Povežite se s nama

U fokusu

Prosvjedi su “in” u HNS-u: nakon Habuša, i Štromar odlazi prosvjedovati pred Ministarstvo

Objavljeno:

- dana

ZBOG PRIJEVOZA ĐAKA

Nakon što je u listopadu prošle godine HNS-ov varaždinski gradonačelnik Goran Habuš prosvjedovao ispred Ministarstva zaštite okoliša zbog bala smeća, još jedan HNS-ov dužnosnik iz Varaždinske županije odlučio je prosvjedovati u Zagrebu: župan Predrag Štromar!

On sutra, zajedno sa srednjoškolcima i ostalim građanima, planira doći pred Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kako bi mirnim okupljanjem ukazali na propust oko sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca.

Šustaru planira uručiti Odluku o sufinanciranju prijevoza

Ekipa iz Varaždinske županije planira tehničkom ministru uručiti konkretno rješenje, odnosno, Odluku o sufinanciranju prijevoza za sve redovite učenike srednjih škola u Hrvatskoj koja je spremna za realizaciju.

Dolazak pred Ministarstvo predviđen je sutra u 11.45 sati, a susret sa Šustarom u 11.55 sati

-Svi dosadašnji pokušaji da ministru Šustaru pomognemo u pronalaženju načina za osiguravanje sredstva za nastavak sufinanciranja prijevoza za učenike, kao i brojni razgovori, pozivi, molbe i javni apeli nisu očito imali nikakav pozitivan ishod ni rješenje, te smo odlučili ministru Šustaru doći osobno u Ministarstvo te mu uručiti Odluku koju ova tehnička Vlada treba na narednoj sjednici samo prihvatiti. Ne možemo dopustiti da nemar i neodgovornost sad već tehničke Vlade izravno utječe na ionako loš standard naših građana, kao što ne možemo dopustiti ni neizvjesnost za roditelje srednjoškolaca u cijeloj Hrvatskoj – izvjestili su iz Varaždinske županije, otkud je stigla i obavijest o sutrašnjem prosvjedu.

Dolazak pred Ministarstvo predviđen je za 11.45 sati, a susret s ministrom Šustarom za 11.55 sati kada bi mu trebali uručiti Odluku.

Interes građana ili predizborna kampanja?   

Ovo, inače, nije prvi prosvjed varaždinskog župana zbog sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca.

Prvo se župan vozio od Vinice do Varaždina u autobusu sa srednjoškolcima kako bi ukazao na neizvjesnost oko sufinanciranja prijevoza. Potom je bio na prosvjedu održanom na varaždinskom autobusnom kolodvoru zbog sufinanciranja prijevoza učenika, kojeg je organizirala županijska organizacija HNS-a, a sada ide pred Ministarstvo.  

HNS-ovci iz prigradskih naselja su prošli tjedan ispred varaždinske Vijećnice održali prosvjed kojim su zatražili od gradskih vijećnika da podrže rebalans proračuna kako bi se osigurao novac za javni prijevoz prigradskih naselja.

S obzirom na česte prosvjede u režiji HNS-a, očito je da je predizborna kampanja već počela.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje