Povežite se s nama

Crna kronika

Prtljažnik automobila muškaraca iz Črešnjeva i Križanca pun oružja za teroriste?

Objavljeno:

- dana

NAJVEĆA ZAPLJENA ORUŽJA

Interventni policajci presreli su u subotu 3. siječnja automobil u kojem su bila dvojica muškaraca starih 41 godinu, jedan iz Križanca, drugi iz Črešnjeva. U kovčezima i putnim torbama skriven je bio pravi arsenal oružja. S obzirom na količinu oružja i vrstu te na to da je sve bilo puno prigušivača, varaždinska policija ne isključuje mogućnost da je oružje trebalo biti isporučeno teroristima.

U putne torbe i kovčeg uspjeli natrpati dvadeset pištolja, šesnaest automatskih puški, deset prigušivača, četrnaest spremnika za automatski pištolj, jedanaest elektrodetonatorskih kapsula, gotovo tri kilograma TNT-a, trideset ručnih bombi, dvanaest laserskih ciljnika, pripadajući spremnici za oružje i stotine metaka. Arsenal oružja na kojem bi mogla zavidjeti i teroristička ćelija varaždinska policija pronašla je kod dvojice 41-godišnjaka od kojih je jedan iz Križanca, a drugi iz Črešnjeva. Interventni policajci dvojicu s nakrcanim automobilom presreli su u subotu 3. siječnja u Varaždinu, a odmah nakon akcije pretražene su i njihove kuće. S obzirom na količinu i vrstu oružja koju su prevozili u autu – pištolj i puška kućne izrade te streljivo u njihovim kućama je zanemarivo.

Organizirani kriminal

– Ne pamtimo ovakvu zapljenu oružja u posljednjih 20 godina. S obzirom na vrstu oružja i na to da je gotovo svo oružje ima prigušivač vrlo je vjerojatno da je oružje bilo definirano da se koristi za organizirani kriminal, a ne isključujemo ni mogućnost da je bilo namijenjeno za teroriste. Još uvijek je u tijeku kriminalistička obrada – rekao je danas na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave varaždinske Darko Jurčec.

Vrijednost zaplijenjenog oružja još nije utvrđena, ali kako naglašava Jurčec – svakom komadu na ulici vrijednost je dvostruka. – Većina oružja je originalna, ima oružja iz Domovinskog rata, ali proizvođači oružja su od svugdje – veli Jurčec.

Do sada bez osuda

Dvojica ulovljenih s oružjem su u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a zanimljivo je da do sada nisu bili osuđivani. Istražitelji sumnjaju da su dvojica bila samo posrednici u organiziranom lancu preprodaje oružja, a tko im je predao oružje i kome su ga trebali predati tek treba utvrditi.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Mladić iz Kuršanca ukrao kombi, a potom novčanik Varaždincu koju mu je dao 10 kuna za hranu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

novčanik novac krađa
FOTO: ilustracija

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu 24-godišnjak iz Kuršanca kriv je zbog nekoliko krađa te osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora.

On je prvo krajem srpnja 2019. godine u Optujskoj ulici u Varaždinu u Trgovačkom društvu Velpro otuđio PET ambalažu. Preskočio je ogradu i iz vanjskog prostora ograđenog dvorišta uzeo te zadržao za sebe otkupnu PET ambalažu, i to 50 komada vreća sa po 50 komada PVC ambalaže, ukupne vrijednosti 1250 kuna.

Nešto kasnije, s 1. na 2. rujna sjeo je u kombi jedne varaždinske tvrtke, stavio ga u pogon, no nije daleko došao. Udario je u lanac ograde parkirališta u Cankarevoj , a potom i drvena vrata garaže u vlasništvu Ureda državne uprave Varaždinske županije.

Kasnije je 3. rujna presreo jednog Varaždinca i tražio ga da mu da 10 ili 20 kuna, jer je gladan. Ovaj mu je dao 10 kuna, a 24-godišnjak mu je potom iz džepa uzeo novčanik s 2840 kuna.

U svojoj obrani 24-godišnjak je u cijelosti naveo da se smatra krivim i da se kaje se zbog počinjenih djela.

– Želi čim prije izdržati kaznu za ista djela te se nakon toga zaposliti i na taj način privređivati za život. Ne mislim se više dovoditi u slične situacije. Nema nikakvih primanja i u teškoj sam financijskoj situaciji te molim da me se oslobodi plaćanja troškova ovog kaznenog postupka. – istaknuo je na sudu 24-godišnjak koji je istaknuo da je inače živio s majkom i ocem, ali mu je majka također u međuvremenu završila u Kaznionici u Požegi.

Budući da je već ranije osuđivan, Općinski sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i 10 mjeseci.

Presuda je nepravomoćna i na nju se 24-godišnjak može žaliti.

Nastavite čitati

Crna kronika

Muškarac povjerovao lažnim brokerima i ostao bez 33.000 eura, policija poziva na oprez

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki policajci krajem siječnja zaprimili su kaznenu prijavu od 69-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela prijevare, javila je PU međimurska.

Tijekom rujna protekle godine oštećeni je putem poveznice na internetu, koja je upućivala na povoljna ulaganja u poslove s naftom i plinom, ostavio svoje osobne podatke.

Nakon toga putem telefona kontaktirale su ga nepoznate osobe koje su se predstavljale kao trgovački posrednici, tzv. brokeri.

Tijekom telefonskih razgovora „lažni brokeri“ uspjeli su oštećenog uvjeriti da se radi o vrlo povoljnoj i sigurnoj poslovnoj investiciji te su ga pritom naveli da u više navrata između rujna i prosinca 2022. godine, na razne račune uplati nešto više od 33.000 eura provizije, uz lažna obećanja da će ubrzo ostvariti novčani dobitak od oko 140.000 eura.

Budući da realizacija poslovne investicije nije ostvarena, niti je 69-godišnjaku isplaćena obećana novčana dobit, odlučio je događaj prijaviti policiji, pošto smatra da je prevaren.

I ovaj slučaj investicijske prijevare dobar je povod da međimurska policija sve građane pozovu na dodatan oprez.

Internet i društvene mreže pune su ponuda i oglasa o povoljnim poslovnim investicijama i profitabilnim ulaganjima u razne poslove s kriptovalutama, dionicama i slično. Iza takvih oglasa i ponuda najčešće se skrivaju prevaranti koji, ne samo da neće isplatiti novčani profit ostvaren financijskim investicijama, već će građanima uzeti njihov teško stečeni novac. Stoga, dobro pripazite s kime stupate u poslovne kontakte, ne nasjedajte na ovakve i slične oglase, odnosno ponude o „povoljnim“ poslovnim investicijama, ne upuštajte se u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve prevaranata. Prilikom razmatranja bilo kakvih ponuda o povoljnom investiranju i ulaganju novčanih sredstava, budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike – upozorava policija.

Svakako, najbolji način zaštite od ovakvih i sličnih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama poslovnih investicija putem interneta, društvenih mreža i drugih sredstava komunikacije.

Policija također savjetuje da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama te putem raznih aplikacija i interneta striktno pridržavate općih uputa o čuvanju osobnih podataka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje