Povežite se s nama

U fokusu

Promijenite odluku o gašenju dopisništva u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

OTVORENO PISMO ALENA KIŠIĆA UPRAVI VEČERNJAKA

Nakon gašenja dopisništva HTV-a u Varaždinu, ugasilo se i dopisništvo Večernjeg lista, što je potaknulo zamjenika župana Alena Kišića da pošalje otvoreno pismo Upravi Večernjaka.

 Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

s velikim čuđenjem primio sam informaciju o potpunom gašenju dopisništva Večernjeg lista u Varaždinu, te otkaza posljednjih dvoje novinara koji su, nakon nekoliko već provedenih racionalizacija, ostali dosad vaši zaposlenici. Iako mi je jasno da je to poslovna odluka, a da ste vi društvo koje posluje na tržišnim, ekonomskim osnovama i da uvijek možete reći da je to stvar profita, kao zamjenik župana Varaždinske županije ne mogu shvatiti da jedna istaknuta nacionalna novina nema interes pratiti događaje iz jedne ovakve županije kao što je naša.

Županija koja ima 176 tisuća ljudi, županija koja ima pozitivnija gospodarska kretanja od velike većine drugih, županija koja ima razvijenu povijest, tradiciju, kulturu, sport, udruge, brojna turistička događanja, županija čijih 6 gradova na čelu s Varaždinom kandidira za europsku prijestolnicu kulture, županija koja ima svoje sveučilište, koja ima dva fakulteta, županija koja ima nacionalno kazalište, dakle županija koja ima sve ono što zanima jednu novinu i njene čitatelje.

I dugi niz godina Večernji list je bio vjerni pratitelj tih događanja, štoviše upravo je praćenje tih regionalnih ili lokalnih događaja činilo vašu prednost u odnosu na neke druge nacionalne medije.

Dopustite da prigodom pisanja ovog otvorenog pisma i izražavanja ogorčenosti ovakvim vašim potezom izrazim i jednu sentimentalnu notu. Kao student pet sam godina bio dopisnik Večernjeg lista i svoj studentski džeparac zarađivao prateći događaje iz Ludbrega (to me i potaknulo da jedan od fakulteta koji sam diplomirao bude novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti). Upravo zato me još više čudi ovakav potez jer tada prije 15-ak godina, kada sam ja bio dopisnik, bilo nas je troje samo iz Ludbrega, na području županije više od desetak, a danas cijela Varaždinska županija ne zaslužuje imati nijednog dopisnika. Nitko me ne može uvjeriti da na području Varaždinske županije jedna novina kao što je Večernji list ne može ostvariti marketinšku aktivnost koja bi pokrila plaću jednog ili dvoje novinara. Ukoliko je tako, onda imate loš marketing koji se vodi iz Zagreba, a ukoliko nije tako onda su to neki drugi razlozi zašto dižete ruke od Varaždinske županije. Jer, kako drugačije nego dizanje ruku od ove županije objasniti činjenicu da ćete područje od 176 tisuća ljudi, 6 gradova i 22 općine, pokrivati iz Preloga ili Koprivnice?

Zato vas, kao zamjenik župana Varaždinske županije, kao diplomirani novinar, i kao vaš bivši kolega dopisnik, molim da još jednom sagledate ovu vašu poslovnu i uređivačku odluku, promijenite je i dadete mogućnost da Varaždinska županija bude primjereno pokrivena u Večernjem listu. U protivnom, bojim se da će prodaja ovih novina iznimne tradicije u našem kraju jako pasti jer ljudi kad kupuju novine vole i žele pročitati što se događa u njihovom kraju, bilo to dobro ili loše.

S poštovanjem,                                                                                  

Alen Kišić, univ.spec.oec.; dipl.nov.

zamjenik župana Varaždinske županije

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje