Povežite se s nama

Međimurje

“Projektima stvaramo uvjete kakve imaju gradske sredine”

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Svečano je bilo u Kotoribi, koja je proteklog vikenda obilježila Dane Općine. Uz bogat zabavni i kulturni program, u Domu kulture održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je brojne uzvanike i goste pozdravio predsjednik Vijeća Stanko Vugrinčić.

Suradnja

– Svima nam je zadatak raditi na boljitku naše Kotoribe. Želim zahvaliti dosadašnjim vijećnicima, kao i svojem prethodniku, na svim poslovima koje su uspješno realizirali. Svojim smo radom dokazali da su nam, bez obzira na stranačku pripadnost, Kotoriba i njezini mještani na prvome mjestu. Pred nama su novi projekti i programi koje moramo realizirati kako bi se u Kotoribu dolazilo i ostajalo u njoj – rekao je Vugrinčić.

Općina je dobila novih 19 hektara zemljišta za proširenje Poduzetničke zone, što će zasigurno privući ulagače

Svečana sjednica je prilika da se predstave realizirani projekti, ali i najave novi. A u Kotoribi se posljednjih godina intenzivno radi, gradi, obnavlja… Tako je realiziran najskuplji projekt, a riječ je o kanalizacijskoj mreži. Idući korak je izgradnja zajedničkog pročistača otpadnih voda, koja će se u najvećoj mjeri sufinancirati kroz europske fondove.

– Ponosan sam na već treći mandat na čelu općine koja je na istoku Međimurske županije najrazvijenija, a kulturno i društveno najbogatija. Svake godine si zadajemo sve složenije i zahtjevnije planove, kako bi se uvjeti za život socijalno, kulturno i društveno poboljšali te se po standardu približili gradskim sredinama. Većina dosadašnjih planova je uspješno realizirana. Nadam se da će državne institucije prepoznati važnost lokalnih sredina u razvoju cijele države. Preduvjet je provođenje decentralizacije, posebno u segmentu financija. Lokalna samouprava bi time stekla samostalnost i neovisnost te bi na najbolji način znala iskoristiti novac za razvoj svoje sredine – istaknuo je načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec i dodao:

– Bez obzira što Kotoriba nema uvedene poreze na potrošnju i komunalni doprinos kod izgradnje građevinskih objekata, Općina se komunalno i gospodarski dobro razvija.

Dokaz tome je i činjenica da su parcele u Poduzetničkoj zoni “Jug” prodane te je u Općinu stigao pozitivan odgovor o dodjeli novih 19 hektara državne zemlje za proširenje Poduzetničke zone, tako da se otvaraju mogućnosti prodaje novih parcela za zainteresirane poduzetnike. Od značajnijih investicija u gospodarstvo na području Općine potrebno je istaknuti dovršetak izgradnje oko 6000 četvornih metara postrojenja za proizvodnju energije iz bioplina, a u pripremi je i značajna investicija od gotovo 80 milijuna kuna u novi proizvodni pogon tvrtke Muraplasta. Realizacijom ove investicije očekuju se i nova radna mjesta u Kotoribi.

Nagrade

Na sjednici su uručena i prigodna priznanja, a zahvalnicu je primio Franjo Dolenec, medaljom je nagrađen profesor Alojz Jembrih, dok je plaketa pripala Župnom zboru

– U Kotoribi je vidljiv kontinuitet. Međimurju je bitna sretna Kotoriba, baš kao što Hrvatskoj treba sretno Međimurje. Samo tako možemo ići naprijed. 
Razvoji gospodarstva i obrazovanja su dvije ključne stavke, da nam se ljudi ne iseljavaju, da ovdje mogu ostvariti sretan i kvalitetan život. Ključno za Kotoribu, ali i cijelo Donje Međimurje je razvoj željeznice. S novim mandatom krenuli smo s jasnom željom da jednom za svagda riješimo i taj problem. Puno se zadnjih godina govori o padu željezničkog prometa, ali veseli da je Vlada RH uvrstila u svoje planove i modernizaciju pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Krapina – Zagreb – otkrio je međimurski župan Matija Posavec.

U sklopu sjednice dodijeljena su godišnja javna priznanja. Zahvalnicu je primio Franjo Dolenec za postignuti uspjeh u natjecanju za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku 2017”. 

Medaljom Općine je nagrađen profesor Alojz Jembrih za angažman kod pripreme za tisak i predstavljanje “Kotoribskih protokola”, dok je općinsku plaketu primio Župni pjevački zbor Župe Kotoriba za 50. obljetnicu djelovanja. U kulturnom programu predstavili su se Stela Sabolić i Hinko Virgej.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje