Povežite se s nama

U fokusu

Prskalo: Strukovne škole imaju budućnost, a učenici će biti ponosni što su odabrali strukovna zanimanja

Objavljeno:

- dana

RADNI SASTANAK S POMOĆNIKOM MINISTRA

– Nastojimo poboljšati kvalitetu strukovnih škola i formirati Centre kompetencija te na taj način promijeniti kvalitetu i uvjete rada u strukovnim školama. 

Paralelno s tim osposobljavamo i nastavnike, sve kako bi učenici koji upišu strukovna zanimanja bili ponosni i zadovoljni – istaknuo je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. 

Još bolje povezivanje gospodarstva i škola 

Pomoćnik ministrice jučer je bio u Varaždinu gdje je održao radni sastanak sa županom Radimirom Čačićem, njegovim zamjenikom Tomislavom Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom, te ravnateljima srednjih škola, predstavnicima HGK-Županijske komore Varaždin i Obrtničke komore Varaždinske županije. Na sastanku je bio i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.  

Sastanak je održan s ciljem unapređenja i povezivanja srednjih škola, naročito strukovnih, koje imaju problema po pitanju upisivanja učenika u određena strukovna zanimanja i gospodarstvenika. Na sastanku se raspravljalo najviše o formiranju Centara kompetencija.

– Ovdje se radi o ogromnom novcu, 130 milijuna eura. Resorno Ministarstvo želi da se definiraju točke u kojima bi se za neke struke formirale škola budućnosti. Naš odabir je jasan: to će biti poljoprivreda vezana uz turizam, ugostiteljstvo i zdravstvo. U tom smislu maksimalno želimo iskoristiti Vinicu. Obnovit ćemo dvorac, ali osigurati i smještajne kapacitete kako bi djeca koja se školuju iz drugih županija ovdje mogla biti– najavio je Čačić.

Prema najavama iz Županije, sastanak je bio prvi u nizu kojim će se nastojati što više uskladiti potrebe tržišta rada s planom upisa u srednje škole.  U Varaždinskoj županiji u tijeku je i provođenje ankete, koja traje do 22. prosinca. U anketu su uključeni gospodarstvenici i obrtnici, te učenici, a njome se od gospodartvenika žele dobiti informacije koji radnici nedostaju poslodavcima, odnosno, za koja su zanimanja učenici zainteresirani.

Prskalo je nakon sastanka s Paljakom i Huđekom obišao i sve srednje škole na području Županije.

Izvor:
Foto: Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje