Povežite se s nama

U fokusu

Provjerili smo zašto maloljetnici u Varaždinu mlađi od 16 godina ostaju vani do jutra

Objavljeno:

- dana

Varaždinska policija prije dva tjedna, za vikend, u suradnji s nadležnim inspekcijama provela je nadzor urednosti poslovanja više ugostiteljskih objekata u Varaždinu s ciljem utvrđivanja prekršaja te negativnosti u poslovanju, odnosno povećanja sigurnosti. Pritom su zatekli više maloljetnika mlađih od 16 godina u noćnom izlasku u noćnim klubovima, bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koje isti imaju povjerenje.

Doveli su ih u Policijsku postaju Varaždin, gdje su ih preuzeli roditelji. Također, policija je utvrdila više prekršaja usluživanja alkoholnim pićima maloljetnih osoba, zbog čega su ugostitelji prekršajno sankcionirani.

Klinci

To i ne čudi s obzirom na to da stranice na društvenim mrežama nekih ugostiteljskih objekata i diskoklubova obiluju fotografijama maloljetnika mlađih od 16 godina, i to bez pratnje starije osobe. To nam je potvrdila i jedna varaždinska gimnazijalka kojoj je 16 godina.

– Poznajemo djevojku od 14 godina koja sa svojim prijateljica redovito izlazi, i to čak do tri sata u noći – rekla je 16-godišnjakinja koja ne izlazi.

– Čak 70 posto mojih vršnjaka izlazi. U izlasku su bez pratnje starije osobe. Malo ih je strah, ali opet, s druge strane, zovu taksi ili roditelje da dođu po njih. Tako ih policija sigurno neće zaustaviti – dodaje.

Dodajmo da je tijekom ove godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano 26 slučajeva zatjecanja maloljetnih osoba u noćnom izlasku bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, od čega je 12 događaja evidentirano na području Varaždina. U takvom noćnom izlasku na području cijele Policijske uprave zatečeno je 56 maloljetnika, od čega je 30 maloljetnika zatečeno na području Varaždina.

O okolnostima zatjecanja policija izvještava nadležni centar za socijalnu skrb. Iz Centra za socijalnu skrb Varaždin ističu da od Policijske uprave varaždinske nisu dobili službeno izvješće sa zahtjevom za daljnje postupanje, već su za posljednji slučaj saznali iz medija.

Naime, prema Obiteljskom zakonu roditelji su djetetu mlađem od 16 godina dužni zabraniti noćne izlaske bez pratnje starije osobe, no to često nije slučaj.

Centar za socijalnu skrb, kada ih policija izvijesti, najčešće izda Upozorenje na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu.

– Roditelji se pozovu na savjetodavni razgovor, odnosno neposredno savjetovanje, tijekom kojeg stručni djelatnik zajedno s roditeljima i djetetom analizira navedenu situaciju, provjeri učestalost takvih događanja, odnosno noćnih izlazaka bez pratnje, te upozori roditelje na nedostatke skrbi o djetetu, o čemu se sastavlja zapisnik – ističe Sibila Krajnik, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Mehanizmi

Centar kasnije i pisanim putem upozori na nedostatke skrbi o djetetu, a roditelje se može uputiti na zdravstvene, edukativne i druge stručne programe za potporu roditeljima.

– Ako se tijekom savjetodavnog razgovora dođe do informacija o ozbiljnim i težim propustima skrbi o djetetu, Centar može odrediti i druge mjere iz svoje nadležnosti. Može tako odrediti žurnu mjeru izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji, mjeru stručne pomoći i potpore o ostvarivanju skrbi o djetetu te mjeru intenzivne stručne pomoći nad ostvarivanjem skrbi o djetetu – dodala je Krajnik.

Naime, u većini slučajeva Centar ima praksu da sve ostane na Upozorenju na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu te je sve na roditeljskom odgoju.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje