Povežite se s nama

U fokusu

Provjerili smo zašto maloljetnici u Varaždinu mlađi od 16 godina ostaju vani do jutra

Objavljeno:

- dana

Varaždinska policija prije dva tjedna, za vikend, u suradnji s nadležnim inspekcijama provela je nadzor urednosti poslovanja više ugostiteljskih objekata u Varaždinu s ciljem utvrđivanja prekršaja te negativnosti u poslovanju, odnosno povećanja sigurnosti. Pritom su zatekli više maloljetnika mlađih od 16 godina u noćnom izlasku u noćnim klubovima, bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koje isti imaju povjerenje.

Doveli su ih u Policijsku postaju Varaždin, gdje su ih preuzeli roditelji. Također, policija je utvrdila više prekršaja usluživanja alkoholnim pićima maloljetnih osoba, zbog čega su ugostitelji prekršajno sankcionirani.

Klinci

To i ne čudi s obzirom na to da stranice na društvenim mrežama nekih ugostiteljskih objekata i diskoklubova obiluju fotografijama maloljetnika mlađih od 16 godina, i to bez pratnje starije osobe. To nam je potvrdila i jedna varaždinska gimnazijalka kojoj je 16 godina.

– Poznajemo djevojku od 14 godina koja sa svojim prijateljica redovito izlazi, i to čak do tri sata u noći – rekla je 16-godišnjakinja koja ne izlazi.

– Čak 70 posto mojih vršnjaka izlazi. U izlasku su bez pratnje starije osobe. Malo ih je strah, ali opet, s druge strane, zovu taksi ili roditelje da dođu po njih. Tako ih policija sigurno neće zaustaviti – dodaje.

Dodajmo da je tijekom ove godine na području Policijske uprave varaždinske evidentirano 26 slučajeva zatjecanja maloljetnih osoba u noćnom izlasku bez pratnje roditelja ili punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, od čega je 12 događaja evidentirano na području Varaždina. U takvom noćnom izlasku na području cijele Policijske uprave zatečeno je 56 maloljetnika, od čega je 30 maloljetnika zatečeno na području Varaždina.

O okolnostima zatjecanja policija izvještava nadležni centar za socijalnu skrb. Iz Centra za socijalnu skrb Varaždin ističu da od Policijske uprave varaždinske nisu dobili službeno izvješće sa zahtjevom za daljnje postupanje, već su za posljednji slučaj saznali iz medija.

Naime, prema Obiteljskom zakonu roditelji su djetetu mlađem od 16 godina dužni zabraniti noćne izlaske bez pratnje starije osobe, no to često nije slučaj.

Centar za socijalnu skrb, kada ih policija izvijesti, najčešće izda Upozorenje na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu.

– Roditelji se pozovu na savjetodavni razgovor, odnosno neposredno savjetovanje, tijekom kojeg stručni djelatnik zajedno s roditeljima i djetetom analizira navedenu situaciju, provjeri učestalost takvih događanja, odnosno noćnih izlazaka bez pratnje, te upozori roditelje na nedostatke skrbi o djetetu, o čemu se sastavlja zapisnik – ističe Sibila Krajnik, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Mehanizmi

Centar kasnije i pisanim putem upozori na nedostatke skrbi o djetetu, a roditelje se može uputiti na zdravstvene, edukativne i druge stručne programe za potporu roditeljima.

– Ako se tijekom savjetodavnog razgovora dođe do informacija o ozbiljnim i težim propustima skrbi o djetetu, Centar može odrediti i druge mjere iz svoje nadležnosti. Može tako odrediti žurnu mjeru izdvajanja i smještaja djeteta izvan obitelji, mjeru stručne pomoći i potpore o ostvarivanju skrbi o djetetu te mjeru intenzivne stručne pomoći nad ostvarivanjem skrbi o djetetu – dodala je Krajnik.

Naime, u većini slučajeva Centar ima praksu da sve ostane na Upozorenju na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu te je sve na roditeljskom odgoju.

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje