Na nedavno održanom Kolegiju gradonačelnika i načelnika općina bilo je riječi i o suzbijanju komaraca na području Međimurske županije.

Međimurski župan Matija Posavec je zbog nezadovoljstva dijela građana načinom kako općine i gradovi u Međimurju provode dezinsekciju već ranije zatražio obrazloženje od Zavoda za javno zdravstvo kako se provode mjere suzbijanja komaraca te poslao pismo Vladi u kojem je zatražio financijsku pomoć za tretiranje. Tako je i na sjednici Vlade RH 27. lipnja usvojen zaključak kojim će se odobriti financijska pomoć općinama i gradovima, koji će u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije izraditi način ponovnog suzbijanja komaraca na području Međimurja. Spomenut je plan tretiranja komaraca u kolovozu pomoću zrakoplova, na što su se oglasili brojni pojedinci i udruge.

Nedostatak strategije

SPAR

– Krajem lipnja došlo je do vrhunca najezde komaraca u Osijeku te na području Vukovara, gdje su ih tretirali avionima. Žalosna je činjenica što se to učinilo zbog traženja javnosti, a ne zbog preporuke struke. malo se govorilo o razlozima takve najezde, koji su, osim nepovoljnih vremenskih prilika, uključivali i činjenicu da neke jedinice lokalne samouprave nisu pravovremeno tretirale larve komaraca na proljeće. Odrežene JLS nisu izdvojile novčana sredstva za navedeno. Prskanjem pomoću zrakoplova stradaju i svi ostali zaprskani insekti, kao i brojni drugi organizmi koji se njima hrane. Koliko je u konačnici prskanje avionima potencijalno štetno i za ljude – o tome nije bilo riječi, što je sramotno. Istovremeno se čudimo kamo su nam nestale krijesnice i zašto su brojni korisni oprašivači pred izumiranjem. Nevjerojatno je i kako brojne općine u Hrvatskoj nemaju dugoročni plan suzbijanja komaraca, ne izdvajaju sredstva za larvicidna tretiranja i edukaciju svojih građana, pa čak i krše Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, budući da nemaju sporazum o nadzoru s Zavodom za javno zdravstvo. Sramotno je i to da se u RH u glavnini metode suzbijanja svode na adulticidna tretiranja koje se u EU smatraju zastarjelim, a u nekim državama su čak i zabranjeni. Slovenija ima potpuno zabranjene sve oblike adulticidnog tretiranja, i avionima i automobilima. Ova država, zaslužna između ostalog i za proglašenje Međunarodnog dana pčela, itekako brine o svom okolišu i svojim građanima provodeći suvremenije mjere suzbijanja komaraca.

Larvicidno tretiranje provodi se u Međimurju u minimalnim razmjerima: samo sedam općina ima sporazum o nadzoru sa Zavodom, stoga pozivam načelnike općina da se jave Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju (Zavod za javno zdravstvo MŽ) radi izrade programa mjera prema zakonskoj obvezi i da se pravovremeno krene u larvicidno tretiranje komaraca da nam se ne bi događale prevelike najezde komaraca – kaže Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”.

Silvija Kolar-Fodor predsjednica je Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”

U Hrvatskoj trenutno vlada najezda poplavnih komaraca, koji zapravo i nisu zabilježeni kao prenositelji bolesti. Ova vrsta komaraca ima samo jednu generaciju godišnje. Pojavljuju se u velikom broju za kišnih godina s visokim vodostajem rijeka i nezgodni su jer se pojavljuju u rojevima. Populacija će im se prirodno smanjiti, ako se nastavi vruće i suho vrijeme.

– Provođenjem larvicidnih mjera, najčešće korištenjem biološkog preparata BCI vrlo je važno, jer se time sprečava izlet odraslih komaraca. Preparat je usko specifičan i ekološki prihvatljiv te djeluje samo na ličinke komaraca. Provođenje adulticidnih mjera najčešće se koristi kad je velik broj komaraca već prisutan u okolišu i to često zbog pritiska javnosti. Adulticidne dezinsekcije nisu usko specifične i obično uništavaju sve insekte u trenutku primjene u okoliš. Mnogo je razloga protiv korištenja zrakoplova za adulticidnu dezinsekciju i većina ih je zemalja zabranila, dok su neke zemlje općenito zabranile adulticidne postupke zbog velikih neželjenih učinaka na okoliš i insekte (Slovenija) – kažu iz Djelatnosti zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, naglašavajući važnost edukacije građana. Dodaju da je, ako se sve navedeno uzme u obzir, avionsko tretiranje komaraca nepoželjno zbog svojih loših strana i slabe učinkovitosti te negativnog utjecaja na okoliš.

Svi smo odgovorni!

– Sredinom kolovoza očekuje se povećani broj urbanih komaraca. Za smanjenje urbanih komaraca koji mogu prenijeti neke od zaraznih bolesti svi smo odgovorni. Upravo oni se razmnožavaju u ljudskom okruženju: u septičkim jamama, bačvama, kantama s vodom i slično. Za njih ne trebamo avione, nego edukaciju i manja novčana sredstva. Trebamo mrežice na ozrakama septičkih jama, poklopce na bačvama za skupljanje kišnice, mijenjati vodu svakih tjedan dana, jer za ljetnih vrućina komarac se razvije u vodi za desetak dana. Stoga mi je gotovo nevjerojatno čuti da se u Međimurju planira prskanje avionima sredinom kolovoza, kad više neće biti aktualni poplavni, nego urbani komarci. Prskanje avionima za njihovo je suzbijanje najmanje učinkovita metoda i neučinkovito trošenje novaca poreznih obveznika jer govorimo o milijunskim iznosima za metodu koja će ugroziti biosustav i zdravlje građana – dodaje Kolar-Fodor.

Prvom mjerom borbe protiv komaraca smatra edukaciju, koju kontinuirano provodi ZZJZ putem letaka i članaka o komarcima na svojim mrežnim stranicama. Na njima možete naučiti sve o vrstama komaraca koje se pojavljuju kod nas te kako svi mi možemo doprinijeti smanjenju populacije komaraca u vlastitom kućanstvu. Najučinkovitija tehnologija kontrole uništavanje ličinki komaraca, dodaje Silvija, su larvicidi, koji su bezopasni za okoliš i djeluju ciljano samo na komarce. Najveći učinak daje korištenje ledenih granula. To je biološki preparat koji se miješa s vodom kao nosačem, djeluje isključivo na ličinke komarca i ni na što drugo te nije štetan za ljude, ni za životinje. Upotreba bezopasnih larvicida najčešća je u zapadnom svijetu – i upravo s tom tehnologijom neka su poplavna područja poput naših, poput područje rijeke Rajne danas područja s minimalno komaraca. Uz tu mjeru redovito se provodi i mjera edukacije građana, ali i kažnjavanje građana koji “uzgajaju” komarce doma. Prema riječima struke, kontrola odraslih komaraca zastarjela je tehnologija i samo privremeno gašenje požara, provodi se samo radi propusta u odrađivanju larvicidnih tretmana.

Neučinkovito tretiranje

„Adulticidni tretman je skup, a uništava samo odrasle komarce, tako da neće polučiti potrebne rezultate, jer preživljavaju ličinke iz kojih će se razviti odrasli komarci. Preporučuje se samo u slučajevima ogromnog broja komaraca, no i tada ima kratkotrajni učinak!“ – stoji na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo. Prilikom prskanja pomoću aviona, mjesto tretiranja je ograničeno jer se ne smije prskati iznad naselja i zaštićenih područja. Tako su uništeni samo oni komarci koji su na ruti prskanja – što je vrlo neučinkovito. Pritom se mora paziti na vrijeme prskanja, koje se provodi rano ujutro ili kasno navečer kad ima najviše komaraca, i kad vani nema puno korisnih oprašivača. Pčelarima se javlja da zatvore svoje košnice u vrijeme prskanja, no u to vrijeme izlijeću i drugi korisni insekti, koji su otrovani nakon zaprskavanja. Insekticidi kojima se prskaju odrasli komarci, ovisno o vrsti, mogu biti štetni za ljude, a osobito trudnice, dojenčad i djecu do dvije godine.

– Rješenje protiv urbanih komaraca koji prenose zarazne bolesti nije u prskanju avionima, nego u svima nama! – zaključuje predsjednica “Biovrta” Kolar-Fodor. Što svaki pojedinac može napraviti potražite na web stranicama i letcima Zavoda za javno zdravstvo.

Kako su i koliko gradovi i općine ove godine tretirali komarce?

Mursko Središće

Gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak kaže da se na području njihova Grada larvicidni tretmani provode već niz godina:

– Do prije godinu-dvije Grad Mursko Središće je bila jedina jedinica lokalne samouprave na području Međimurja koja je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, koji vodi monitoring komaraca, provodila provedbeni plan za njihovo tretiranje. Larvicidni tretmani su najuspješniji instrument te borbe, no zbog konfiguracije terena neka su mjesta (područje Fusek, neka područja uz Muru) nedostupna za takvo tretiranje pa smo povremeno prisiljeni provoditi i adulticidno tretiranje. Ove smo godine larve tretirali dva puta, a odrasle komarce čak četiri puta. Osnovni problem u Međimurju je nedostatak jasne strategije i koordinacije među JLS: larve bi se trebale tretirati svugdje! Trebali bismo se dogovoriti i sa susjedima preko granice: valjalo bi uspostaviti i neko tijelo koje bi kontroliralo i koordiniralo te akcije. No, najvažnije je u svemu tome promijeniti svijest ljudi!

Sveti Martin na Muri

– Općina Sveti Martin na Muri je o svom trošku ove godine dvaput adulticidno tretirala komarce te time pokušala ublažiti situaciju na terenu u suradnji sa Zavodom za javnom zdravstvo te Bioinstitutom iz Čakovca. Treće tretiranje je također izvršeno, no taj trošak ide na teret državnoga Proračuna. Problem komaraca i njihove brojnosti ovim načinom samo je privremeno, kratkotrajno i, usudio bih se reći, “vatrogasno” rješenje, posebice zbog specifičnosti terena uz rijeku Muru te blizinu granice sa Republikom Slovenijom, gdje ne postoji mogućnost djelovanja na sličan način. Daljnje aktivnosti i radnje diktirat će uvjeti u prirodi te će se u tom slučaju postupiti nekom od dostupnih mjera. Smatram da ovom problemu treba pristupiti sveobuhvatno, za područje čitave regije, po mogućnosti mjerama koje će brojnost komaraca smanjivati već u stadiju larve, za što postoje iskustva zapadnih zemalja Europske unije, uz konsenzus mjerodavnih tijela te u suradnji sa lokalnom i regionalnom zajednicom! – kaže načelnik Svetog Martina na Muri Dražen Crnčec.

Belica

– U Gardinovcu je provedena prevencija razvoja komaraca, to jest, bacanjem tableta u močvarne vode i prskanjem su uništena mlada legla na rubnim močvarnim dijelovima naselja. U Gardinovcu i na Belici Bioinstitut je proveo dva tretiranja. Je li to optimalno rješenje? Zasad drugo nemamo, dakle tako je, kako je. Ako je župan nekoga drugog mišljenja, vjerojatno se s nekime konzultirao – smatra belički načelnik Zvonimir Taradi.

Komentari

Komentara

loading...