Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Desetak vjernika moli ispred varaždinske bolnice, a Jura i njegov pas protestiraju

Objavljeno:

- dana

Molitvom za nerođene

Jučer je, 1. ožujka, ispred glavnog ulaza u varaždinsku Opću bolnicu Udruga za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta Betlehem započela s molitvom za spas svakog nerođenog djeteta koje je u opasnosti od pobačaja.

Članovi Udruge će, kažu, ispred bolnice moliti 40 dana  – tijekom cijele korizme do Uskrsa.

Prvog dana se poslijepodne na molitvi okupilo desetak vjernika. Točno toliko Udruga Betlehem ima svojih članova u Varaždinu, ali na molitvu su pozvani svi, a Udruga je samo organizator.

 

– Molimo za sve ljude koji su se našli u vrtlogu pobačaja, osobito da žene koje su pobacile pronađu svoj mir. Također molimo da se to više ne događa – rekao nam je Vjeran Grabant, predsjednik varaždinskog ogranka Udruge.

Na pitanje da li se zalažu za zabranu pobačaja, kaže da su se došli boriti molitvom, a ne zakonima.

– Neki dan sam slušao statistiku prema kojoj je Varaždin prije tri godine, kad smo mi počeli s kampanjom, sa 450 pobačaja bio grad s najviše pobačaja u Hrvatskoj. U zadnje dvije godine se ta brojka smanjila na stotinjak, što je dobar znak – kaže Vjeran Grabant, predsjednik varaždinskog Betlehema. On ističe kako je u uskom krugu oko Betlehema samo u ovoj godini rođeno sedmero djece.
 

Vjeran Grabant ima jedno dijete, drugo je na putu. Članica Udruge Alenka ima petero djece i s 50 godina čeka prvo unuče.

– Nije bilo lako, ali kad se čovjek otvori životu, Bog će to blagosloviti, a uz njegovu pomoć sve ide – kaže.

Kad je trebala dobiti prvo dijete ona je kao inženjerka poljoprivrede bila bez posla, živjeli su sa suprugovim minimalcom u malom stanu. – Ali se nismo ustručavali imati djecu. Kako su dolazila djeca, poboljšavala nam se ekonomska situacija – ispričala je.
 

Tu je bio i Jozo, 61-ogodišnjak i otac jednog djeteta. Pitamo ga zašto je došao na skup. – Što vas još zanima? Da ste vjernica, razumjela bih što mi tu radimo – oštar je Jozo.

On želi, rekao je, da se smanji broj pobačaja, da se rađa više djece. Od malena sam naučio da je abortus ubojstvo, tako i danas mislim i neću se predomisliti. To je moj stav i protiv nikoga nemam ništa – zaključuje Jozo.
 

Ivanka je došla jer se bori za svoja uvjerenja i želi ih prenijeti mladima.

– I ja sam bila mlada i nisam razumjela. Mislila sam da svatko radi sa svojim tijelom što želi. Mišljenje sam drastično promijenila. Imala sam priliku vidjeti puno mladih žena koje su pobačajem uništile svoj život. To je žalost o kojoj nitko ne govori. Svi  samo pričaju da je to jednostavno, brzo gotovo i ne košta puno – govori Ivanka.

I spominje problem nataliteta u Hrvatskoj. – Situacija je strašna, a i ovima mladima se govori da je bolje vani. Valjda se tamo otvori neka pipa iz koje umjesto vode curi novac – zaključuje.
 

Dok njih desetak tiho moli pognutih glava, desetak metara dalje se smjestio Jura Ščapec sa svojim psom. Oni, kaže Jura, iznose svoje mišljenje o prosvjedu.

– Mislim da cesta nije mjesto za molitvu i da takvoj ideologiji nije mjesto ovdje nego u crkvi – kaže.

Student elektrotehnike kaže da se ovime demonizira ono što se ne bi trebalo demonizirati. On je, nastavlja, odlučio kontrirati malobrojnom skupu.

– Želio sam dati svoje mišljenje o tome – zaključio je i, vrlo hrabro za mladića, ostao cijelo poslijepodne zagovarati svoj stav na ulazu u krug varaždinske bolnice

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ustavni sud odbacio tužbu Marofčana nezadovoljnih eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud odbacio je ustavnu tužbu koju su podnijeli nezadovoljni roditelji zbog eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave. Podsjećano, riječ je o roditeljima iz dviju osnovnih škola – u Novom Marofu i Draganiću.

Odvjetnik dviju inicijativa je za Novu TV rekao kako su roditelji razočarani ovakvom odlukom suda. Što kažu ravnatelji, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Ravnatelj Bošnjak kaže kako su očekivali ovakvu odluku suda. U školi se u utorak u 17 sati održalo i Vijeće roditelja, a odluku Ustavnog suda spomenuli su samo usput.

– Jedan od tih roditelja koji je bio na tužbi je postao predsjednik Vijeća roditelja i normalno surađujemo. Nitko se od učenika nije ispisao. Nema najave, nego roditelji, koje ja i dalje pozivam na suradnju, su iskazali žeju da i dalje surađujemo. Nisu negodovali, nego su davali još prijedloga i rekli su da su jako zainteresirani za rad škole i da budu sudjelovali u realizaciji programa – kazao je ravnatelj.

VIŠE o svemu pročitajte i pogledajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Pukla ljubav Reformista i Paljaka: dojučerašnje članove nazvali HDZ-ovim žetončićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Arhiva RT

Tomislav Paljak početkom srpnja ove godine napustio je stranku Reformista.

Bio je jedan od prvih i najistaknutijih dužnosnika Reformista kada je ta stranka osnovana, a među ostalim, bio je na funkciji predsjednika županijske organizacije Reformista.

Krajem kolovoza ove godine Narodna stranka – Reformisti Sračinec na Facebooku je objavila da stranku napuštaju općinski vijećnici i vijećnici mjesnih odbora iz Općinske organizacije Sračinec. Stranku je napustila i Paljakova supruga, Valerija Paljak.

Tomislav Paljak danas je aktivirao svoj mandat u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, koji je osvojio s Reformistima. Budući da više nije Reformist tako je stranka ostala bez jednog mjesta u Skupštini.

Bračni par Paljak družio se i privatno s vodstvom Reformista, po klijetima, rođendanima i slično.

Prema sve sudeći odlazak Paljaka uzburkao je duhove u Reformistima. Čak su ga na stranačkom Facebooku nazvali “žetončićem HDZ-a”.

– Novi žetončići HDZ-a… Reformisti i SDP pozvali su oporbene vijećnike da napuste Skupštinu, a Paljak, Liber i Sabati ostali su glasati za Stričaka i HDZ. Podržali su Stričaku i proračunu i izvješće o radu! Paljaku se dakle sviđa kako Stričak radi… to su naravno prepoznali i vijećnici HDZ-a pa su mu zapljeskali i to dva puta… – stoji u nadašnjoj objavi na Facebooku stranice Narodna stranka – Reformisti Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje