Povežite se s nama

Život i društvo

Proslava uz vlastite snage

Objavljeno:

- dana

Dan grada Lepoglave

Dan grada Lepoglave 8. prosinca ove je godine obilježen brojnim programima koji su počeli još 2. prosinca, a završili svečanom sjednicom Gradskog vijeća ovog ponedjeljka.
 

Lepoglavska je proslava bila drugačija od onih u drugim gradovima, što se  najviše primijetilo u odabiru glazbenih snaga. Umjesto da angažiraju barem jednu aktualnu zvijezdu hrvatske glazbene scene, građani Lepoglave slavili su uz domaće zabavljače. Jednako tako predstavljale su se knjige iz Lepoglave i o Lepoglavi, razgovaralo o domaćim autorima, prepričavale lokalne legende uobličene u slikovnicu.
Lepoglava je hrabro zaobišla ustaljenu šprancu proslava dana grada i dokazala da se iskorak isplatio. Nije bilo događanja koje, barem na pola sata, nije obišao i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Kićenje bora

Kiša nije spriječila učenike OŠ Ante Starčevića da okite bor u blizini poslovnog centra vlastoručno izrađenim nakitom. Niti uporna volja da samostalno okite i one najviše borove grane, nije bila dovoljna. Stoga je pristigla dizalica, podigla ih i sve su grane jednako zabljesnule.
U kićenju bora djeci je pomagao i Sveti Nikola s pomoćnicama, članovima Lepoglavskog pušleka. Kako nije mogao stići praznih ruku, donio je sa sobom pregršt slatkiša i darivao prisutne. Niti Grad nije zaostao u pripomoći pri kićenju bora pa je počastio kuhanim vinom i čajem.

Fotomonografija i “Tragom crne Gospe”

Fotograf Darko Gorenak gotovo je tri godine obilazio i fotoaparatom bilježio lepoglavski kraj, njegove sakralne objekte, kulturnu baštinu, ljude i događaje – što je rezultiralo fotomonografijom “Lepoglava“. Knjiga je predstavljena u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture gdje je javnost prvi puta imala prilike vidjeti Gorenakovo viđenje lepoglavskoga kraja.
– Ova fotomonografija je prisna, neposredna i jasna – zaključila je Elizabeta Igrec, kustosica Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, govoreći o autorovom radu. Gorenak je, pak, otkrio kako mu je rad na ovoj fotomonografiji pružio mogućnost upoznati se s Lepoglavom i njenom bogatom poviješću te ljudima i običajima. Tijekom dana grada upriličeno je i predstavljanje knjige “Tragom crne Gospe”. Autori, pavlin o. Marko Kornelije Glogović i Polona Jurinić u knjizi govore o 15 slika izrađenih prema izvornoj slici Crne Gospe iz čuvenog pavlinskog samostana u Częstochowi na Jasnoj gori u Poljskoj, pronađenih u Hrvatskoj, Bačkoj i Sloveniji. Jedna od njih je i oltarna slika u lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Prva lepoglavska slikovnica “Čipkarice i zmaj”

Lepoglava je dobila svoju prvu slikovnicu. Slikovnica “Čipkarice i zmaj – priča iz Lepoglave” autorice Marijane Novak i ilustratora Davora Petaka, dotičući se lepoglavske povijesti i legendi, donosi priču o tome kako su čipkarice isplele čarobnu čipkanu mrežu i spasile Lepoglavu od strašnog zmaja.
– Lepoglava je dobila jednu od najljepših slikovnica objavljenih u Hrvatskoj proteklih godina. Autorica Marijana Novak priču je ispričala jednostavnim riječima, onako kako se takve priče moraju pričati, ispričala priču gdje je povezala dvije legende – legendu o svetom Pavlu kojeg je hranio gavran i legendu o zmaju kojeg je ubio sveti Juraj. Ona je to povezala s lepoglavskom čipkom u jedinstvenu priču koja govori o prošlosti, ali i sadašnjosti Lepoglave. A ovako likovno opremljena, sa sjajnim crtežima u boji Davora Petaka, ona je kompletirana kao književno djelo. Vjerujem i da će biti poticaj izdavačkoj djelatnosti u Lepoglavi – rekao je o slikovnici recenzent Ernest Fišer.

– Radi se o jednoj priči gdje zmaj predstavlja zlo. On je i opasnost od zaborava tradicije. Čipkarice koje pletu čarobnu mrežu, uhvate zmaja i smjeste u Gaveznicu gdje danas nalazimo lepoglavski poludragi kamen ahat, čipkanim nitima šire veze prijateljstva i ljubavi u cijelom svijetu – pojasnila je autorica otkrivši kako je od zamisli do ostvarenja odnosno izdavanja slikovnice prošlo malo vremena.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje