Povežite se s nama

Novosti

Mile Kekin PROTIV: Zadnji put ovako me bilo sram kad je premijer pobjegao preko granice

Objavljeno:

- dana

PROTIV I KRŠĆANI IZ EVANGELIČKE CRKVE

Znamo tko stoji iza pokretanja referenduma, no tko je sve protiv i zašto ? Više od 60 udruga i organizacija ovog tjedna stalo je iza kamoanje “Građani glasaju protiv” kao i mnoga poznata lica. Iako nisu u ovoj inicijativi protiv su se se izjasnili i kršćani iz Evangeličke crkve, ali i Židovska općina Zagreb.

Kako bi potaknule što više građana da iziđu na referendum i glasaju PROTIV predložene izmjene Ustava, brojne udruge koje se godinama bave zaštitom i promicanjem različitih segmenata ljudskih prava započele su kampanju „Građani glasaju protiv!“ koja je predstavljena na konferenciji za novinare u Oktogonu u Zagrebu, http://gong.hr/hr/aktivni-gradani/civilno-drustvo/gradani-glasaju-protiv-2/stoji na stranicama GONG-a.

GONG je još u doba prikupljanja potpisa upozoravao da Inicijativa “U ime obitelji” nije ispunila minimum demokratske pristojnosti i javno objavila imena svojih financijera dok su im apel za to tijekom prošlog tjedna poslali i iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) unatoč zakonodavnoj praznini po kojoj to nisu duzžni napraviti.

Referendum košta 47 milijuna kuna proračunskog novca

Referendum nas, podsjećamo, u doba kad je nezaposlenost u Hrvatskoj prešla brojku od 350.000 košta 47 milijuna kuna, a pitanje od životne važnosti na koje će Hrvatska odgovarati 1. prosinca glasi: “Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene?”

Protiv su se svrstala mnoga poznata lica poput Mile Kekina, Daniele Trbović, Vinka Brešana, Barbare Nole, Luke Tomaša  ali i žena koja je prva javno otkrila bogatstvo obitelji Tuđman – Ankica Lepej.

Daniela Trbović: Je li ovo kampanja za obitelj ili brak? I tko je sljedeći?

– Ja sam čovjek, građanin, žena i majka, a kao samohrani roditelj definitivno se ne uklapam u onu kategoriju u udžbenicima da su obitelj mama, tata, pas i kravata – u mojoj su obitelji kuja i dijete. U ovoj je kampanji definitivno ljudski biti PROTIV. Cijela se priča svodi kao oksimoron – je li ovo kampanja za obitelj ili za brak? Ja sam razvedena i svaki treći brak u Hrvatskoj se razvodi. Obitelji se mijenjaju, kao i međuljudski odnosi i interakcija, dakle, sve ovo što se danas događa istospolnim parovima i LGBT zajednici, jednog će se dana dogoditi meni kao samohranoj materi, nekom visokom, nekom mršavom, nekom debelom. Ili ćemo možda u Ustav pokušati unijeti kategoriju da su zbog posebnog nacionalnog interesa zaštićeni navijači Hajduka ili klub Hajduk kao takav? Definitivno ću glasati PROTIV jer tako štitim pravo na slobodu bližnjeg svog i budućnost svojeg djeteta – rekla je Daniela Trbović. 

Da ga je sram referenduma rekao je i glazbenik MIle Kekin. – Koliko god je ovaj referendum jako besmislen, toliko je i jako važan. Jako je važno da izađu svi koji su PROTIV da ne budemo nadglasani kao dosada. PROTIV sam iz čistog razloga što ne mogu nikako naći suvisao razlog da nekome zabranim ono u čemu sam uživam, pogotovo da zabranim prava koja još nema. Nevjerojatno mi je da ćemo sad potrošiti tolike novce za takav užasan potez i cijelim svojim heteroseksualnim bićem sam PROTIV. Tako loše i osramoćeno svojom domovinom osjećao sam se jedino kad je bivši premijer pobjegao preko granice, ovo je drugi put da se tako osjećam i htio bih da se moja djeca ne moraju tako osjećati u Hrvatskoj – veli frontmen Hladnog piva.

Duje Prkut: ovo je referendum propalog HRAST-a kojim se žele vratiti na političku scenu

– Ovaj referendum nije o braku, niti o obitelji, čak niti o pravima jedne manjine. Ovo je referendum o tome kakvu Hrvatsku želimo imati i u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti. Ovaj referendum je prvi korak u ispunjenju opasnog političkog programa „U ime obitelji“ i propale političke inicijative „HRAST“, koji se pokušava ponovno vratiti u političku arenu. Ovo je prvi korak, a nakon toga slijede drugi. Slijede nam zakoni koji zaviruju u ključanice naših stanova, ulaze u privatnu intimnu sferu pojedinaca, u naše spavaonice i određuju što će se događati u maternicama žena. Ovo su oblici totalitarnoga društva i zato je bitno da svi izađu i glasaju PROTIV jer 1.12. biti PROTIV znači biti demokrat i biti antitotalitaran – kaže jedan od organizatora kampanje Duje Prkut.

Kampanja „Građani glasaju protiv“ na svojoj web stranici dala je i 23 razloga zašto izaći na referendum i dati svoj glas. 23 razloga jer 23 godine je stara Republika Hrvatska:

Zato jer su u Hrvatskom Ustavu svi građani slobodni i ravnopravni.

Zato jer je demokracija bez zaštite manjina ništa drugo nego totalitarizam.

Zato jer povijesno iskustvo pokazuje možebitne posljedice ovakvih političkih inicijativa.

Zato jer iza referendumske inicijative leži težnja za političkom moći.

Zato jer si možda ti sljedeći.

Zato jer su Sud u Strasbourgu i Ustavni sud RH pravo na životno partnerstvo proglasili ljudskim pravom.

Zato jer je ovo referendum o ljudskim pravima.

Zato jer ne znamo tko predlaže izmjenu Ustava.

Zato jer bi i Papa Franjo glasao protiv.

Zato jer se radi o ljudskom dostojanstvu.

Zato jer ovo nije pitanje za ustavotvorni referendum.

Zato jer ovoj odredbi nije mjesto u Ustavu.

Zato jer je referendumsko pitanje protuustavno.

Zato jer se ovdje ne radi o obitelji.

Zato jer je to naša dužnost.

Zato jer će unošenje ovakve odredbe u Ustav prouzročiti novi val diskriminacije i uličnog nasilja.

Zato jer želimo zaštititi našu djecu.

Zato jer je Republika Hrvatska sekularna država.

Zato jer ne želimo da drugi definiraju naše obitelji umjesto nas.

Zato jer ne želimo da zaviruju u naše spavaće sobe.

Zato jer ugnjetavanje manjina nije u duhu hrvatskog naroda.

Zato jer je, kada institucije zakažu, na nama dužnost štititi demokratski ustroj Republike Hrvatske

.Zato jer je ovo zemlja za sve nas.

Izvor: www.gong.hr
Foto: Facebook

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje