Povežite se s nama

U fokusu

Proračun Vinice čak 19 milijuna kuna: u planu dogradnja doma u Marčanu i prenamjena kurije Patačić

Objavljeno:

- dana

JEDNOGLASNO USVOJEN BUDŽET ZA 2017.

Dogradnja i rekonstrukcija Društvenog doma u Marčanu, rekonstrukcija, sanacija i prenamjena kurije Patačić u javno-poslovnu zgradu, izgradnja nogostupa i rekonstrukcija ceste u Gornjem Ladanju, najvažniji su projekti Općine Vinica u sljedećoj godini. Uvršteni su u proračun za 2017. godinu, koji je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo u četvrtak.

– Proračun za 2017. je planiran je u iznosu od 19.017.748 kuna, što je značajno povećanje u odnosu na ovogodišnji. Međutim, proračunom su obuhvaćeni strateški projekti za koje posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju i građevinske dozvole, pri čemu smo neke projekte već kandidirali za dobivanje bespovratnih sredstava. Svjestan sam da su mnogi skeptični i  misle da je proračun za iduću godinu preambiciozan i nerealan, ali moram naglasiti da su njime obuhvaćeni svi segmenti i sve potrebe stanovništva – istaknuo je vinički načelnik Marijan Kostanjevac.

Općina će i dalje isplaćivati potpore za novorođenčad, sufinancirati boravak djece u vrtićima, podupirati obrazovanje od osnove škole do fakulteta, davati socijalne potpore, kao i potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima te umirovljenicima.

“Provođenje Aglomeracije podsjeća na famozni JPP”

U planu je i niz drugih infrastrukturnih projekata, od sanacije nerazvrstanih cesta preko uređenja dječjih igrališta do izgradnje sustava kanalizacije.

– Iako još ne znamo što nam konkretno donose porezne promjene i kako će se odraziti na naš proračun, svi korisnici potpora i pomoći mogu biti sigurni da ni u  2017. godini neće biti uskraćeni i da neće ostvariti manje potpore u odnosu na ovu godinu. Drugim riječima, ako za koji od projekata nećemo dobiti bespovratna sredstva koja smo planirali u proračunu, nećemo ga ni provoditi – napomenuo je Kostanjevac.

Vijećnici su u četvrtak jednoglasno dali i suglasnost na sklapanje Sporazuma o sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“, kojim se Općina Vinica obvezala da će u idućih sedam godina u proračunu osigurati ukupno 2.529.38 kuna kao vlastiti udio u projektu izgradnje kanalizacije.

– Način na koji se provodi projekt Aglomeracije Varaždin prilično podsjeća na famozno javno-privatno partnerstvo – ustvrdio je načelnik.

Inače, vinički vijećnici su jednoglasno donijeli i Plan ukupnog razvoja Općine Vinica za razdoblje od 2015. do 2020. godine. To je strateški razvojni dokument kojim su utvrđeni značajni razvojni projekti, što je jedan od uvjeta za apliciranje projekata za bespovratna sredstva iz europskih i nacionalnih fondova.

Izvor:
Foto: Arhiva RT / OPĆINA VINICA

U fokusu

Hrvatska je članica šengenskog prostora. Što se sve mijenja od siječnja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer  je donesena konačna i jednoglasna oduka na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu – Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora.

Što to konkretno znači?

Za manje od mjesec dana, točnije 1. siječnja, ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama. Neće više biti čekanja na granicama i kilometarske kolone, posebno u sezoni.

To vrijedi za granične prijelaze sa Slovenijom i Mađarskom, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena, odnosno to postaje vanjska granica Schengena.

Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023. godine.

Iako se ukidaju granice kakve su do sad bile, to ne znači da neće biti nikakve kontrole. Dosadašnja pravila zamijenit će kompenzacijske mjere koje će prvenstveno služiti za suzbijanje mogućih nezakonitih radnji kod prelaska granica.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin i Kaufland raskidaju ugovor jer se vjerovnici nisu dogovorili. Bliži li se kraj Varteksu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Kaufland će, prema svemu sudeći, raskinuti ugovor temeljem kojeg se na dijelu poslovnog prostora Varteksa u Zagrebačkoj ulici, u sklopu projekta „Varteks kvart – urbana regeneracija“ trebao graditi novi poslovni trgovački centar. Ta je informacija danas stigla iz Grada Varaždina. Navode da su čekali, ali nisu dočekali da se Varteksovi vjerovnici dogovore te da je raskid ugovora inicirao Kaufland.

– Kaufland je inicirao, a Grad Varaždin pozitivno odgovorio na inicijativu za skoro pokretanje pravnih poslova sporazumnog raskida ugovora  jer rokovi za dogovor hipotekarnih i založnih vjerovnika, koji su preduvjet za nastavak projekta, ističu do kraja godine. Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj,  je nakon očekivanja i nadanja da će doći do dogovora vjerovnika za što još postoje minimalne, gotovo nikakve šanse, sada  suglasan da se krene u raskid ugovora između Kauflanda i Grada Varaždina – kažu u Gradu Varaždinu.

– Najavljena investicija se neće moći realizirati jer se procjenjuje da ne postoji nikakva mogućnost dogovora hipotekarnih i založnih vjerovnika – smatra gradonačelnik Neven Bosilj. Dodaje ida razumije poslovnu strategiju Varteksa.

– Kao i svako ozbiljno poslovno društvo, tako i  Kaufland ima definirate termine za realizaciju investicija. Ako se do dogovora ne može doći u tim definiranim rokovima, a očito se to ne može riješiti jer se  vjerovnici čvrsto, ukopano,  drže svojih pozicija,  ne vidimo nikakve mogućnosti realizacije cijelog projekta. I zato smo predvidjeli da se tijekom slijedećeg tjedna sastanemo s predstavnicima Kauflanda  i napravimo sporazumni raskid ugovora – rekao je Bosilj.

Je li ovo kraj Varteksa? O tome je za Poslovni dnevnik govorio i član Uprave Varteksa Dražen Dobiš.

Varteks je, naime, uputio dopis Vladi sa zamolbom da, ako je to moguće, pokuša utjecati na hipotekarno osigurane vjerovnike da se ubrza proces dogovora oko raspodjele sredstava od prodaje našeg zemljišta Kauflandu.

Novi član uprave Varteksa Dobiš poručio da bez Kauflanda i NK Varaždina Varteksu prijeti kraj

Očito zamolba nije urodila plodom.

-Vjerujem u snagu Varteksa, ali ako bi došlo do potpisivanja sporazumnog raskida ugovora Kauflanda s Gradom Varaždinom oko izgradnje kružnog toka, kao i ugovora s NK Varaždinom vezano uz pomicanje dijela zemljišta za gradnju njihovog kompleksa, samim time je to i njihovo odricanje od moguće kupnje zemljišta od Varteksa. Onda pada u vodu i projekt Vlade RH ‘Varteks kvart – urbana regeneracija’ kojeg je Vlada proglasila strateškim investicijskim projektom, a sve zbog toga što se vjerovnici ne mogu dogovoriti oko raspodjele financijskih sredstava iz prodaje. Imamo enormnu financijsku izloženost prema vjerovnicima i vrijeme nam curi, iako smo već za oko 6 milijuna kuna smanjili kratkoročni dug koji je bivša Uprava napravila prema dobavljačima – rekao je Dobiš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje