Povežite se s nama

U fokusu

Provjerili smo zašto maloljetnici u Varaždinu mlađi od 16 godina ostaju vani do jutra

Objavljeno:

- dana

Varaždinska policija prije dva tjedna, za vikend, u suradnji s nadležnim inspekcijama provela je nadzor urednosti poslovanja više ugostiteljskih objekata u Varaždinu s ciljem utvrđivanja prekršaja te negativnosti u poslovanju, odnosno povećanja sigurnosti. Pritom su zatekli više maloljetnika mlađih od 16 godina u noćnom izlasku u noćnim klubovima, bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koje isti imaju povjerenje.

Doveli su ih u Policijsku postaju Varaždin, gdje su ih preuzeli roditelji. Također, policija je utvrdila više prekršaja usluživanja alkoholnim pićima maloljetnih osoba, zbog čega su ugostitelji prekršajno sankcionirani.

Klinci

To i ne čudi s obzirom na to da stranice na društvenim mrežama nekih ugostiteljskih objekata i diskoklubova obiluju fotografijama maloljetnika mlađih od 16 godina, i to bez pratnje starije osobe. To nam je potvrdila i jedna varaždinska gimnazijalka kojoj je 16 godina.

– Poznajemo djevojku od 14 godina koja sa svojim prijateljica redovito izlazi, i to čak do tri sata u noći – rekla je 16-godišnjakinja koja ne izlazi.

– Čak 70 posto mojih vršnjaka izlazi. U izlasku su bez pratnje starije osobe. Malo ih je strah, ali opet, s druge strane, zovu taksi ili roditelje da dođu po njih. Tako ih policija sigurno neće zaustaviti – dodaje.

Dodajmo da je tijekom ove godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano 26 slučajeva zatjecanja maloljetnih osoba u noćnom izlasku bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, od čega je 12 događaja evidentirano na području Varaždina. U takvom noćnom izlasku na području cijele Policijske uprave zatečeno je 56 maloljetnika, od čega je 30 maloljetnika zatečeno na području Varaždina.

O okolnostima zatjecanja policija izvještava nadležni centar za socijalnu skrb. Iz Centra za socijalnu skrb Varaždin ističu da od Policijske uprave varaždinske nisu dobili službeno izvješće sa zahtjevom za daljnje postupanje, već su za posljednji slučaj saznali iz medija.

Naime, prema Obiteljskom zakonu roditelji su djetetu mlađem od 16 godina dužni zabraniti noćne izlaske bez pratnje starije osobe, no to često nije slučaj.

Centar za socijalnu skrb, kada ih policija izvijesti, najčešće izda Upozorenje na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu.

– Roditelji se pozovu na savjetodavni razgovor, odnosno neposredno savjetovanje, tijekom kojeg stručni djelatnik zajedno s roditeljima i djetetom analizira navedenu situaciju, provjeri učestalost takvih događanja, odnosno noćnih izlazaka bez pratnje, te upozori roditelje na nedostatke skrbi o djetetu, o čemu se sastavlja zapisnik – ističe Sibila Krajnik, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Mehanizmi

Centar kasnije i pisanim putem upozori na nedostatke skrbi o djetetu, a roditelje se može uputiti na zdravstvene, edukativne i druge stručne programe za potporu roditeljima.

– Ako se tijekom savjetodavnog razgovora dođe do informacija o ozbiljnim i težim propustima skrbi o djetetu, Centar može odrediti i druge mjere iz svoje nadležnosti. Može tako odrediti žurnu mjeru izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji, mjeru stručne pomoći i potpore o ostvarivanju skrbi o djetetu te mjeru intenzivne stručne pomoći nad ostvarivanjem skrbi o djetetu – dodala je Krajnik.

Naime, u većini slučajeva Centar ima praksu da sve ostane na Upozorenju na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu te je sve na roditeljskom odgoju.

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Premijer Plenković stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Plenković u subotu, 25. svibnja stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin društvu ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Najprije će u 9.30 biti prisutan na otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama. Tamo će ga dočekati vlasnica hotela Bernarda Cecelja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nakon toga će se premijer i njegova pratnja uputiti do Varaždina, gdje će u 10.30 prisustvovati svečanom otvorenju 6. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe–Adria i 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje