Povežite se s nama

Život i društvo

Proračun od 3,6 milijuna eura predviđa kapitalne projekte i daljnje podizanje standarda u Općini T. Bartolovečki

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki na svojoj je posljednjoj ovogodišnjoj sjednici u petak, 16. prosinca, usvojilo proračun za 2023. godinu vrijedan 3,6 milijuna eura s prihodovne strane te 4,6 milijuna eura s rashodovne strane.

Općina i iduće godine nastavlja ulagati u sve svoje stanovnike kroz razvoj sportske i društvene infrastrukture, ali i kapitalne investicije izgradnje Kulturnog centra Trnovec, prijeko potrebnog objekta koji će doprinijeti razvoju društvenog života i održavanju raznih manifestacija, dogradnje zdravstvene ambulante Šemovec i izgradnje dječjeg vrtića u Trnovcu, neophodnog za privlačenje mladih obitelji.

Upravo u tom smjeru ide i projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta za što je Općina osigurala 66.000 eura.

-Svi kapitalni projekti imaju za cilj daljnje podizanje standarda života svih naših sumještana. U tome jednako brinemo za sva naša naselja, a poseban naglasak je na mladim obiteljima, najmlađim mještanima. Naime, naše najmlađe pratimo od rođenja do završetka školovanja. Drugačije ni ne želimo jer je ulaganje u mlade ulaganje u budućnost naše Općine – naglasila je prilikom rasprave o proračunu načelnica Verica Vitković.

U idućoj godini u planu su i kapitalne infrastrukturne investicije koje će doprinijeti daljnjem podizanju kvalitete života u najvećoj općini u Varaždinskoj županiji. Riječ je o izvanrednom održavanju nogostupa prema Zbelavi vrijednoj 26 tisuća eura, izgradnji nove prometnice između Dravske i Ulice Zeleni put za što je planirano 150 tisuća eura te izgradnji parkirališta kod groblja Šemovec.

Kako bi povećala sigurnost na svom području, Općina je osigurala financijska sredstva za postavu kućišta za smještaj radarskih uređaja za mjerenje brzine na državnoj cesti D2 koji će biti postavljeni na tri lokacije – u Bartolovcu, Šemovcu i Zamlaki.

Također, u idućoj godini u planu je izgradnja LED javne rasvjete kako bi se povećala energetska učinkovitost i ostvarile uštede potrošnje električne energije što će se pozitivno odraziti i na općinski proračun. U konačnici proračun je dobio potporu svih 12 prisutnih vijećnika.

Načelnica Vitković zahvalila je na potpori jer je potpora proračunu podrška najavljenim projektima i aktivnostima.

-Donijeli smo ključni dokument za život naše općine u narednih godinu dana. Vremena su izazovna, ali vjerujemo u nas. Pred nama je vrijeme realizacije velikih projekata jer naši sumještani to zaslužuju – završila je Vitković.

Na sjednici Općinskog vijeća usvojen je i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna. Naime, radi njegovog uravnoteženja, drugim izmjenama i dopunama prihodi i rashodi smanjeni su za 10,2 milijuna kuna te iznose 25,4 milijuna kuna.

Dodajmo da je po prvi puta u povijesti sjednica Vijeća održana u prostorima Društvenog doma Zamlaka koji su odnedavno u potpunosti uređeni i opremljeni.

Život i društvo

Potpisan Sporazum o partnerstvu između Sveučilišta Sjever i Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković i rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić potpisali su Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se provoditi čitav niz zajedničkih projekata.

Potpisivanju Sporazuma u Slavonskom Brodu nazočili su i prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever, te glavna tajnica Sveučilišta u Slavonskom Brodu Mirjana Senić.

Dva će hrvatska sveučilišta jačati partnerstvo s ciljem razvoja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačke djelatnosti. Planira se tako realizacija zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekta, objavljivanja znanstvenih radova u nacionalnim i međunarodnim znanstvenim časopisima, povezivanje profesora i nastavnika, razmjena studenata, kao i sudjelovanje na konferencijama i znanstvenim skupovima, a sve u cilju poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja, te sveučilišnog razvoja.

– Sveučilište u Slavonskom Brodu najmlađe je hrvatsko javno sveučilište i drago nam je da možemo podijeliti naša iskustva u razvoju Sveučilišta Sjever, na kojem danas studira 5200 studenata na 29 raznovrsnih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima 2300 studenata, neke od studijskih programa sličnih našima, pa u tome vidimo i mogućnost razmjene znanja, kako bi osnažili poziciju na znanstvenoj karti ovog dijela Europe. Razgovarali smo već o konkretnim projektima koje ćemo pokrenuti u novoj akademskoj godini, a uskoro će nas partneri iz Slavonskog Broda posjetiti u Varaždinu i Koprivnici kako bi ih upoznali s našim studentima i profesorima, te i velikim infrastrukturnim i razvojnim projektima koji će uskoro u realizaciju – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Predsjednik Zoran Milanović posjetio Varaždin i Obrtnički ulični sajam

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jutros je stigao u Varaždin na otvorenje 15. Obrtničkog uličnog sajma.

U društvu gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimira Baisa te drugih političara prošetao je centrom grada i razgledao štandove.

Obrtnicima je poželio dobru zaradu te da se nada da naši obrtnici više neće morati odlaziti u inozemstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje