Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Strojarske i prometne škole uz Dan grada proveli akciju “Dan ljubaznosti u prometu”

Objavljeno:

- dana

PJEŠACI I VOZAČI “POD POVEĆALOM”

U Varaždinu je danas održana već tradicionalna akcija učenika Strojarske i prometne škole Varaždin uz Dan grada Varaždina i blagdan sv. Nikole “Dan ljubaznosti u prometu”. 

Učenici smjera tehničar cestovnog prometa od 10 do 12 sati na deset najfrekventnijih raskršća u gradu bilježili su vozače i pješake koji prelaze preko pješačkog prijelaza.

U fokusu vozači i pješaci na pješačkim prijelazima

– Zapisujem vozače koji staju na pješačkom prijelazu kada prolazi pješak i oni koji ne staju, a zapisujem i pješake: jesu li pravilno prešli preko pješačkog prijelaza – rekla je Doroteja Horvat, učenica 4. b razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, jedna od 20-ak učenika koji su danas sudjelovali u akciji. 

I ove će godine tri najbolja vozača biti nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

– Cilj akcije je uspostaviti jedan tolerantan odnos između vozača i pješaka, odnosno želimo potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, što je osobito važno u vrijeme zimskih mjeseci, kada je slaba vidljivost – rekla je Monika Šipek, nastavnica skupine predmeta iz prometa na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin i voditeljica akcije “Dan ljubaznosti u prometu”.

Ovo je već šesta godina kako se provodi ova akcija, a iskustva su vrlo pozitivna.

– Imamo podršku HAK-a, Grada Varaždina i PU varaždinske koja nam uvijek izađe u susret. Vozači, kad vide naše učenike, ipak malo uspore i kulturniji su nego inače, što nam je drago – rekla je Šipek.

I ove godine tri najbolja vozača bit će nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

Akciju “Dan ljubaznosti u prometu” podržava i PU varaždinska.

– Pješaci su među najosjetljivijim sudionicima u prometu i upravo je taj suživot vozača motornih vozila i pješaka bitan na cesti. Važno je da vozači poštuju pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, ali i da pješaci koriste obilježeni pješački prijelaz za prelazak preko ceste, a ne da cestu prelaze iz mjesta koja su teško uočljiva, pa se vozači teže zaustave – rekao je Bezak.

Policijski službenici tijekom godine provode niz preventivnih i represivnih akcija, no i ove akcije, u kojima sudjeluju mladi, budući vozači vrlo su važne.

– Takve preventivne aktivnosti doprinose usvajanju pozitivnog stava i usvajanja prometnih propisa. Izrazito je to bitno za mlade koji će jednog dana isto biti vozači i shvatit će koliko je važno biti oprezan kad su u prometu pješaci, pogotovo kad su ti pješaci starije osobe ili djeca – rekao je Bezak.

Porast broja nesreća u kojima su sudjelovali pješaci

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodile su se 34 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je povećanje više od 50 % u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se dogodile 22 prometne nesreće.

Prema podacima PU varaždinske, u prometnim nesrećama u 11 mjeseci ove godine 24 pješaka zadobilo je lake tjelesne ozljede, dok ih je devet zadobilo teške tjelesne ozljede. Varaždinci još pamte tešku prometnu nesreću u Zagrebačkoj ulici, koja se dogodila u petak u noćnim satima, u kojoj je automobil naletio na pješakinju koja se nalazila na kolniku, a koja je od zadobivenih ozljeda preminula.

– Upravo ovakvi, najteži događaji ukazuju na nužnost i stalno poduzimanje i preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća s najosjetljivijom skupinom sudionika u prometu. Zato pješacima posebno naglašavamo da koriste obilježene pješačke prijelaze, a radi vlastite sigurnosti da se uvijek, prije nego krenu prelaziti cestu, da se uvjere da je sigurno, dok u noćnim satima da koriste refelktirajuće prsluke i druge stvari kako bi naglasili svoju prisutnost na prometnici – poručio je Bezak.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Varaždinci i Ludbrežani za vikend nemojte piti jer će vas policija dodatno pratiti u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom prilikom provodit će se mjere i radnje u cilju sprječavanja prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Ludbreg, provodit će se i lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

U ponedjeljak, 8. ožujka od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije, policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima. Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Maruševec osigurala skladišni prostor za opremu za katastrofe GDCK-a Ivanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec na zamolbu GDCK-a Ivanec osigurala je skladišni prostor za opremu vrijednu gotovo 99.000 kuna.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec već se dugi niz godina, točnije desetljeća, bori se s teškoćama rada i djelovanja kada je u pitanju prostor za rad i djelovanje, odnosno uredskim prostorima, a osobito pitanjem prostora za skladištenje opreme za zaštitu i spašavanje.
Naime, Crveni križ sastavni je dio sustava zaštite i spašavanja sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite, slijedom čega nabavlja opremu za zaštitu i spašavanje, međutim istu nema gdje skladištiti.

Općina Maruševec i načelnik Šprem, te zamjenik Klapša osigurali su prijeko potreban prostor za opremu koja se u situacijama krizne situacije, izvanrednog događaja, nesreće ili katastrofe stavlja na raspolaganje svim jedinicama lokalne samouprave na području djelovanja GDCK Ivanec: Ivanec, Lepoglava, Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec.

Pomoć u prijevozu robe iz prostorija GDCK Ivanec u prostorije Općine Maruševec omogućilo je DVD Donje Ladanje.

Ova vrsta podrške, uz stalnu financijsku podršku Općine Maruševec itekako je značajna, kako za svaku organizaciju civilnog društva tako i za Crveni križ koji je udruga od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Štoviše, ova velika pomoć i podrška, omogućiti će nesmetano odvijanje jedne od osnovnih djelatnosti i javnog ovlaštenja: prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, jer smo svih prethodnih godina, a zbog zauzetosti malog skladišnog prostora GDCK Ivanec (u sklopu dvorane; od 20m2) opremom za pripremu i djelovanje u katastrofama imali značajnih poteškoća prilikom prijema i raspodjele humanitarne pomoći.

Općina Maruševec time je učinila višestruku korist za sve gradove i općine koje svojim djelatnostima i javnim ovlaštenjima pokriva GDCK Ivanec. Naime, osiguranjem prostora omogućila je i otvorila mogućnost daljnje nabavke prijeko potrebne opreme za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama (prema Financijskom planu za 2021. u iznosu od 17.000 kuna), omogućila je prijem i raspodjelu humanitarne pomoći i medicinskih pomagala na gotovo svakodnevnoj bazi u prostorima GDCK Ivanec, barem u jednom minimalnom obujmu, ali ipak većem u odnosu na prethodne godine.

Za hitno rješavanje ostaje još pitanje prostora za skladištenje hrane, koju povremeno primaju putem projekta Skladište donirane hrane, a temeljem Rješenja Ministarstva poljoprivrede, ali i trajno rješavanje prostora za rad i djelovanje Crvenog križa Ivanec kako je definirano i Strategijom razvoja GDCK Ivanec usvojenoj na Skupštini za naredne 4 godine.
Ne treba ni navoditi kako je upravo ovo proaktivna socijalna politika, jer bez financijske podrške i adekvatnog prostora za rad, te skladišnog prostora nije moguće adekvatno pripremati programe/projekte, nabavljati opremu, primati humanitarnu ili bilo koju drugu pomoć, a time kao krajnjem cilju djelovanja skrbiti o stanovništvu lokalne(ih) zajednice(a) u potrebi, radilo se o izvanrednoj situaciji ili svakodnevnim zakonskim djelatnostima i javnim ovlaštenjima GDCK Ivanec.

Nastavite čitati