Povežite se s nama

Život i društvo

Proštenarska nedela 2. i 3. srpnja povodom blagdana sv. Tome Apostola i blagdana Krvi Isusove

Objavljeno:

- dana

Ludbreg

Grad Ludbreg povodom blagdana Krvi Isusove, 1. srpnja i blagdana svetog Tome Apostola, 3. srpnja, organizira dvodnevno događanje 2. i 3. srpnja  na Trgu Svetog Trojstva. 

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata… – Danas svašta možemo kupiti novcem, a pritom zaboravljamo na vrijednost tradicije, baštine i svega onoga što su stvarali oni prije nas. Brojnih običaja prisjetimo se prilikom blagdana Božića i Uskrsa, ali naš ludbreški kraj ima puno povijesnih temelja da se baštini osvrnemo češće. Željeli smo se prisjetiti ne samo plesnih običaja, već se osvrnuti šire, podsjetiti se i na druge vrednote poput raznih umijeća i obrta. Malo je primjerice još danas onih koji znaju plesti košare i brojni drugi detalji zaboravljenog života, sve ono što je činilo stvarni život. – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata.

Program

Cilj je očuvanje izvorne i tradicijske baštine, bilo to da je materijalna ili nematerijalna pa će se u sklopu programa u subotu 2. srpnja održati folklorni program KUD-a „Anka Ošpuh“ i gostiju, a nastupit će i dramski glumac Zoran Kelava. Program na Trgu započinje od 18 sati, a zaključit će ga Tamburaški sastav Kraljevi.

Dan kasnije u 10.30 sati na Trgu Svetog Trojstva služit će se sveta misa, a od 17 sati započinju Dječji folklorni susreti u Centru svijeta.

Dječji folklorni susreti, predstavljanje tradicijskih zanata, predstavljanje proizvoda ludbreškog kraja – bućinog ulja, hrena i cvijeća, nastup KUD-a “Anka Ošpuh” , glumca Zorana Kelave, Tamburaškog sastava Kraljevi…

Duh prošlih vremena

Tijekom trajanja dvodnevnog programa na Trgu Svetog Trojstva predstavit će se stari, tradicijski zanati, oživjet će se duh prošlih vremena.  

Održat će se i Dan zadruge u sklopu koje će biti predstavljeni proizvodi ludbreškog kraja poput bučinog ulja, hrena i cvijeća.

Organizatori programa su Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega u suradnji s Župom Presvetog Trojstva Ludbreg i Varaždinskom biskupijom.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Međimurski obućari značajan čimbenik hrvatske obrambene industrije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić s izaslanstvom MORH-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetio je tvrtku Jelen Professional d.o.o. u Belici.

Nakon obilaska proizvodnih pogona ove tvrtke u petak, 12. travnja, ministar Anušić istaknuo je kako vjeruje da će ova tvrtka i u budućnosti nastaviti proizvoditi prestižnu obuću kreiranu i za potrebe profesionalnih vojnika, ali i drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti –policije i vatrogasaca.

– Oduvijek podupiremo i nastavit ćemo podupirati domaću proizvodnju, odnosno cjelokupnu hrvatsku proizvodnju čije proizvode, prije svega, koriste naše Oružane snage. Naravno, ovi proizvodi važni su i za pozicioniranje na međunarodnom tržištu – rekao je ministar obrane čestitavši im pritom na uspješnom poslovanju.

I dodao:

“Ova tvrtka ima kvalitetu, ovdje se razvija cijeli proizvod; od samog razvoja ideje, implementacije inovacija te izrade proizvoda, koriste se sirovine iz Hrvatske i zapošljavaju naši ljudi. Zbog činjenice kako živimo u vremenima promijenjenih sigurnosnih uvjeta, odnosno trenutne geopolitičke situacije kao i potreba naših Oružanih snaga – bilo bi dobro da imamo i ostatak naoružanja, odnosno onog naoružanja koje sami do sada nismo proizvodili”.

Direktor tvrtke Jelen Professional Darko Pintarić zahvalio je izaslanstvu MORH-a i OSRH na dolasku istaknuvši kako vjeruju u nastavak uspješne suradnje s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predložite idejno rješenje za novu instalaciju posvećenu „Varaždinskoj heljdi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Umjetnost na ulici“, a obilježavajući 14. travnja – Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, Turistička zajednica grada Varaždina objavila je poziv za izradu idejnog rješenja i izvedbu instalacije „Varaždinska heljda“.

Bit će to još jedna u nizu umjetničkih intervencija u staroj gradskoj jezgri čiji je cilj promocija autohtonih varaždinskih proizvoda i obogaćivanje turističke ponude destinacije.

Nova instalacija bit će postavljena u Prolazu Marijana Zubera uz postojeće instalacije Varaždinsko zelje, Klipič mašinu i Varaždinsko bučino ulje kao posveta čuvanoj sorti heljde na nacionalnoj razini. Proizvodnja ove žitarice počela je prije više od 150 godina u varaždinskom prigradskom naselju Kućan, a danas jedini ovlašteni za njezin uzgoj, provođenje certifikacije i plasman na tržište je OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana.

Nova instalacija bit će svojevrsni homage gastronomiji ovog kraja i doprinijet će promociji Varaždinske heljde te oplemeniti gradsku jezgru novom umjetničkom produkcijom.

Pravo sudjelovanja imaju fizičke osobe sa završenom umjetničkom akademijom, studenti umjetničkih akademija, samostalni umjetnici i slobodni umjetnici. Tehnička obilježja instalacije kao i svi ostali detalji navedeni su u pozivu koji je objavljen na internetskoj   stranici Turističke zajednice grada Varaždina www.visitvarazdin.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje