Povežite se s nama

Život i društvo

Proračun Općine Trnovec Bartolovečki za 2021. godinu iznosi gotovo 24 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog na sjednici u srijedu prihvatilo je izmjene proračuna za ovu te proračun za iduću godinu.

Ovogodišnji se proračun smanjuje za 455 tisuća kuna te sada iznosi 19,7 milijuna kuna.

Proračun za 2021. godinu iznosit će 23.936.463,59 kuna. Projekcije proračuna za 2022. i 2023. godinu su na razini 19 milijuna kuna.

Program građenja i opremanja komunalne infrastrukture vrijedan je 8,9 milijuna kuna.

Načelnik Zvonko Šamec pojasnio je da se dva milijuna kuna odnosi na izgradnju sustava odvodnje Aglomeracije u Bartolovcu i Žabniku te izgradnju kanalizacijske mreže u odvojku Ulice Male ledine u Trnovcu i izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže u Ludbreškoj ulici u Trnovcu.

– Za dogradnju zgrade dječjeg vrtića Zeko predviđeno je 1,5 milijuna kuna, a za LED rasvjetu milijun kuna – rekao je Šamec.

Program održavanja komunalne infrastrukture vrijedan je 3,3 milijuna kuna.

U djelatnosti brige za djecu predškolske dobi program javnih potreba u 2021. godini iznosi 2 milijuna i 82 tisuće kuna, dok će se za odgoj i osnovno obrazovanje izdvojiti milijun i 120 tisuća kuna.

Za srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje namijenjeno je 449 tisuća kuna.

Zdravstvo i socijalna skrb u proračunu Općine Trnovec Bartolovečki „teški“ su 570 tisuća kuna. Financijska sredstva za program javnih potreba u kulturi iznose 460 tisuća kuna.

Za informiranje građana predviđeno je 287 tisuća kuna. Za mjere poticanja razvoja poduzetništva planirano je 186 tisuća kuna, a za razvoj poljoprivrede 258 tisuća kuna.

Za sport je rezervirano 555 tisuća kuna. Za vatrogastvo i civilnu zaštitu iznos je 595 tisuća kuna.

Općinsko je vijeće odobrilo projekt „Rekonstrukcija i unutarnje uređenje zgrade javne namjene u Bartolovcu“, odnosno objekta bivšeg matičnog ureda.

– Projekt će se prijaviti za financiranje preko LAG-a Izvor za iznos od 300.000 kuna – dodao je Šamec.

Općinsko vijeće prihvatilo je pokroviteljstvo obilježavanja 75. obljetnice osnutka LD Kobac Bartolovec.

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice za 10 beba isplatio 34.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Grad Varaždinske Toplice i u 2021. godini nastavlja s mjerama demografske obnove isplatom jednokratne naknade za opremu za novorođenčad, a u ovogodišnjem proračunu za to je rezervirano 150.000 kuna.

U proračunu Grada Varaždinskih Toplica za svako novorođeno dijete osigurana je novčana naknada koja se isplaćuje u visini 2000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za druge dijete, za treće dijete 5.000 kuna, a za svako daljnje dijete u obitelji 7.500 kuna.

Koliko su ovakve mjere važne za razvoj grada istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

– Ovo je pokazatelj kako se radi na populacijskoj politici. Uz brojne projekte na kojima radimo vezane za škole i vrtiće, one će dobiti pravi smisao tek poticanjem nataliteta – rekla je gradonačelnica, te istaknula kako će se sredstva za najmlađe u proračunu uvijek naći, jer, kako ističe, na mladima svijet ostaje.

U razdoblju od 01.01.2021. do 31.03.2021. godine ukupno je prema podnijetim zahtjevima roditelja isplaćeno 34.000 kuna i to za 10-ero novorođene djece na području Grada Varaždinskih Toplica.

U navedenom razdoblju podneseno je 10 zahtjeva – za prvo dijete u obitelji podnesena su 4 zahtjeva i isplaćeno je 8.000 kuna, za drugo dijete u obitelji podnesena su dva zahtjeva i isplaćeno je 6.000 kuna dok su za treće dijete u obitelji podnesena 4 zahtjeva i isplaćeno je 20.000 kuna.

Nastavite čitati