Povežite se s nama

Kultura

Promocija zbirke pjesama za 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

PROMOCIJA ZBIRKE

Varaždinska književnica, Ružica Juras – Varaždinka slavi 90. rođendan i priprema promociju IV., nadopunjenog izdanja zbirke pjesama “Kaplja kiše”.

Promocija će se u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice te varaždinskog ogranka Matice hrvatske održati u petak, 10. veljače, s početkom u 19 sati.
Pjesme Ružice Juras će čitati Nada Rukav-Bogojević, a na promociju će doći i kolege književnici – Zlata Bogović, Ernest Fišer, Tugomir Orak i Tomislav Ribić.
U glazbenom dijelu programa će nastupiti Valentina Geci Koren, Silvija Novak, KUD Vila Varaždin i skladatelj Josip Mežnarić. Na promociji će sudjelovati i tumač za gluhe osobe.

Izvor: RT
Foto:

Kultura

U palači Sermage otvorenje postava Hrvatskih majstora i izložbe Stančićeve biblioteke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 16. lipnja, Gradski muzej Varaždin u 19 sati i 30 minuta otvara za posjetitelje stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, s djelima iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a, koji će nakon dužeg razdoblja ponovno biti izložen na katu palače Sermage.

Osim Stalnog postava starih majstora, koji obuhvaća vrijedne umjetnine i predstavlja u Hrvatskoj rijedak presjek europskog slikarstva od 15. do 19. stoljeća, iz galerijskih zbirki GMV-a 2006. godine realiziran je i stalni postav s radovima 20. i 21. stoljeća, među kojima su gotovo svi najznačajniji hrvatski likovni umjetnici toga razdoblja.

To su, primjerice, V. Bukovac, C. Medović, M. Kraljević, J. Račić, Lj. Babić, V. Becić, T. Krizman, F. Kršinić, M. Tartaglia, O. Gliha, E. Murtić, B. Ružić, A. Srnec, J. Vaništa, Lj. Ivančić, Đ. Seder, Š. Perić, M. Šutej, kao i Varaždinci M. Stančić, I. Režek, P. Vojković, V. Gašparić Gapa, N. Opačić, V. Kuntner i mnogi drugi.

Pedesetak autora s djelima iz galerijskog fundusa GMV-a predstavljeno je i u sklopu programa Velikani hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća na izložbama u Beču (2014.), Budimpešti i Bratislavi (2015.) te Sofiji (2017.), kojim su ilustrirane značajke cjelokupne hrvatske likovne umjetnosti tog razdoblja, kao i njihove poveznice s europskim kontekstom.

Za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međunarodnu/međumuzejsku suradnju, koju mu je u okviru godišnjih nagrada dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav hrvatskih majstora 20. i 21. stoljeća posebno će biti dopunjen dodatnim izborom radova Miljenka Stančića, uz koje se predstavlja i iznimno vrijedna umjetnikova biblioteka, nedavno pristigla u varaždinski muzej kao donacija njegove obitelji.

Ovaj programski koncept ujedno je i hommage Miljenku Stančiću (Varaždin, 1. ožujka 1926. – Zagreb, 13. svibnja 1977.), u prigodi 95. obljetnice njegova rođenja, kao i svojevrsni podsjetnik na činjenicu da taj najznačajniji varaždinski slikar u svome rodnom gradu još uvijek nema prikladno uređeni stalni postav.

O mogućnostima i iznalaženju trajnog rješenja te problematike govorit će se u nastavku programa, koji počinje u 20.30 sati, što je jedna od tema predstavljanja vizije razvoja Gradskog muzeja Varaždin u idućih deset godina.

Na izradi vizije sudjelovali su stručni djelatnici GMV-a, uz sugestije vanjskih stručnjaka, s ciljem uobličavanja stalnih postava prezentacijom predmeta iz muzejskih zbirki svih šest odjela GMV-a, čime bi varaždinski muzej dodatno potvrdio svoj status kao jedne od najvažnijih varaždinskih, ali i hrvatskih kulturnih ustanova.

U programu sudjeluju ravnatelj GMV-a mr. Ivan Mesek i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Nakon dužeg razdoblja, u varaždinskome muzeju bit će to javno događanje koje se priređuje uz nazočnost publike, no i nadalje uz provedbu svih važećih epidemioloških mjera (otvorenje stalnog postava i izložbe te predstavljanje vizije razvoja GMV-a održava se na otvorenom prostoru u dvorištu palače Sermage; u razgled izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u tom prostoru, ulazit će po 25 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice).

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća te prigodna izložba Miljenka Stančića bit će postavljeni za razgled do 29. kolovoza ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Manifestacija „2. SMEŠNE TOPLICE“ održat će se od 19. lipnja do 31. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

skupština, izvor: kerekesh teatar
Kerekesh teatar

Najavljena je manifestacija „2. SMEŠNE TOPLICE“ Kerekesh teatra, koja će se održati od 19. lipnja do 31. srpnja.

Ulaznice za predstave bit će u prodaji po cijeni od 70 kuna te po cijeni od 80 kuna putem sustava Entrio.hr. Predstave se izvode na terasi pizzerije BERNARDA u Varaždinskim Toplicama, a u slučaju lošeg vremena predstava se odgađa i određuje se novi datum izvođenja.

RASPORED:

19.6.      JA, TRUDNICA – Kerekesh Teatar

26.6.      POD HITNO NA HITNU – Kerekesh Teatar

10.7.      SUSJEDI – Kerekesh Teatar

17.7.      VLA, VLA, VLAJLAND – Kazalište Moruzgva

31.7.      SKUPŠTINA – Kerekesh Teatar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!