Povežite se s nama

U fokusu

Promijenite odluku o gašenju dopisništva u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

OTVORENO PISMO ALENA KIŠIĆA UPRAVI VEČERNJAKA

Nakon gašenja dopisništva HTV-a u Varaždinu, ugasilo se i dopisništvo Večernjeg lista, što je potaknulo zamjenika župana Alena Kišića da pošalje otvoreno pismo Upravi Večernjaka.

 Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

s velikim čuđenjem primio sam informaciju o potpunom gašenju dopisništva Večernjeg lista u Varaždinu, te otkaza posljednjih dvoje novinara koji su, nakon nekoliko već provedenih racionalizacija, ostali dosad vaši zaposlenici. Iako mi je jasno da je to poslovna odluka, a da ste vi društvo koje posluje na tržišnim, ekonomskim osnovama i da uvijek možete reći da je to stvar profita, kao zamjenik župana Varaždinske županije ne mogu shvatiti da jedna istaknuta nacionalna novina nema interes pratiti događaje iz jedne ovakve županije kao što je naša.

Županija koja ima 176 tisuća ljudi, županija koja ima pozitivnija gospodarska kretanja od velike većine drugih, županija koja ima razvijenu povijest, tradiciju, kulturu, sport, udruge, brojna turistička događanja, županija čijih 6 gradova na čelu s Varaždinom kandidira za europsku prijestolnicu kulture, županija koja ima svoje sveučilište, koja ima dva fakulteta, županija koja ima nacionalno kazalište, dakle županija koja ima sve ono što zanima jednu novinu i njene čitatelje.

I dugi niz godina Večernji list je bio vjerni pratitelj tih događanja, štoviše upravo je praćenje tih regionalnih ili lokalnih događaja činilo vašu prednost u odnosu na neke druge nacionalne medije.

Dopustite da prigodom pisanja ovog otvorenog pisma i izražavanja ogorčenosti ovakvim vašim potezom izrazim i jednu sentimentalnu notu. Kao student pet sam godina bio dopisnik Večernjeg lista i svoj studentski džeparac zarađivao prateći događaje iz Ludbrega (to me i potaknulo da jedan od fakulteta koji sam diplomirao bude novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti). Upravo zato me još više čudi ovakav potez jer tada prije 15-ak godina, kada sam ja bio dopisnik, bilo nas je troje samo iz Ludbrega, na području županije više od desetak, a danas cijela Varaždinska županija ne zaslužuje imati nijednog dopisnika. Nitko me ne može uvjeriti da na području Varaždinske županije jedna novina kao što je Večernji list ne može ostvariti marketinšku aktivnost koja bi pokrila plaću jednog ili dvoje novinara. Ukoliko je tako, onda imate loš marketing koji se vodi iz Zagreba, a ukoliko nije tako onda su to neki drugi razlozi zašto dižete ruke od Varaždinske županije. Jer, kako drugačije nego dizanje ruku od ove županije objasniti činjenicu da ćete područje od 176 tisuća ljudi, 6 gradova i 22 općine, pokrivati iz Preloga ili Koprivnice?

Zato vas, kao zamjenik župana Varaždinske županije, kao diplomirani novinar, i kao vaš bivši kolega dopisnik, molim da još jednom sagledate ovu vašu poslovnu i uređivačku odluku, promijenite je i dadete mogućnost da Varaždinska županija bude primjereno pokrivena u Večernjem listu. U protivnom, bojim se da će prodaja ovih novina iznimne tradicije u našem kraju jako pasti jer ljudi kad kupuju novine vole i žele pročitati što se događa u njihovom kraju, bilo to dobro ili loše.

S poštovanjem,                                                                                  

Alen Kišić, univ.spec.oec.; dipl.nov.

zamjenik župana Varaždinske županije

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje