Povežite se s nama

U fokusu

Proračun Vinice čak 19 milijuna kuna: u planu dogradnja doma u Marčanu i prenamjena kurije Patačić

Objavljeno:

- dana

JEDNOGLASNO USVOJEN BUDŽET ZA 2017.

Dogradnja i rekonstrukcija Društvenog doma u Marčanu, rekonstrukcija, sanacija i prenamjena kurije Patačić u javno-poslovnu zgradu, izgradnja nogostupa i rekonstrukcija ceste u Gornjem Ladanju, najvažniji su projekti Općine Vinica u sljedećoj godini. Uvršteni su u proračun za 2017. godinu, koji je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo u četvrtak.

– Proračun za 2017. je planiran je u iznosu od 19.017.748 kuna, što je značajno povećanje u odnosu na ovogodišnji. Međutim, proračunom su obuhvaćeni strateški projekti za koje posjedujemo svu potrebnu dokumentaciju i građevinske dozvole, pri čemu smo neke projekte već kandidirali za dobivanje bespovratnih sredstava. Svjestan sam da su mnogi skeptični i  misle da je proračun za iduću godinu preambiciozan i nerealan, ali moram naglasiti da su njime obuhvaćeni svi segmenti i sve potrebe stanovništva – istaknuo je vinički načelnik Marijan Kostanjevac.

Općina će i dalje isplaćivati potpore za novorođenčad, sufinancirati boravak djece u vrtićima, podupirati obrazovanje od osnove škole do fakulteta, davati socijalne potpore, kao i potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima te umirovljenicima.

“Provođenje Aglomeracije podsjeća na famozni JPP”

U planu je i niz drugih infrastrukturnih projekata, od sanacije nerazvrstanih cesta preko uređenja dječjih igrališta do izgradnje sustava kanalizacije.

– Iako još ne znamo što nam konkretno donose porezne promjene i kako će se odraziti na naš proračun, svi korisnici potpora i pomoći mogu biti sigurni da ni u  2017. godini neće biti uskraćeni i da neće ostvariti manje potpore u odnosu na ovu godinu. Drugim riječima, ako za koji od projekata nećemo dobiti bespovratna sredstva koja smo planirali u proračunu, nećemo ga ni provoditi – napomenuo je Kostanjevac.

Vijećnici su u četvrtak jednoglasno dali i suglasnost na sklapanje Sporazuma o sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“, kojim se Općina Vinica obvezala da će u idućih sedam godina u proračunu osigurati ukupno 2.529.38 kuna kao vlastiti udio u projektu izgradnje kanalizacije.

– Način na koji se provodi projekt Aglomeracije Varaždin prilično podsjeća na famozno javno-privatno partnerstvo – ustvrdio je načelnik.

Inače, vinički vijećnici su jednoglasno donijeli i Plan ukupnog razvoja Općine Vinica za razdoblje od 2015. do 2020. godine. To je strateški razvojni dokument kojim su utvrđeni značajni razvojni projekti, što je jedan od uvjeta za apliciranje projekata za bespovratna sredstva iz europskih i nacionalnih fondova.

Izvor:
Foto: Arhiva RT / OPĆINA VINICA

U fokusu

Stričak dogovorio da otpad iz Poljane ide u Piškornicu! Što će biti sutra? To neka rješava Bosilj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Problem otpada u Poljani riješio je župan Stričak, a ne gradonačelnik Bosilj koji je trebao, istaknuo je danas na konferenciji za medije županijski vijećnik s Čehokove liste Mario Lešina.

– Kao jedno od rješenja se nametnulo da će se 300 tona deponirati, Piškornica je izašla  u susret i jučer je dobiveno rješenje – rekao je Lešina. Međutim, radi se o tek privremenom rješenju.

Lešina kaže kako se u Poljani dnevno skuplja oko 30 do 50 tona otpada te se nameće pitanje što će biti s otpadom koji stigne sutra.

– Nemamo rješenja ni za svježi otpad, a o balama da i ne govorimo. Deponije u Hrvatskoj se zatvaraju i sve manje je kapaciteta za odlaganje jer općine i gradovi koji još imaju otvorena odlagališta kapacitete prije svega čuvaju za sebe  – ustvrdio je Lešina i istaknuo kako je to problem kojim se mora baviti gradonačelnik Bosilj.

Pojasnio je da Čistoća mora raspisati javni natječaj jer ne može ući u izravnu pogodbu.

– To bi bio prekršaj, odnosno kazneno djelo. Kad je natječaj raspisan, Piškornica se nije javila. Sad se maše s dokumentom u kojem Piškornica poziva Čistoću. Direktor Čistoće može pokrenuti postupak pregovaranja, a pregovaraju čelnici jedinica lokalne samouprave – rekao je i dodao da je jedino trajno rješenje obrada. Napomenuo je i kako je moguće da je raniju mogućnost ugovaranja s Čistoćom opstruirao bivši župan Čačić.

– Jedino rješenje je obrada koja je bila u integralnoj nagodbi, ali ona je proglašena lopovskom pa nije došlo do potpisivanja, a sada se sa stranama koje su trebale potpisati ipak pregovara – zaključio je Lešina i rekao kako se s potpisivanjem nagodbe čekalo zbog izbora.

Inače, prošlog tjedna inspekcija zaštite okoliša naložila je da se makne nepropisno odloženi komunalni otpad u Poljani Biškupečkoj. Danas ističe taj rok.

Taj otpad se gomilao na pretovarnoj stanici koja inače služi isključivo za pretovar smeća, a ne i skladištenje.

Radi se o otpadu koji Čistoća svakodnevno prikuplja u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, te općinama Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sveti Ilija, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!