Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Strojarske i prometne škole uz Dan grada proveli akciju “Dan ljubaznosti u prometu”

Objavljeno:

- dana

PJEŠACI I VOZAČI “POD POVEĆALOM”

U Varaždinu je danas održana već tradicionalna akcija učenika Strojarske i prometne škole Varaždin uz Dan grada Varaždina i blagdan sv. Nikole “Dan ljubaznosti u prometu”. 

Učenici smjera tehničar cestovnog prometa od 10 do 12 sati na deset najfrekventnijih raskršća u gradu bilježili su vozače i pješake koji prelaze preko pješačkog prijelaza.

U fokusu vozači i pješaci na pješačkim prijelazima

– Zapisujem vozače koji staju na pješačkom prijelazu kada prolazi pješak i oni koji ne staju, a zapisujem i pješake: jesu li pravilno prešli preko pješačkog prijelaza – rekla je Doroteja Horvat, učenica 4. b razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, jedna od 20-ak učenika koji su danas sudjelovali u akciji. 

I ove će godine tri najbolja vozača biti nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

– Cilj akcije je uspostaviti jedan tolerantan odnos između vozača i pješaka, odnosno želimo potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, što je osobito važno u vrijeme zimskih mjeseci, kada je slaba vidljivost – rekla je Monika Šipek, nastavnica skupine predmeta iz prometa na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin i voditeljica akcije “Dan ljubaznosti u prometu”.

Ovo je već šesta godina kako se provodi ova akcija, a iskustva su vrlo pozitivna.

– Imamo podršku HAK-a, Grada Varaždina i PU varaždinske koja nam uvijek izađe u susret. Vozači, kad vide naše učenike, ipak malo uspore i kulturniji su nego inače, što nam je drago – rekla je Šipek.

I ove godine tri najbolja vozača bit će nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

Akciju “Dan ljubaznosti u prometu” podržava i PU varaždinska.

– Pješaci su među najosjetljivijim sudionicima u prometu i upravo je taj suživot vozača motornih vozila i pješaka bitan na cesti. Važno je da vozači poštuju pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, ali i da pješaci koriste obilježeni pješački prijelaz za prelazak preko ceste, a ne da cestu prelaze iz mjesta koja su teško uočljiva, pa se vozači teže zaustave – rekao je Bezak.

Policijski službenici tijekom godine provode niz preventivnih i represivnih akcija, no i ove akcije, u kojima sudjeluju mladi, budući vozači vrlo su važne.

– Takve preventivne aktivnosti doprinose usvajanju pozitivnog stava i usvajanja prometnih propisa. Izrazito je to bitno za mlade koji će jednog dana isto biti vozači i shvatit će koliko je važno biti oprezan kad su u prometu pješaci, pogotovo kad su ti pješaci starije osobe ili djeca – rekao je Bezak.

Porast broja nesreća u kojima su sudjelovali pješaci

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodile su se 34 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je povećanje više od 50 % u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se dogodile 22 prometne nesreće.

Prema podacima PU varaždinske, u prometnim nesrećama u 11 mjeseci ove godine 24 pješaka zadobilo je lake tjelesne ozljede, dok ih je devet zadobilo teške tjelesne ozljede. Varaždinci još pamte tešku prometnu nesreću u Zagrebačkoj ulici, koja se dogodila u petak u noćnim satima, u kojoj je automobil naletio na pješakinju koja se nalazila na kolniku, a koja je od zadobivenih ozljeda preminula.

– Upravo ovakvi, najteži događaji ukazuju na nužnost i stalno poduzimanje i preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća s najosjetljivijom skupinom sudionika u prometu. Zato pješacima posebno naglašavamo da koriste obilježene pješačke prijelaze, a radi vlastite sigurnosti da se uvijek, prije nego krenu prelaziti cestu, da se uvjere da je sigurno, dok u noćnim satima da koriste refelktirajuće prsluke i druge stvari kako bi naglasili svoju prisutnost na prometnici – poručio je Bezak.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Obilježena 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina i Dan branitelja Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obilježavanja Dana branitelja Grada Novog Marofa i 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin Breg – Banjščina te početak borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske upriličeno je u subotu.

Program proslave započeo je otvorenjem Memorijalnog nogometnog turnira “Miljenko Banić” i svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje služenoj u crkvi sv. Antuna Padovanskog, nakon čega je krenuo mimohod uz pratnju limene glazbe sv. Martin. Kod spomen Križa položeni su vijenci za poginule, a program je nastavljen svečanim skupom kod Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu te zajedničkim druženjem uz vojnički grah.

Kako je pojasnio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, službeni datum obilježavanja je 19. rujna, a prigodna proslava dostojna svih onih koji su dali svoj obol u obrani novomarofskoga kraja i domovine obilježava se sadržajnim programom tijekom vikenda.

– Obilježava se 31. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Banjščina te se prisjećamo svih poginulih za vrijeme Domovinskog rata. 104. brigada, 3. novomarofska bojna bila je jedna od najopremljenijih bojni koje su bile na svim ratištima i iz koje su se mnogi regrutirali u Tigrove, Pume, Rode i ostale postrojbe Hrvatske vojske. Na nama je da ove povijesne datume dostojno obilježavamo i nikad ih ne prepustimo zaboravu – poručio je Jenkač.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Zdravko Jakop istaknuo je kako se uz Dan novomarofskih branitelja obilježava i osvajanje i zauzimanje skladišta koje je tada Hrvatsku u naoružanju ojačalo za sedam, osam puta.

– Prisjećamo se ljudi iz ovoga kraja koji su se uključili u Domovinski rat kroz 104. brigadu, kroz policiju, kroz brigade hrvatske vojske, 7. GBR  i druge. Mislim da je to obveza nas koji smo preživjeli, da dostojanstveno na neki način damo spomen na one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje za obranu domovine i da nas ta vjera, zajedništvo koje je bilo onda nadahnjuje i danas u izgradnji domovine nam jedine Hrvatske – rekao je Jakop.

Ivan Pokaz, savjetnik i izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda ističe kako je osvajanje skladišta na Varaždin Bregu prije 31 godinu bilo od izuzetnog značaja, ne samo za ovaj kraj, nego za Hrvatsku vojsku.

– Ono što je oduzeto od naoružanja od tenkova, pa do streljiva to je diglo sposobnost cijele Hrvatske vojske. Čuvanje sjećanja na poginule i dostojno obilježavanje ovakvih događaja jedna je od naših glavnih zadaća, a zajedno s braniteljima vodi se briga o očuvanju  digniteta cijelog Domovinskog rata – kazao je Pokaz.

Nastavite čitati

Život i društvo

Rezanjem mega-sarme dugačke čak 1.500 metara počela sada već sveeuropska 24. Zeljarijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rezanjem mega-sarme dugačke čak 1.501 metar u Vidovcu je u subotu svečano otvorena 24. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.

Organizator manifestacije, u sklopu koje se od petka do nedjelje održava mnoštvo programa s ciljem popularizacije Varaždinskog zelja i drugih autohtonih proizvoda Varaždinske županije, je KUD Vidovec, pokrovitelji Općina Vidovec i Varaždinska županija, a glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.

– Ove godine smo pripremili bogat sadržaj budući da dvije godine nismo imali manifestaciju uživo i u ovakvom obimu. Zeljarijada je u Hrvatskoj prepoznata, što možemo vidjeti po registracijama automobila iz cijele države, a u nedjelju stižu KUD-ovi iz susjednih zemalja, tako da možemo reći da je prerasla u međunarodnu manifestaciju. Promoviramo sve naše poljoprivrednike i Varaždinsko zelje, koje je zaštićeno na razini Europske unije. Jedina smo općina u Hrvatskoj koja ima zaštićena dva proizvoda, uz Varaždinsko zelje, zaštićen je i naš poznati težački kolač vidovečki gibanik, na što smo ponosni – istaknuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.    

Počeci Zeljarijade bili su u Društvenom domu, dok danas, 24 godine kasnije, manifestacija ima međunarodni značaj, napomenula je zamjenica župana Silvija Zagorec.  

– Svi znamo da bez zelja nema veselja. Općina Vidovec je europska prijestolnica zelja, a Varaždinsko zelje je iznimno zdrava namirnica, zaštićena oznakom izvornosti na razini Europske unije. Zeljarijada će kao gastronomska, gospodarska i kulturna manifestacija i ubuduće imati podršku Županije. Nadam se da će mnogi danas kušati najfiniju sarmu na svijetu, poznatu vidovečku mega-sarmu – rekla je Zagorec, uz koju je na otvorenju bio i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Najveća sarma na svijetu s 4,5 tona sastojaka

Podsjećamo, na razini Europske unije su, uz Varaždinsko zelje, zaštićena još 34 hrvatska proizvoda.

– Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja. Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakve projekte, kao i udruživanje poljoprivrednika s ciljem povećanja proizvodnje – naveo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Na njega se nadovezala eurozastupnica Sunčana Glavak.  

– Naša su lica danas drugačija, ali KUD Vidovec je i dalje ovdje te, prije svega, čestitam njima na održavanju tradicije i inicijativi koju su dali da bismo danas mogli govoriti o novoj, europskoj dimenziji vidovečkog zelja. U Europskom parlamentu ćemo ugostiti izaslanstvo Općine Vidovec te razgovarati o svemu što se s razine EU-a čini za poljoprivredu i poljoprivrednike – najavila je Glavak.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, svih saborskih zastupnika i svoje osobno ime organizatorima je čestitala saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

– Želim još puno, puno ovakvih lijepih manifestacija. Čestitam organizatorima na velikoj, sveeuropskoj Zeljarijadi. Zahvaljujem vam na svemu što činite, ne samo za Vidovec, nego i za Varaždinsku županiju i cijelu Lijepu našu – istaknula je Dreven Budinski.

Najveća atrakcija je bila mega-sarma, najveća sarma na svijetu koja je ovaj put bila duža od 1,5 kilometra. Da bi brojni posjetitelji mogli uživati u ovoj deliciji, kuhari su neumorno radili puna četiri dana i noći. Za mega-sarmu je utrošeno čak 4,5 tona sastojaka!

 – Posljednja četiri dana nije se puno spavalo. Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Zahvaljujem njima i njihovim mentorima, kao i domaćinu motanja sarme, hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama. Za pripremu ovogodišnje mega-sarme bilo je potrebno oko dvije tone Varaždinskog zelja s imanja obitelji Cafuk, oko 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1000 jaja, 70 kilograma luka, dva kilograma češnjaka i drugi sastojci – otkrio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja, rekla je pak Marija Cafuk, čuvarica sjemena ove čuvane sorte.

– Varaždinsko zelje je specifično zbog čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te specifičan okus. Domaćice ga vole zbog svih tih karakteristika, a ponajviše zbog toga što se lako savija kad se radi sarma – objasnila je Marija Cafuk.

Predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković je izvijestila da su jučer održane Zeljarske igre u kojima su sudjelovala djeca, pripremali su se Zeljarski kotlić i šaran na rašljama, a članovi KUD-a Vidovec uprizorili su stari način kiseljenja i gaženja zelja.

– Čeka nas još Zeljarsko-makedonska noć, a u nedjelju će biti održana i Međunarodna smotra folklora s više od 500 sudionika, 50-ak konjarica i konjara te 14 kočija. Prošetat će od škole u Nedeljancu do centra Vidovca, gdje će izvesti svaki svoj program – najavila je Pavleković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje