Povežite se s nama

Međimurje

“Projektima stvaramo uvjete kakve imaju gradske sredine”

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Svečano je bilo u Kotoribi, koja je proteklog vikenda obilježila Dane Općine. Uz bogat zabavni i kulturni program, u Domu kulture održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je brojne uzvanike i goste pozdravio predsjednik Vijeća Stanko Vugrinčić.

Suradnja

– Svima nam je zadatak raditi na boljitku naše Kotoribe. Želim zahvaliti dosadašnjim vijećnicima, kao i svojem prethodniku, na svim poslovima koje su uspješno realizirali. Svojim smo radom dokazali da su nam, bez obzira na stranačku pripadnost, Kotoriba i njezini mještani na prvome mjestu. Pred nama su novi projekti i programi koje moramo realizirati kako bi se u Kotoribu dolazilo i ostajalo u njoj – rekao je Vugrinčić.

Općina je dobila novih 19 hektara zemljišta za proširenje Poduzetničke zone, što će zasigurno privući ulagače

Svečana sjednica je prilika da se predstave realizirani projekti, ali i najave novi. A u Kotoribi se posljednjih godina intenzivno radi, gradi, obnavlja… Tako je realiziran najskuplji projekt, a riječ je o kanalizacijskoj mreži. Idući korak je izgradnja zajedničkog pročistača otpadnih voda, koja će se u najvećoj mjeri sufinancirati kroz europske fondove.

– Ponosan sam na već treći mandat na čelu općine koja je na istoku Međimurske županije najrazvijenija, a kulturno i društveno najbogatija. Svake godine si zadajemo sve složenije i zahtjevnije planove, kako bi se uvjeti za život socijalno, kulturno i društveno poboljšali te se po standardu približili gradskim sredinama. Većina dosadašnjih planova je uspješno realizirana. Nadam se da će državne institucije prepoznati važnost lokalnih sredina u razvoju cijele države. Preduvjet je provođenje decentralizacije, posebno u segmentu financija. Lokalna samouprava bi time stekla samostalnost i neovisnost te bi na najbolji način znala iskoristiti novac za razvoj svoje sredine – istaknuo je načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec i dodao:

– Bez obzira što Kotoriba nema uvedene poreze na potrošnju i komunalni doprinos kod izgradnje građevinskih objekata, Općina se komunalno i gospodarski dobro razvija.

Dokaz tome je i činjenica da su parcele u Poduzetničkoj zoni “Jug” prodane te je u Općinu stigao pozitivan odgovor o dodjeli novih 19 hektara državne zemlje za proširenje Poduzetničke zone, tako da se otvaraju mogućnosti prodaje novih parcela za zainteresirane poduzetnike. Od značajnijih investicija u gospodarstvo na području Općine potrebno je istaknuti dovršetak izgradnje oko 6000 četvornih metara postrojenja za proizvodnju energije iz bioplina, a u pripremi je i značajna investicija od gotovo 80 milijuna kuna u novi proizvodni pogon tvrtke Muraplasta. Realizacijom ove investicije očekuju se i nova radna mjesta u Kotoribi.

Nagrade

Na sjednici su uručena i prigodna priznanja, a zahvalnicu je primio Franjo Dolenec, medaljom je nagrađen profesor Alojz Jembrih, dok je plaketa pripala Župnom zboru

– U Kotoribi je vidljiv kontinuitet. Međimurju je bitna sretna Kotoriba, baš kao što Hrvatskoj treba sretno Međimurje. Samo tako možemo ići naprijed. 
Razvoji gospodarstva i obrazovanja su dvije ključne stavke, da nam se ljudi ne iseljavaju, da ovdje mogu ostvariti sretan i kvalitetan život. Ključno za Kotoribu, ali i cijelo Donje Međimurje je razvoj željeznice. S novim mandatom krenuli smo s jasnom željom da jednom za svagda riješimo i taj problem. Puno se zadnjih godina govori o padu željezničkog prometa, ali veseli da je Vlada RH uvrstila u svoje planove i modernizaciju pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Krapina – Zagreb – otkrio je međimurski župan Matija Posavec.

U sklopu sjednice dodijeljena su godišnja javna priznanja. Zahvalnicu je primio Franjo Dolenec za postignuti uspjeh u natjecanju za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku 2017”. 

Medaljom Općine je nagrađen profesor Alojz Jembrih za angažman kod pripreme za tisak i predstavljanje “Kotoribskih protokola”, dok je općinsku plaketu primio Župni pjevački zbor Župe Kotoriba za 50. obljetnicu djelovanja. U kulturnom programu predstavili su se Stela Sabolić i Hinko Virgej.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati