Povežite se s nama

Život i društvo

Proslava velikog jubileja: Marofski obrtnici proslavili 50. godina organiziranog djelovanja

Objavljeno:

- dana

Novomarofski obrtnici jučer su svečano proslavili 50 godina organiziranog djelovanja obrtništva u Novom Marofu.

Na svečanost u Kulturnom centru Ivan Rabuzin između ostalih su došli i potpredsjednici Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratofil i Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Domaćin, predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof Petar Klopotan, pozdravio je uzvanike i ukratko im predstavio slavljenika. – Udruženje obrtnika Novi Marof osnovano je 1968. godine, a dotad su bili članovi drugih asocijacija. Novi Marof je u to vrijeme imao 160 zanatlija, a njih 25 bili su jezgra. Udruženje danas, 50 godina kasnije, ima 430 članova, vlastiti prostor i dobru suradnju sa svim gospodarskim subjektima – predstavio je Petar Klopotan Udruženje kojim predsjeda, a koje prema njegovim riječima karakteriziraju zajedništvo, upornost, razumijevanje i obrtnička snaga.

Iz Novog Marofa dolazi i aktualni predsjednik OKVŽ Mario Milak. On je pozdravio prisutne i zahvalio umirovljenim članovima svojeg matičnog Udruženja.  – Zaista treba odati priznanje obiteljskim obrtima koji su unaprijedili kvalitetu života u svojim sredinama – rekao je Mario Milak.

Iz obrtničke je familije potekao i gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, koji se rado odazvao pozivu na proslavu velikog jubileja.

Gradonačelnik obrtnike opisuje kao stup poduzetništva, žilave ljude koji i u najtežim trenucima pronalaze rješenja za opstanak. – Svjedoci smo što se događa kad propadaju velike firme i za sobom povuku cijelu državu. Mali obrtnici su, pak, žilavi i brzo se prilagode i pronalaze efikasne odgovore – istaknuo je gradonačelnik i poželio obrtnicima i Gradu da ubuduće i više pridonose proračunu. On smatra da njihovu kvalitetu dokazuje činjenica da ostaju u Hrvatskoj i bore se jer, smatra gradonačelnik, granice su otvorene i danas je lako otići, treba imati hrabrosti ostati i dati svojim radnicima solidne plaće.

-Danas nije problem nabaviti novac, nego je jako teško pronaći kvalitetnog izvođača – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Zbog kroničnog manjka mladih obrtnika i praznih razreda u strukovnim školama, u Novom Marofu su od ove godine započeli s dodjelom obrtničkih stipendija. – Grad stipendira učenike deficitarnih zanimanja, a koja je kao takva prepoznao HOK. Na žalost ove ih je godine samo 22-oje, ali nadamo se ubuduće većem broju stipendista – rekao je Siniša Jenkač i izrazio nadu kako će marofski primjer biti poticaj i drugima za dodjelu stipendija budućim obrtnicima.

Siniša Jenkač je kao problem istaknuo „sporost prilagodbe obrazovnog sustava zahtjevima vremena pa je puno završenih gimnazijalaca koji ne znaju kud bi sa sobom, umjesto da se povećaju kvote obrtničkih zanimanja“. Gradonačelnik je obrtnicima obećao putem veza na nacionalnoj razini poboljšati takvu situaciju.

Slavljenicima je na jubileju u ime Hrvatske obrtničke komore čestitke uputio njezin potpredsjednik, Dalibor Kratofil. – Obrtnici su nositelji života i gospodarstva svojih sredina – rekao je.

Povodom 50 godina organiziranog udruživanja obrtnika u Novom Marofu, podijeljena su i priznanja obrtnicima zaslužnima za opstanak i prosperitet obrtništva u krajevima koje „pokriva“ marofsko Udruženje – Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama, Breznici, Brezničkom Humu i Visokom.

 

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati