Povežite se s nama

U fokusu

Proračun Vinice čak 19 milijuna kuna: u planu dogradnja doma u Marčanu i prenamjena kurije Patačić

Objavljeno:

- dana

JEDNOGLASNO USVOJEN BUDŽET ZA 2017.

Dogradnja i rekonstrukcija Društvenog doma u Marčanu, rekonstrukcija, sanacija i prenamjena kurije Patačić u javno-poslovnu zgradu, izgradnja nogostupa i rekonstrukcija ceste u Gornjem Ladanju, najvažniji su projekti Općine Vinica u sljedećoj godini. Uvršteni su u proračun za 2017. godinu, koji je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo u četvrtak.

– Proračun za 2017. je planiran je u iznosu od 19.017.748 kuna, što je značajno povećanje u odnosu na ovogodišnji. Međutim, proračunom su obuhvaćeni strateški projekti za koje posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju i građevinske dozvole, pri čemu smo neke projekte već kandidirali za dobivanje bespovratnih sredstava. Svjestan sam da su mnogi skeptični i  misle da je proračun za iduću godinu preambiciozan i nerealan, ali moram naglasiti da su njime obuhvaćeni svi segmenti i sve potrebe stanovništva – istaknuo je vinički načelnik Marijan Kostanjevac.

Općina će i dalje isplaćivati potpore za novorođenčad, sufinancirati boravak djece u vrtićima, podupirati obrazovanje od osnove škole do fakulteta, davati socijalne potpore, kao i potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima te umirovljenicima.

“Provođenje Aglomeracije podsjeća na famozni JPP”

U planu je i niz drugih infrastrukturnih projekata, od sanacije nerazvrstanih cesta preko uređenja dječjih igrališta do izgradnje sustava kanalizacije.

– Iako još ne znamo što nam konkretno donose porezne promjene i kako će se odraziti na naš proračun, svi korisnici potpora i pomoći mogu biti sigurni da ni u  2017. godini neće biti uskraćeni i da neće ostvariti manje potpore u odnosu na ovu godinu. Drugim riječima, ako za koji od projekata nećemo dobiti bespovratna sredstva koja smo planirali u proračunu, nećemo ga ni provoditi – napomenuo je Kostanjevac.

Vijećnici su u četvrtak jednoglasno dali i suglasnost na sklapanje Sporazuma o sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“, kojim se Općina Vinica obvezala da će u idućih sedam godina u proračunu osigurati ukupno 2.529.38 kuna kao vlastiti udio u projektu izgradnje kanalizacije.

– Način na koji se provodi projekt Aglomeracije Varaždin prilično podsjeća na famozno javno-privatno partnerstvo – ustvrdio je načelnik.

Inače, vinički vijećnici su jednoglasno donijeli i Plan ukupnog razvoja Općine Vinica za razdoblje od 2015. do 2020. godine. To je strateški razvojni dokument kojim su utvrđeni značajni razvojni projekti, što je jedan od uvjeta za apliciranje projekata za bespovratna sredstva iz europskih i nacionalnih fondova.

Izvor:
Foto: Arhiva RT / OPĆINA VINICA

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje