Povežite se s nama

Kultura

Promocija knjiga dr. sc. Krunoslava Mikulana 10. lipnja u “Riznici Međimurja”

Objavljeno:

- dana

Iz tiska je prije nekoliko tjedana izašla nova knjiga dr. sc. Krunoslava Mikulana, sveučilišnog profesora i spisatelja koji na čakovečkom Odsjeku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predaje engleski jezik.

Nakon što je 2019. izašao njegov roman “Zmaj ispod Staroga grada”, a 2021. godine nastavak “Zmaja” nazvan “Škola u opasnosti”, serijal je dobio i spin-off uradak pod nazivom “Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva”.

– U prva dva romana pojavljuje se mali pekinezer koji uplaši klince-junake. Pekinezer iz knjige temelji se na našem obiteljskom pekinezeru koji se zove Princ. Najprije sam ga u priču uključio iz vica, kako bi i on kao član obitelji bio dijelom priče, no onda mi je supruga predložila da Princu posvetim cijelu knjigu. Nakon što se ideja u mojoj glavi “kuhala” neko vrijeme, odlučio sam da će pekinezer Princ biti genetski modificiran tajni agent supertajne službe MI-7, kojega britanska kraljica pošalje na tajnu misiju u daleku i tajanstvenu zemlju Hrvatsku.

Naime, nestao je tajni agent King, AA7 (“animal agent 7”), pa ga netko mora pronaći. Princ je na obuci za tajnog agenta, on je još uvijek vježbenik, no nemaju nikoga drugoga tko govori hrvatski! Prinčeva je majka Hrvatica, pa pošalju njega – radnju simpatične i maštovite knjige ukratko objašnjava književnik.

Novi serijal

Kako dr. Mikulan uvijek u knjigama nastoji promovirati Međimurje, i u ovom se djelu klupko fabule odmotava u Čakovcu, ali i u Sisku te Severinu na Kupi.

– Planiram da Prinčeve avanture budu novi serijal romana, iako se neki likovi iz mojih prvih dvaju romana usput pojavljuju. Njemu je inteligencija umjetno povećana pa, iako ne može govoriti, ima ogrlicu s prevoditeljem. U školi uči kako koristiti špijunske uređaje i slične špijunima važne stvari i to znanje koristi kako bi se borio protiv zlih bauka i vukodlaka – dodaje Mikulan.

Promocija knjige održat će se u petak, 10. lipnja, s početkom u 18 sati, u multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja”. Glazbena gošća bit će Lea Šprajc, a o knjigama će govoriti i urednica Dubravka Težak.

Dodajmo i da je treći nastavak “Zmajeve družine” imena “Noć crnoga sunca” završen te će izaći sljedeće godine, a Krunoslav je već počeo i s pisanjem sljedeće Prinčeve avanture naslova “Tajni agent AA7”, što znači da će Princ na mjestu agenta zamijeniti Kinga, koji odlazi u mirovinu.

S promocije “Zmaja ispod Staroga grada” 2019. godine

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje