Povežite se s nama

U fokusu

Promjene u Upravnim odjelima Varaždinske županije: tko je otišao s mjesta pročelnika, a tko su novi?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Kao što je varaždinski župan Radimir Čačić najavio još u lipnju, nakon konstituiranja Županijske skupštine, reorganizirana je Županijska uprava. 

Broj Upravnih odjela s osam smanjen je na šest, a u protekla tri mjeseca raspisani su i natječaji za pročelnike četiri od ukupno šest novoformirana županijska Upravna odjela.

Nova lica u Varaždinskoj županiji

Još u lipnju je bilo jasno da će novi preustroj donijeti i kadrovske promjene u županijskim Upravnim odjelima, odnosno, da će biti imenovani i neki novi pročelnici. Čak se govorilo i o nekim konkretnim imenima. Spominjalo se tako da će mjesto pročelnice dobiti potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević, ali i Ivana Golubić Horvat, kandidatkinja te stranke za zamjenicu varaždinske gradonačelnice na zadnjim lokalnim izborima. 

Ivana Golubić Horvat iz Reformista nova je pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana 

No, dok je Martinčević postala savjetnica župana, te je zaposlena u AZRI, što je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine potvrdio sam Čačić, Golubić Horvat nova je pročelnica novoformiranog Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana, koji je nastao spajanjem dva prijašnja: Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove i Upravnog odjela za poslove župana. S obzirom da je riječ o Upravnom odjelu koji usko surađuje sa županom, ne čudi da je za pročelnicu imenovana osoba koja je član Reformista, a u koju župan, očito, ima povjerenja.
Do promjena je došlo i u nekadašnjem Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo kojeg je vodio HNS-opv Mario Sačić, a čije poslove je sada preuzeo Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. S obzirom na najavljene projekte koji bi se trebali financirati iz EU, od kojih je svakako najznačajniji projekt „Čačićeve brze pruge, radi se o vrlo važnom Upravnom odjelu čija je pročelnica postala Slađana Miočić. Iako je varaždinskoj javnosti Miočić relativno nepoznata, Čačić je s njome već surađivao. U vrijeme Vlade Ivice Račana, 2002. i 2003. godine, kada je Čačić bio ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo, Miočić je bila zamjenica ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Bože Kovačevića. U međuvremenu je još radila u FINI, a bila je i zamjenica ravnatelja državne Agencije za investicije i konkruretnost.

Bez promjena u poljoprivredi i prosvjeti

U zdravstvu Varaždinske županije u zadnjih osam godina nije bilo nikakvih značajnijih investicija, pa odlazak dosadašnje pročelnice Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruže Jelovac iz SDP-a ne iznenađuje.

Opstali: Dosadašnji pročelnici Vincek i Huđek i dalje vode upravne odjele za poljoprivredu, odnosno prosvjetu

 

Dr. sc. Miroslav Huđek i dalje je zadužen za prosvjetu, kulturu i sport a dr. sc. Dragutin Vincek poljoprivredu i ruralni razvoj

Nova pročelnica novog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo je Lovorka Horvat.
HDZ je, navodno, trebao dobiti pročelnika bivšeg Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, čije je poslove sada preuzeo novi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj. No te je planove, kako smo neslužbeno doznali, pomrsio stari pročelnik koji se javio na raspisani natječaj za pročelenika i prošao. Tako je dr. sc. Dragutin Vincek pročenik Upravnog dojela za poljoprivredu i ruralni razvoj.
Preustroj i reorganizacija „preživio“ je još jedan pročelnik: dr. sc. Miroslav Huđek. Doduše, za Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport nije ni bio raspisan natječaj. Huđek, podsjećamo, za prosvjetu bio zadužen i u vrijeme kad je Čačić prvi puta bio župan, ali u vrijeme HSS-ovog župana Zvonimira Sabatija i posljednjeg, HNS-ovog Predraga Štromara.

Upravni odjel za gospodarstvo, financije i europske poslove bez pročelnika

Jedino Upravni odjel za gospodarstvo, financije i europske poslove, koji je preuzeo poslove Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske poslove i Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu nema pročelnika.  – Postupak raspisivanja natječaja za imenovanje pročelnika/ce Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove je u tijeku – izvjestili su iz Varaždinske županije.  Odjel trenutno ima privremenu pročelnicu, a to je Larisa Križan Breljak.

Hoće li bivši pročelnici Mario Sačić i Ruža Jelovac ostati raditi u Županiji? Iz Varaždinske županije su izvjestili da su donijeti Pravilnici o unutarnjem radu Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša i Upravnog odjela za zdravstvo socijalnu skrb i civilno društvo te će službenici u zakonskom roku rasporediti na radna mjesta. Koja konkretno, nisu naveli.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Regionalni tjednik; Varaždinska županija

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati