PJEŠACI I VOZAČI “POD POVEĆALOM”

U Varaždinu je danas održana već tradicionalna akcija učenika Strojarske i prometne škole Varaždin uz Dan grada Varaždina i blagdan sv. Nikole “Dan ljubaznosti u prometu”. 

Učenici smjera tehničar cestovnog prometa od 10 do 12 sati na deset najfrekventnijih raskršća u gradu bilježili su vozače i pješake koji prelaze preko pješačkog prijelaza.

U fokusu vozači i pješaci na pješačkim prijelazima

– Zapisujem vozače koji staju na pješačkom prijelazu kada prolazi pješak i oni koji ne staju, a zapisujem i pješake: jesu li pravilno prešli preko pješačkog prijelaza – rekla je Doroteja Horvat, učenica 4. b razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, jedna od 20-ak učenika koji su danas sudjelovali u akciji. 

I ove će godine tri najbolja vozača biti nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

– Cilj akcije je uspostaviti jedan tolerantan odnos između vozača i pješaka, odnosno želimo potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, što je osobito važno u vrijeme zimskih mjeseci, kada je slaba vidljivost – rekla je Monika Šipek, nastavnica skupine predmeta iz prometa na Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin i voditeljica akcije “Dan ljubaznosti u prometu”.

Ovo je već šesta godina kako se provodi ova akcija, a iskustva su vrlo pozitivna.

– Imamo podršku HAK-a, Grada Varaždina i PU varaždinske koja nam uvijek izađe u susret. Vozači, kad vide naše učenike, ipak malo uspore i kulturniji su nego inače, što nam je drago – rekla je Šipek.

I ove godine tri najbolja vozača bit će nagrađena od Strojarske i prometne škole Varaždin.

Akciju “Dan ljubaznosti u prometu” podržava i PU varaždinska.

– Pješaci su među najosjetljivijim sudionicima u prometu i upravo je taj suživot vozača motornih vozila i pješaka bitan na cesti. Važno je da vozači poštuju pješake kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza, ali i da pješaci koriste obilježeni pješački prijelaz za prelazak preko ceste, a ne da cestu prelaze iz mjesta koja su teško uočljiva, pa se vozači teže zaustave – rekao je Bezak.

Policijski službenici tijekom godine provode niz preventivnih i represivnih akcija, no i ove akcije, u kojima sudjeluju mladi, budući vozači vrlo su važne.

– Takve preventivne aktivnosti doprinose usvajanju pozitivnog stava i usvajanja prometnih propisa. Izrazito je to bitno za mlade koji će jednog dana isto biti vozači i shvatit će koliko je važno biti oprezan kad su u prometu pješaci, pogotovo kad su ti pješaci starije osobe ili djeca – rekao je Bezak.

Porast broja nesreća u kojima su sudjelovali pješaci

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodile su se 34 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je povećanje više od 50 % u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se dogodile 22 prometne nesreće.

Prema podacima PU varaždinske, u prometnim nesrećama u 11 mjeseci ove godine 24 pješaka zadobilo je lake tjelesne ozljede, dok ih je devet zadobilo teške tjelesne ozljede. Varaždinci još pamte tešku prometnu nesreću u Zagrebačkoj ulici, koja se dogodila u petak u noćnim satima, u kojoj je automobil naletio na pješakinju koja se nalazila na kolniku, a koja je od zadobivenih ozljeda preminula.

– Upravo ovakvi, najteži događaji ukazuju na nužnost i stalno poduzimanje i preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća s najosjetljivijom skupinom sudionika u prometu. Zato pješacima posebno naglašavamo da koriste obilježene pješačke prijelaze, a radi vlastite sigurnosti da se uvijek, prije nego krenu prelaziti cestu, da se uvjere da je sigurno, dok u noćnim satima da koriste refelktirajuće prsluke i druge stvari kako bi naglasili svoju prisutnost na prometnici – poručio je Bezak.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Komentari

Komentara