podturen – Sanacija zgrade ambulante – 140.000 kuna
Općina Belica – Društveni dom Gardinovec – 100.000 kuna
Općina Goričan – Sportska dvorana OŠ – 250.000 kuna
Općina Vratišinec – Društveni dom Gornji Kraljevec – 140.000 kuna
Općina Selnica – Sanacija Vinogradske ulice u Praporčanu – 150.000 kuna
Općina Sv. Martin na Muri – Rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Jurovčaku – 150.000 kuna
Općina Štrigova – Modernizacija nerazvrstane ceste u Štrigovčaku – 170.000 kuna

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje