Povežite se s nama

Život i društvo

Proštenarska nedela 2. i 3. srpnja povodom blagdana sv. Tome Apostola i blagdana Krvi Isusove

Objavljeno:

- dana

Ludbreg

Grad Ludbreg povodom blagdana Krvi Isusove, 1. srpnja i blagdana svetog Tome Apostola, 3. srpnja, organizira dvodnevno događanje 2. i 3. srpnja  na Trgu Svetog Trojstva. 

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata… – Danas svašta možemo kupiti novcem, a pritom zaboravljamo na vrijednost tradicije, baštine i svega onoga što su stvarali oni prije nas. Brojnih običaja prisjetimo se prilikom blagdana Božića i Uskrsa, ali naš ludbreški kraj ima puno povijesnih temelja da se baštini osvrnemo češće. Željeli smo se prisjetiti ne samo plesnih običaja, već se osvrnuti šire, podsjetiti se i na druge vrednote poput raznih umijeća i obrta. Malo je primjerice još danas onih koji znaju plesti košare i brojni drugi detalji zaboravljenog života, sve ono što je činilo stvarni život. – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata.

Program

Cilj je očuvanje izvorne i tradicijske baštine, bilo to da je materijalna ili nematerijalna pa će se u sklopu programa u subotu 2. srpnja održati folklorni program KUD-a „Anka Ošpuh“ i gostiju, a nastupit će i dramski glumac Zoran Kelava. Program na Trgu započinje od 18 sati, a zaključit će ga Tamburaški sastav Kraljevi.

Dan kasnije u 10.30 sati na Trgu Svetog Trojstva služit će se sveta misa, a od 17 sati započinju Dječji folklorni susreti u Centru svijeta.

Dječji folklorni susreti, predstavljanje tradicijskih zanata, predstavljanje proizvoda ludbreškog kraja – bućinog ulja, hrena i cvijeća, nastup KUD-a “Anka Ošpuh” , glumca Zorana Kelave, Tamburaškog sastava Kraljevi…

Duh prošlih vremena

Tijekom trajanja dvodnevnog programa na Trgu Svetog Trojstva predstavit će se stari, tradicijski zanati, oživjet će se duh prošlih vremena.  

Održat će se i Dan zadruge u sklopu koje će biti predstavljeni proizvodi ludbreškog kraja poput bučinog ulja, hrena i cvijeća.

Organizatori programa su Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega u suradnji s Župom Presvetog Trojstva Ludbreg i Varaždinskom biskupijom.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Proizvođačima poziv na izložbu: prijave otvorene do 15. ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U partnerstvu s drugim županijama i partnerima iz zemalja Alpe-Jadran, u ovogodišnjem planu Varaždinske županije je organizacija 3. Međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran i 10. Izložba bučinog ulja Hrvatske, koje zbog epidemioloških uvjeta lani nisu održane.

– Ove će godine biti dovoljno sreće, nadam se, da se izložbe održe u fizičkom obliku. Po potrebi, i virtualno – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek na konferenciji za medije održanoj u petak, 26. veljače.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić podsjetio je da su izložbe najprije počele u organizaciji triju županija: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske, a nakon njegova preuzimanja predsjedništva u drugome mandatu najstarije europske organizacije Alpe-Jadran, otvorena je mogućnost za novom dimenzijom, najprije hrvatskom, a potom i međunarodnom.

– Pozvani su svi proizvođači, njih 11-ero iz kontinentalnih županija. Dragocjena je činjenica da su sve županije prihvatile koncept po kojemu one sufinanciraju izlaganje svojih proizvođača – otkrio je Čačić. Nadalje je župan naglasio vrijednost Varaždinskog bučinog ulja, ističući da je neupitna.

– Kada je riječ o premium 100 % bučinom ulju iz Varaždinske županije, o tome više danas ne treba posebno govoriti. U svjetskim je razmjerima riječ o najuspješnijem bučinom ulju. Imamo medalje i sa svjetske izložbe u Briselu, iz Pariza, austrijskog Sankt Andräea i očekujemo da će tako biti i dalje. Javni poziv objavljen je danas, ali i prije toga je već obavljena komunikacija s austrijskim pokrajinama i svim županijama u Hrvatskoj i šire. Ne samo prema poljoprivrednim komorama Austrije, Slovenije, Mađarske, nego i prema drugim institucijama, komorama, ali i posebnim proizvođačima bučinog ulja. Svjedoci smo rasta izložbe, kada smo 2018. godine iz četiri zemalja imali 136 uzoraka, potom 2019. godine 184 uzoraka. Nadamo se da će, usprkos činjenici da još do kraja nemamo jasnu sliku o koroni, izložba biti u fizičkom obliku. Prikupljanje uzoraka je do 26. ožujka, potom slijedi kemijska analiza, senzorska istraživanja, izrada ispitnih istraživanja, dostava i sama izložba, koja će biti održana 22. svibnja – izjavio je Radimir Čačić, dodavši da će šampion ponovo biti nagrađen sa 2.000 eura.

Prijave svih potencijalnih izlagača otvorene su do 15. ožujka. Svaki proizvođač treba dostaviti tri uzoraka, tri boce od 0.25 mililitara, koji će poslužiti u svrhu senzorne i kemijske analize, kao i marketinga i promocije. Senzorsku analizu provodi panel od 12 ispitivača, domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Još 350.000 kuna za ekološki prihvatljivu rasvjetu u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja s modernizacijom sustava javne rasvjete koristeći raspoloživa sredstva iz vanjskih izvora.

Tako je posljednja informacija da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo Gradu Novom Marofu 350.000 kuna za tu namjenu.

Naime, Ministarstvo nastavlja s provođenjem Programa podrške regionalnom razvoju koji ima za cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ruralnih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Ovoga je tjedna ministrica Nataša Tramišak potpisala odluku kojom se odobrava financiranje 44 najbolje vrednovana projekta, za koje će u 2021. godini biti ukupno dodijeljeno 14 milijuna kuna.

Jedan od projekata je i onaj novomarofski te će s 350.000 kuna Ministarstvo financirati zamjenu postojeće rasvjete ekološki prihvatljivom rasvjetom i to u Varaždinskoj i Zagrebačkoj ulici te na raskrižju DC24 u Zagrebačkoj ulici u Novom Marofu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač ističe da se intenzivno radi na postavljanju LED štedne rasvjete.

– Modernizaciju sustava javne rasvjete u centru provodimo u fazama. Postavljaju se novi kandelabri sa štednom rasvjetom i na taj način uređujemo centar grada u kojem više neće biti drvenih i betonskih stupova. Mislim da građani mogu biti zadovoljni dosad obavljenim poslom, a na toj razini bit ćemo i u nastavku, uz osiguravanje sredstava preko natječaja ministarstava – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati