Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Desetak vjernika moli ispred varaždinske bolnice, a Jura i njegov pas protestiraju

Objavljeno:

- dana

Molitvom za nerođene

Jučer je, 1. ožujka, ispred glavnog ulaza u varaždinsku Opću bolnicu Udruga za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta Betlehem započela s molitvom za spas svakog nerođenog djeteta koje je u opasnosti od pobačaja.

Članovi Udruge će, kažu, ispred bolnice moliti 40 dana  – tijekom cijele korizme do Uskrsa.

Prvog dana se poslijepodne na molitvi okupilo desetak vjernika. Točno toliko Udruga Betlehem ima svojih članova u Varaždinu, ali na molitvu su pozvani svi, a Udruga je samo organizator.

 

– Molimo za sve ljude koji su se našli u vrtlogu pobačaja, osobito da žene koje su pobacile pronađu svoj mir. Također molimo da se to više ne događa – rekao nam je Vjeran Grabant, predsjednik varaždinskog ogranka Udruge.

Na pitanje da li se zalažu za zabranu pobačaja, kaže da su se došli boriti molitvom, a ne zakonima.

– Neki dan sam slušao statistiku prema kojoj je Varaždin prije tri godine, kad smo mi počeli s kampanjom, sa 450 pobačaja bio grad s najviše pobačaja u Hrvatskoj. U zadnje dvije godine se ta brojka smanjila na stotinjak, što je dobar znak – kaže Vjeran Grabant, predsjednik varaždinskog Betlehema. On ističe kako je u uskom krugu oko Betlehema samo u ovoj godini rođeno sedmero djece.
 

Vjeran Grabant ima jedno dijete, drugo je na putu. Članica Udruge Alenka ima petero djece i s 50 godina čeka prvo unuče.

– Nije bilo lako, ali kad se čovjek otvori životu, Bog će to blagosloviti, a uz njegovu pomoć sve ide – kaže.

Kad je trebala dobiti prvo dijete ona je kao inženjerka poljoprivrede bila bez posla, živjeli su sa suprugovim minimalcom u malom stanu. – Ali se nismo ustručavali imati djecu. Kako su dolazila djeca, poboljšavala nam se ekonomska situacija – ispričala je.
 

Tu je bio i Jozo, 61-ogodišnjak i otac jednog djeteta. Pitamo ga zašto je došao na skup. – Što vas još zanima? Da ste vjernica, razumjela bih što mi tu radimo – oštar je Jozo.

On želi, rekao je, da se smanji broj pobačaja, da se rađa više djece. Od malena sam naučio da je abortus ubojstvo, tako i danas mislim i neću se predomisliti. To je moj stav i protiv nikoga nemam ništa – zaključuje Jozo.
 

Ivanka je došla jer se bori za svoja uvjerenja i želi ih prenijeti mladima.

– I ja sam bila mlada i nisam razumjela. Mislila sam da svatko radi sa svojim tijelom što želi. Mišljenje sam drastično promijenila. Imala sam priliku vidjeti puno mladih žena koje su pobačajem uništile svoj život. To je žalost o kojoj nitko ne govori. Svi  samo pričaju da je to jednostavno, brzo gotovo i ne košta puno – govori Ivanka.

I spominje problem nataliteta u Hrvatskoj. – Situacija je strašna, a i ovima mladima se govori da je bolje vani. Valjda se tamo otvori neka pipa iz koje umjesto vode curi novac – zaključuje.
 

Dok njih desetak tiho moli pognutih glava, desetak metara dalje se smjestio Jura Ščapec sa svojim psom. Oni, kaže Jura, iznose svoje mišljenje o prosvjedu.

– Mislim da cesta nije mjesto za molitvu i da takvoj ideologiji nije mjesto ovdje nego u crkvi – kaže.

Student elektrotehnike kaže da se ovime demonizira ono što se ne bi trebalo demonizirati. On je, nastavlja, odlučio kontrirati malobrojnom skupu.

– Želio sam dati svoje mišljenje o tome – zaključio je i, vrlo hrabro za mladića, ostao cijelo poslijepodne zagovarati svoj stav na ulazu u krug varaždinske bolnice

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

U fokusu

Jedna hrvatska tvrtka svojim radnicima u listopadu će isplatiti jednokratnu naknadu od 750 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podravka ove godine obilježava 75 godina poslovanja, a tim povodom svim svojim zaposlenicima u listopadu će isplatiti jednokratnu naknadu od 750 kuna.

Umjesto organiziranja proslava i domjenaka u ovim izazovnim vremenima, Uprava Podravke na ovaj se potez odlučila kako bi zahvalila svakom zaposleniku ponaosob, jer upravo su zaposlenici pokretači uspjeha koprivničke kompanije te nositelji tradicije koja se prepoznaje na pet kontinenata i u više od sedamdeset zemalja diljem svijeta. Osim toga, Podravka nije zaboravila ni svoje umirovljenike i radnike koji imaju pravo na jubilarnu nagradu te je povodom 75. obljetnice i za njih pripremila posebne poklon pakete proizvoda.

„Ovu obljetnicu želimo obilježiti na način primjeren vremenu i izazovima s kojima se naši sugrađani suočavaju, pogotovo kada se radi o kućnim budžetima. Stoga, 75. obljetnicu nećemo obilježavati prijemima, skupim domjencima, večerama ili proslavama. Umjesto toga, svim radnicima Podravke i Mirne isplatit ćemo jednokratan dodatak na plaću od 750 kuna. Na taj način želimo im zahvaliti na predanom radu, trudu, energiji i znanju kojega svakodnevno ulažu kako bi Podravka bila ovako uspješna internacionalna kompanija“, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Podravkina tradicija duga 75 godina započela je daleke 1947. godine, kada je radionica za preradu voća braće Wolf dobila naziv Podravka. Sve do danas, u Koprivnici je stasala multinacionalna kompanija koja svoje proizvodne i trgovačke podružnice ima u čak 17 država, a proizvode pod brendovima Vegeta, Lino, Lino Lada, Dolcela i drugi, prodaje na više od čak sedamdeset tržišta diljem svijeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje