Povežite se s nama

Život i društvo

Proslava uz vlastite snage

Objavljeno:

- dana

Dan grada Lepoglave

Dan grada Lepoglave 8. prosinca ove je godine obilježen brojnim programima koji su počeli još 2. prosinca, a završili svečanom sjednicom Gradskog vijeća ovog ponedjeljka.
 

Lepoglavska je proslava bila drugačija od onih u drugim gradovima, što se  najviše primijetilo u odabiru glazbenih snaga. Umjesto da angažiraju barem jednu aktualnu zvijezdu hrvatske glazbene scene, građani Lepoglave slavili su uz domaće zabavljače. Jednako tako predstavljale su se knjige iz Lepoglave i o Lepoglavi, razgovaralo o domaćim autorima, prepričavale lokalne legende uobličene u slikovnicu.
Lepoglava je hrabro zaobišla ustaljenu šprancu proslava dana grada i dokazala da se iskorak isplatio. Nije bilo događanja koje, barem na pola sata, nije obišao i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Kićenje bora

Kiša nije spriječila učenike OŠ Ante Starčevića da okite bor u blizini poslovnog centra vlastoručno izrađenim nakitom. Niti uporna volja da samostalno okite i one najviše borove grane, nije bila dovoljna. Stoga je pristigla dizalica, podigla ih i sve su grane jednako zabljesnule.
U kićenju bora djeci je pomagao i Sveti Nikola s pomoćnicama, članovima Lepoglavskog pušleka. Kako nije mogao stići praznih ruku, donio je sa sobom pregršt slatkiša i darivao prisutne. Niti Grad nije zaostao u pripomoći pri kićenju bora pa je počastio kuhanim vinom i čajem.

Fotomonografija i “Tragom crne Gospe”

Fotograf Darko Gorenak gotovo je tri godine obilazio i fotoaparatom bilježio lepoglavski kraj, njegove sakralne objekte, kulturnu baštinu, ljude i događaje – što je rezultiralo fotomonografijom “Lepoglava“. Knjiga je predstavljena u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture gdje je javnost prvi puta imala prilike vidjeti Gorenakovo viđenje lepoglavskoga kraja.
– Ova fotomonografija je prisna, neposredna i jasna – zaključila je Elizabeta Igrec, kustosica Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, govoreći o autorovom radu. Gorenak je, pak, otkrio kako mu je rad na ovoj fotomonografiji pružio mogućnost upoznati se s Lepoglavom i njenom bogatom poviješću te ljudima i običajima. Tijekom dana grada upriličeno je i predstavljanje knjige “Tragom crne Gospe”. Autori, pavlin o. Marko Kornelije Glogović i Polona Jurinić u knjizi govore o 15 slika izrađenih prema izvornoj slici Crne Gospe iz čuvenog pavlinskog samostana u Częstochowi na Jasnoj gori u Poljskoj, pronađenih u Hrvatskoj, Bačkoj i Sloveniji. Jedna od njih je i oltarna slika u lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Prva lepoglavska slikovnica “Čipkarice i zmaj”

Lepoglava je dobila svoju prvu slikovnicu. Slikovnica “Čipkarice i zmaj – priča iz Lepoglave” autorice Marijane Novak i ilustratora Davora Petaka, dotičući se lepoglavske povijesti i legendi, donosi priču o tome kako su čipkarice isplele čarobnu čipkanu mrežu i spasile Lepoglavu od strašnog zmaja.
– Lepoglava je dobila jednu od najljepših slikovnica objavljenih u Hrvatskoj proteklih godina. Autorica Marijana Novak priču je ispričala jednostavnim riječima, onako kako se takve priče moraju pričati, ispričala priču gdje je povezala dvije legende – legendu o svetom Pavlu kojeg je hranio gavran i legendu o zmaju kojeg je ubio sveti Juraj. Ona je to povezala s lepoglavskom čipkom u jedinstvenu priču koja govori o prošlosti, ali i sadašnjosti Lepoglave. A ovako likovno opremljena, sa sjajnim crtežima u boji Davora Petaka, ona je kompletirana kao književno djelo. Vjerujem i da će biti poticaj izdavačkoj djelatnosti u Lepoglavi – rekao je o slikovnici recenzent Ernest Fišer.

– Radi se o jednoj priči gdje zmaj predstavlja zlo. On je i opasnost od zaborava tradicije. Čipkarice koje pletu čarobnu mrežu, uhvate zmaja i smjeste u Gaveznicu gdje danas nalazimo lepoglavski poludragi kamen ahat, čipkanim nitima šire veze prijateljstva i ljubavi u cijelom svijetu – pojasnila je autorica otkrivši kako je od zamisli do ostvarenja odnosno izdavanja slikovnice prošlo malo vremena.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje