Povežite se s nama

Život i društvo

Proračun Grada Lepoglave za 2021. godinu iznosi 36 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Lepoglave je na 26. sjednici održanoj 18. prosinca s 11 glasova prihvatilo prijedlog Proračuna Grada Lepoglave za 2021. godinu čiji su ukupni prihodi i primici te rashodi i izdaci u visini od 36.133.900 kuna.

Sjednica je zbog trenutne epidemiološke situacije i sukladno s mjerama zaštite od širenja virusa COVID-19 održana elektronskim putem.

Vijećnici su se o svim točkama dnevnog reda izjašnjavali putem elektronske pošte.

Učinilo je to 11 vijećnika iz redova HNS-a, HDZ-a, SDP-a i HSU-a dok vijećnici HSS-a i nezavisni Boris Šinko nisu pristupili glasanju najavivši već ranije da, zbog toga što se sjednica održava elektronskim putem, neće sudjelovati u njenom radu.

Uz proračun za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu te prijedlog Programa javnih potreba Grada Lepoglave za 2021. godinu, vijećnici su s 11 je glasova prihvatili i 1. prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Lepoglave za 2020. godinu kojim je proračun za 2020. godinu smanjen za 8.071.288 kuna u odnosu na prvotni plan i sada iznosi 39.558.115 kuna.

Prihvaćen je i prijedlog 1. izmjena Programa javnih potreba Grada Lepoglave za 2020. godinu.
Na sjednici je prihvaćen Program rada Gradskog vijeća Grada Lepoglave za 2021. godinu kao i prijedlog Odluke o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu stipendija.

Usvojena je Analiza stanja sustava civilne zaštite na području Grada Lepoglave u 2020. godini kao i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Lepoglave za 2021. godinu. Donesena je i Odluka o osnivanju postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Lepoglave.

Prihvatili su vijećnici i prijedlog Odluke o mjerilima za sufinanciranje smještaja djece s područja Grada Lepoglave u dječje vrtiće za 2021. godinu prema kojem se sudjelovanje roditelja – korisnika usluga vrtića u ekonomskoj cijeni redovnog primarnog 10-satnog programa, utvrđuje prema njihovim materijalnim mogućnostima, tako da participacija za jedno dijete mjesečno iznosi: 428 kuna ako prihod po članu domaćinstva u prethodnom tromjesečju iznosi do 1650 kuna, 460 kuna ako prihod po članu domaćinstva u prethodnom tromjesečju iznosi od 1651 do 2062 kune, 520 kuna ako prihod po članu domaćinstva u prethodnom tromjesečju iznosi od 2063 do 2475 kuna, 588 kuna ako prihod po članu domaćinstva u prethodnom tromjesečju iznosi od 2476 do 2887 kuna te 650 kuna ako prihod po članu domaćinstva u prethodnom tromjesečju iznosi od 2888 kuna.
Inače, ekonomska cijena redovnog primarnog 10-satnog programa u Dječjem vrtiću Lepoglava za 2021. godinu iznosi 1360 kuna.

Za djecu s prebivalištem na području Grada Lepoglave, koji su korisnici redovitog programa u dječjim vrtićima čiji osnivač nije Grad Lepoglava, može se odobriti sufinanciranje u visini od 932, 900, 840, 772 i 710 kuna ovisno o materijalnim mogućnostima roditelja – korisnika po kriterijima kao i kod dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Lepoglava.

Članovi Vijeća prihvatili su na 26. sjednici i Program rada Savjeta mladih Grada Lepoglave za 2021. godinu.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati