Nakon više od sedam sati razgovora, točno u ponoć, predstavnici sindikata i Vlade završili su razgovore.

Vlada je na čelu s premijerom Plenkovićem izašla s novom ponudim za učitelje, profesore, nastavnike, ali i za sve ostale sudionike školskih ustanova uključujući i čistačice, stručne suradnike i kuhare, piše vecernji.hr

Ponudili su paket od 10,40 posto povećanja plaće do kraja iduće godine. Prvo povećanje po novoj ponudi počelo bi s 1. prosincem ove godine u iznosu od tri posto putem dodatka na granski ugovor, drugo povećanje uslijedilo bi 1. siječnja kada bi profesorima, učiteljima i nastavnicima bilo isplaćeno dva posto po temeljnom kolektivnom ugovoru, dok bi u veljači, kako je rekao premijer Plenković, učitelji imali pet posto veću plaću. Treće povećanje učitelji bi osjetili od 1. lipnja iduće godine, kad bi dobili dodatnih dva posto putem temeljnoga kolektivnog ugovora i jedan posto dodatka putem granskoga kolektivnog ugovora.

Ponudu koju je Vlada stavila na stol moraju prihvatiti svi nastavnici, a njihovo izjašnjavanje bit će organizirano tijekom sljedeća dva dana. Kako je rekao Plenković, ako je nastavnici i učitelji prihvate, očekuje se da će nastava za sve učenike biti organizirana već u petak.

Prihvate li ponuđeno, nastavnici mogu računati i na činjenicu da će im dani provedbi u štrajku biti plaćeni.

– To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum te ovoga puta nećemo sugerirati članstvu što da odluče, budući da se radi o njihovim plaćama. Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine. Ljudi moraju odlučiti je li ovo dovoljan motiv da nastave sa štrajkom ili ne – rekao je sinidikalist Branimir Mihalinec i dodao da je on osobno tek djelomično zadovoljan ponudom.

Komentari

Komentara