Povežite se s nama

Život i društvo

Propala (do)gradnja škola u Ivancu, Svetom Iliji, Martijancu i Ključu po modelu JPP-a!

Objavljeno:

- dana

SAMO 10-AK DANA NAKON IZBORA

Prošlo je tek desetak dana od parlamentarnih izbora, a već je propalo jedno od predizbornih obećanja župana Predraga Štromara u području osnovnog školstva: (do)gradnja osnovnih škola po modelu JPP-a u Ivancu, Svetom Iliji, Martijancu i PŠ Ključ.

Naime, u ponedjeljak 16. studenog u prostorijama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) održano je otvaranje ponuda u postupku javne nabave odabira privatnog partnera za financiranje, projektiranje, rekonstrukciju, izgradnju, dogradnju, opremanje, održavanje i upravljanje školama po modelu JPP-a.

Interesa ima, ali krive su banke i njihov stav? 

– Nažalost, do krajnjeg roka za dostavu obvezujućih ponuda nije zaprimljena niti jedna ponuda iz razloga što zainteresirani natjecatelji u postupku izrade obvezujuće ponude nisu uspjeli od banaka – potencijalnih financijera ishoditi obvezujuće pismo namjere, te stoga nisu bili u mogućnosti dostaviti obvezujuću ponudu sukladnu uvjetima predmetne dokumentacije za nadmetanje. Slijedom navedenog donijet će se Odluka o poništenju postupka javne nabave – poručili su iz Varaždinske županije u kojoj sa sve krive banke. 

Da će propasti model (do)gradnje škola, ali i Kirurgije Regionalni tjednik pisao je  još u rujnu

– Projekt neće završiti realizacijom izgradnje i obnove kandidiranih škola, ponajviše zbog stava financijskog sektora (poslovnih banaka) u Hrvatskoj i njihove nespremnosti za poticanje rasta gospodarstva na temelju projekata koji ne predstavljaju povećanje javnog duga RH. Naime, od ožujka 2015. do listopada 2015. od strane ponuditelja je u tri navrata dostavljan zahtjev za produljenjem krajnjeg roka za dostavu ponuda, gdje su kao razlog redovito navedene poteškoće u pregovorima s potencijalnim bankama, dugotrajnost u ishođenju odobrenja kreditnih odbora financijskih institucija na obvezujuće pismo namjere koje je bitan element ukupnosti ponude – navode u Županiji, a župan štromar poručuju da ravnomjeran razvoj školstva ostaje prioritet, a (do)gradnja osnovnih škola u Ivancu, Svetom Iliji, Martijancu i PŠ Ključ kapitalni projekti.

Da će se upravo to dogoditi Regionalni tjednik upozorio je još u rujnu, nakon sjednice Županijske skupštine kada je postalo jasno da je pod velikim upitnikom i projekt dogradnje Kirurgije po modelu JPP-a.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje