Povežite se s nama

Međimurje

Počele duhovne pripreme, na blagdan Velike Gospe posebna regulacija prometa u Biškupcu

Objavljeno:

- dana

PRIPREME ZA BLAGDAN VELIKE GOSPE

Proslava Velike Gospe u Biškupcu pod nazivom “K Majki Božji v bezgovii“ i ove će godine vjernicima pružiti obilje duhovne okrepe. Uoči samog blagdana, od 12. do 14. kolovoza održat će se trodnevna duhovna priprema s misama koje će u 19 sati predvoditi velečasni Josip Đurin. 

Središnje misno slavlje u subotu, 15. kolovoza, u 11 sati, za oltarom na otvorenom kod crkve Uznesenja BDM predvodit će velečasni Ivan Dodlek, profesor na KBF-u u Zagrebu.

Mise, prošćenje te posebna regulacija prometa

Isti dan mise će biti i u 7, 9 i 18 sati. U organizaciji  Muškog vokalnog ansambla “Biškupec”, 16. će se kolovoza u 18 sati održati koncert na kojem će uz organizatore nastupiti i zborovi “Sion“, “BeDeM“ i “Marijina dječica“ iz Biškupca te zbor “Trinitas“ iz Ludbrega.

Osim duhovnih sadržaja, posjetitelje u Biškupec privlači i biškupečko proštenje te su šareni štandovi, licitari i medenjaci, ugostiteljska ponuda i brojni drugi sadržaji odlični za lijepa obiteljska i prijateljska druženja.

U povodu blagdana Velike Gospe u Biškupcu bit će uvedena privremena regulacija prometa te će biti zatvorene dionice na cestama u Gospodarskoj ulici, Biškupečkoj ulici i Trgu Ivana Perkovca.

Za vrijeme privremenog zatvaranja navedenih ulica promet će se odvijati obilazno Zagrebačkom ulicom, Ulicom Ivana Mažuranića, Sportskom ulicom, Križanićevom i Jalkovečkom ulicom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, raste pritisak na zdravstveni sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 25. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 306 osoba te je evidentirano 18 pozitivnih nalaza, što je 5,88% od broja testiranih.

Međimurska županija bilježi sve veći broj pozitivnih nalaza.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije istaknula je da se pozitivitet kreće oko 30%, što se odražava na 7-dnevnu incidenciju koja iznosi 417, dok 14-dnevna incidencija iznosi 570 pozitivnih na 100.000 stanovnika.

– Međimurje je i dalje u samom vrhu procijepljenosti među županijama te smo na 59% cijepljenih. Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u Županijskoj bolnici Čakovec, a cijepljenje se odvija i svake treće subote u mjesecu – kazala je ravnateljica Payerl-Pal, dodavši da se građani u spomenutim terminima mogu docijepiti i s trećom dozom, dok se imunokompomitirani pacijenti za cijepljenje trećom dozom moraju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine.

Uskoro će započeti i cijepljenje protiv gripe koje će obavljati liječnici obiteljske medicine.

U protekla 24 sata oporavilo se 39 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 468.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović upozorila je na važnost pridržavanja epidemioloških mjera jer samo cijepljenje nije dovoljna garancija i sigurnost, već je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera, od nošenja maski u zatvorenim prostorima, održavanja higijene ruku do održavanja distance.

Povećan broj pozitivnih nalaza reflektira se na stanje u Županijskoj bolnici Čakovec u kojoj je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović naglasio je da je zdravstveni sustav opterećen hospitaliziranim COVID pozitivnim osobama.

– Želimo i dalje održati najvišu kvalitetu pružanja usluga u našoj bolnici, no zbog COVID situacije moramo se više posvetiti hospitaliziranim osobama koji su često s vrlo teškom kliničkom slikom. Zato je važno da se cijepimo i štitimo, radi nas samih, ali i radi naših starijih i najugroženijih – rekao je Šegović.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec i ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić uputili su apel svim Međimurkama i Međimurcima da se cijepe te tako zaštite sebe, svoje bližnje, ali i cijeli zdravstveni sustav.

Nastavite čitati

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]om.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje