Povežite se s nama

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin vrhunski opremljena, rasadnik je kreativnih ideja u obrazovanju

Objavljeno:

- dana

Prva gimnazija Varaždin ponosna je na svoju bogatu kulturu i baštinu, a istodobno su predvodnici u uvođenju inovacija, novih programa i suvremene tehnologije. U školi se potiču stvaralaštvo, otvorenost, uključenost i suradnja, što je posljednjih mjeseci posebno došlo do izražaja.

Kako su se prilagodili novonastalim uvjetima koje je nametnula pandemija koronavirusa, otkrila je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, dipl. inf.

Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin

Na koji je način Prva gimnazija Varaždin organizirala nastavu u epidemijskim okolnostima i kako su je prihvatili učenici i djelatnici?

Naša je sreća u tim nesretnim okolnostima bila činjenica da smo jedna od prvih 20 e-Škola u Hrvatskoj, pa nas je epidemija zatekla odlično opremljene, sudjelovali smo u sklopu tog projekta u cijelome nizu edukacija. Naravno da nitko u to vrijeme nije imao znanja koja ima danas, iskustva s online i hibridnim učenjem, s online nastavom. Međutim, lakše je bilo učiti kad su postojale osnove na kojima smo gradili svoja nova iskustva. To se jednako odnosi i na učenike. Zajedno smo u cijeloj situaciji polako radili iskorake, učili na greškama, pa smo ove jeseni bili spremniji i, bez obzira na ostale preporuke, odlučili da ćemo nastavu održavati u realnom vremenu kako bismo imali barem privid normalnosti.

Nikomu od nas, djelatnicima i učenicima, pa ni roditeljima, nije drago što djelujemo i radimo u ovakvim okolnostima, ali to je jedino što imamo. Veselimo se povratku u školu, normalizaciji stanja, veselimo se i nestanku strahova povezanih sa zarazom, da naši učenici koji imaju neke kronične bolesti više ne strahuju od druženja sa svojim vršnjacima, da djelatnici surađuju licem u lice, bez ekrana između. Da, priviknuli se jesmo, ali puno toga nedostaje, škola nije samo stjecanje znanja.

Kakvo je vaše iskustvo s uvođenjem online nastave? Je li Prva gimnazija Varaždin bila dobro opremljena?

Bili smo odlično opremljeni. Učenicima koji nemaju vlastitu opremu ponudili smo školsku kako bi svi imali mogućnosti pratiti nastavu. Velik je problem u višečlanim obiteljima, nemaju svi učenici mogućnosti biti u prostoru samo za sebe, najčešće ga dijele s braćom i sestrama. Puno je otegotnih situacija, ali zato trebamo imati razumijevanja jedni za druge. Nikomu nije lako. Naši su učenici zakinuti za sve ono što ovo razdoblje života čini posebnim. Nisu imuni ni na ono što se događa oko njih. Nažalost, ima i onih koji su izgubili nekoga najmilijeg u ovoj epidemiji. Zbog svih njih, zbog okolnosti u kojima odrastaju u mlade ljude, smatram da trebamo prilagoditi i proces učenja i poučavanja, da ih trebamo više slušati, davati im podršku. Naše stručne suradnice intenzivno rade na tome, ali ako je nama teško, kako je tek njima?

Ipak, kao informatičar po struci, vidim i mnoge prednosti ovakvog načina poučavanja. Mogućnosti su jako velike, sve nam je dostupno, svijet na dlanu. Nema te edukacije koja bi imala isti efekt kao situacija koja nas je sve natjerala da „plivamo“ i da se razvijamo u dijelu primjene IKT-a. U našoj školi kolege jako puno rade na sebi. Možda ne ispadne uvijek tako kako smo zamislili, ali svi se iznimno trude. Kada bismo se osvrnuli unatrag, na vrijeme prije godinu dana, te pokušali usporediti naša znanja (i odraslih i učenika) i vještine, mislim da bismo se zamislili. Puno smo naučili. Sva ta znanja nastavit ćemo primjenjivati i kad se okolnosti promijene. Naravno da ćemo i dalje dio učenja i poučavanja zadržati na online platformama, u smislu razvoja hibridnog učenja. Postoji cijeli niz situacija kad online nastava može biti odlično rješenje: izostanci učenika, elementarne nepogode i slično.

Nadalje, mane su jasne. Socijalizacija, izravni kontakt i osjećaj podrške mogu se pokušati simulirati i online, no u stvarnom životu potreban nam je dodir, zagrljaj prijatelja, živa riječ, osobe oko nas, za mlade druženja, izlasci, ljubavi, sve ono što treba biti dijelom tinejdžerskog života. Spomenula bih i svojevrsnu zasićenost korištenjem računala, mobitela i ostalih uređaja. Osobno sam mišljenja da ništa čega ima previše nije dobro.

Nedostatak je i nemogućnost održavanja nastave u kabinetima i laboratorijima. Ove smo godine, zahvaljujući našem osnivaču, Varaždinskoj županiji, uredili odjel za kemiju, učionice opremili onime što je potrebno za suvremenu nastavu kemije. Također, uređen je i opremljen laboratorij za molekularnu biologiju. Riječ je o vrhunskoj opremi koju, koliko nam je poznato, nema ni jedna druga škola. Osmislili smo Hololab, laboratorij za izradu holograma, nabavljena je oprema. Sve to čeka normalizaciju rada u školama, ali i u centrima izvrsnosti, kojih smo dio već dugi niz godina.

Za online nastavu našim smo STEM nastavnicima nabavili grafičke ploče za lakše snalaženje u crtanju i pisanju formula, kupili smo školsku licencu za exam.net, izniman alat za pisane provjere koji vjerodostojnost rezultata diže na visoku razinu. Omogućuje nam provedbu provjera na način koji je razmjerno pošten. Naravno da ima mogućnosti da se i to zaobiđe, iako teže, no takvi načini postoje i kad se rade provjere u učionici, toga smo svi svjesni.

Nabavili smo i komplete kamera s mikrofonom na stalku za sve učionice, kako bismo omogućili izravan prijenos nastave iz učionice učenicima koji su u samoizolaciji ili su bolesni, rizična skupina i slično. Na taj način i njih uključujemo u izravan kontakt i s nastavnicima i s prijateljima iz razreda. Tako smo radili sve do prelaska na online nastavu u prvom polugodištu, a tako se i sada radi s maturantima koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti biti u školi. Provodimo edukacije nastavnika, predavanja za učenike, omogućeno je slušanje zvučnih knjiga za lektiru, gledanje online predstava… Imamo puno ideja, kolektiv je iznimno kreativan, pa u svemu ovome stalno pokušavamo naći ono dobro i to razvijati.

Učenici već godinama postižu iznimne uspjehe na brojnim natjecanjima, olimpijadama… Koje biste nedavne uspjehe izdvojili?

Vrlo je nezahvalno od svih izvrsnih učenika izdvojiti samo neke, ali eto, mogu spomenuti naše sada već bivše učenike Idu Kolmanić i Janka Vrčeka, koji su i u ovoj situaciji osvojili medalje na međunarodnim olimpijadama, Ida iz matematike, a Janko iz fizike. Oboje su upisali Cambridge. Tu su i naši informatičari sa šest medalja na ACSL finalu te niz izvrsnih učenika koji su među najboljima na državnim natjecanjima koja su održana u prvom polugodištu ove godine, kao nadoknada za propušteno u školskoj godini 2019./2020. Na županijskim natjecanjima naši učenici redovito osvajaju prva mjesta u svim predmetnim područjima. Naravno da je to velikim dijelom rezultat i dodatnog rada njihovih nastavnika.

U kojim sve projektima škola danas sudjeluje? Je li vas online način rada u nečemu sputao ili gledate na to kao priliku za rast i još bolju organizaciju?

Cijeli je niz projekata koje smo zacrtali Školskim kurikulumom. Ni od jednog ne odustajemo, ali ih prilagođavamo. Mislim da se sve može realizirati, ništa nije nemoguće. Velik je trud nastavnika i svih djelatnika iza toga, ali i velika volja i motivacija učenika. Sve popratimo vijestima na našoj web i Facebook stranici, pa je iz toga vidljivo da aktivnosti u našoj školi nisu zamrle, samo su se preselile na online platforme. Da, želimo i dalje rasti i razvijati se. Jedini je problem s Erasmus+ projektima u dijelu realizacije mobilnosti učenika i nastavnika. Ipak, vjerujemo u normalizaciju situacije, ako ne prije, onda početkom sljedeće nastavne godine i u dijelu putovanja.

Nakon nedavnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrenuli ste humanitarnu akciju #KROVZAPETrinju. Što vas je potaknulo na to?

Iako smo privatno već bili angažirani na pomoći ljudima u potrebi, u kontaktu s kolegom, ravnateljem Elektrostrojarske škole, razmišljala sam kako pomoći ljudima na stradalom području. Neki kolege iz obiju naših škola već su odlazili u Sisačko-moslavačku županiju kao volonteri, pa smo koristili i njihove korisne informacije. Razmišljali smo o nabavi jednog posebno izrađenog kontejnera za područnu školu u mjestu u kojem je nemoguće koristiti školski prostor. Postoji Područna škola Stari Farkašić sa svega šest učenika nižih razreda, različitih uzrasta. Budući da nismo imali službenu informaciju postoji li već inicijativa za pomoć toj školi, odlučili smo se ipak za akciju prikupljanja sredstava za nabavu kompletno opremljenog kontejnera za jednu četveročlanu obitelj. Brzim anketiranjem naših učenika, djelatnika i roditelja dobili smo njihovu podršku. Akcija je u tijeku i pozivamo i dalje sve ljude dobre volje da se u nju uključe. Kontejnersko naselje u Petrinji je u funkciji, želimo da naš kontejner bude dio tog naselja i da omogući jednoj obitelji krov nad glavom. Imamo i informacije o obiteljima kojima još uvijek treba takva pomoć, no o tome ćemo izvijestiti kad prikupimo sredstva. Akciju provodimo sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći. Nakon akcije, toj istoj obitelji će naše dvije škole, posebnim angažmanom učenika i djelatnika, osigurati mjesečne namirnice i školske potrepštine za djecu. Trebamo imati na umu da je nama ovdje teško već godinu dana živjeti prema pravilima na koja nismo navikli iako još uvijek imamo svoje domove, svoja sigurna utočišta. Ljudi u potresom zahvaćenom području su i to izgubili.

Život i društvo

Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin druga u konkurenciji od preko 500 igračica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin osvojila je drugo mjesto u konkurenciji od preko 500 igračica iz cijelog svijeta na turniru Women’s Global Event (WGE) koji se 8. svibnja igrao u brojnim zemljama diljem svijeta od SAD-a do Kine, Australije, Finske, pa i do Hrvatske.

Hrvatski turnir Black Cats Open + WGE, igrao se u Varaždinu na privremenom terenu u šumi uz varaždinsko groblje za što je Disc golf klub Lagoda, na čelu s direktorom turnira i predsjednikom kluba Dinkom Šimencom, dobio dozvolu od gradskih nadležnih institucija.

– Ovaj događaj je za mene bio sjajno iskustvo i zaista sam sretna što smo, igrajući Women Global Event, imali priliku testirati ovaj novi teren Varaždinu, koji je prilagođen za početnike. Drago mi je kad vidim kako ženski disc golf raste u Hrvatskoj i kako smo imali igračice u više divizija. S obzirom na to kako je moja divizija bila ukupno najbrojnija, u potpunosti sam zadovoljna što sam odigrala dvije od svojih najbolje rangiranih PDGA rundi ikad, što sam osvojila sam Black Cats Open, ali i ono najvažnije što sam zauzela 2. mjesto na globalnom poretku WGE-a – rekla je nakon turnira Jelena Geček.

Ukupno je na ovogodišnjem WGE-u sudjelovalo rekordnih 3228 igračica koje su se natjecale u 24 divizije određene prema godinama i jakosnim skupinama, a osim Jelene Geček iz Hrvatske je sudjelovalo još 10 žena i djevojčica koje su također ostvarile fenomenalne rezultate.

Pobjeda za 5-godišnju Kaju

Za istaknuti je Varaždinku sa zagrebačkom adresom, Anu Gorički, koja se natjecala u Juniorskoj diviziji do 18 godina u kojoj je osvojila treće mjesto.

Maja Šimenc iz novoosnovanog varaždinskog Disc golf kluba Lagoda osvojila je odlično četvrto mjesto u Intermediate diviziji, dok je Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin završila 80. u Advanced diviziji.

Priča dana svakako je bio nastup petogodišnje Kaje Gorički iz Zagreba koja se natjecala u diviziji Junior Girls do šest godina u kojoj je pobijedila

Tu je i fantastičan rezultat Ire Molnar Gorički koja je diviziji žena iznad 40 godina osvojila fantastično drugo mjesto.

– Zaista sam se radovala ovom turniru jer promovira sudjelovanje žena i djevojaka u našem sportu i dio je velikog WGE natjecanja. Po prvi puta je moja najmlađa kći Kaja (5 godina) sudjelovala na turniru i pobijedila je u svojoj diviziji, a ja sam joj bila podrška i caddy u prvom krugu. Kad sam vidjela koliko uživa u igri i nadmetanju, i meni je bilo lakše igrati. Veliko hvala organizatorima što su omogućili ovo natjecanje i pripremili ovaj sjajni novi teren u Varaždinu – rekla je nakon turnira Ira Molnar Gorički.

Ukupno, igračice iz Hrvatske su na globalnom turniru u konkurenciji od 3228 igračica osvojile čak četiri postolja, od čega jedno prvo, dva druga i jedno treće mjesto.

Osim spomenutih igračica, na varaždinskom WGE-u natjecale su se i Diana Bokulić (96. Mjesto u Novice), Marina Starčić Krvavica (159. Mjesto u Novice), Martina Cikač (348. Mjesto u Novice), Laura Žiković (405. Mjesto u Novice) i Tina Milenković (87. Mjesto u Recreational Women)

Cilj globalnog turnira pod nazivom je povećati participaciju žena u disc golfu.

Zato je 2012. pokrenut Women’s Global Event kako bi potaknuo participaciju žena u disc golfu, a ovo je drugi put da je i jedan hrvatski turnir dio globalnog eventa.

U muškoj konkurenciji pobjeda Riječaninu, drugi i treći Varaždinci

Na turniru je osim žena sudjelovalo i 16 muških igrača koji su se natjecali u MPO diviziji, a najbolji je bio Riječanin Vjeran Tuhtan iz Disc golf kluba Eagle. Za drugo mjesto izborio se Aleksandar Aki Vucković iz Disc golf kluba Varaždin, dok je treći bio Nino Đurak, također iz DGK Varaždin.

– Vau! Što reći? Moja prva PDGA pobjeda! Zaista sam sretan što se to dogodilo na ovom prekrasnom novom terenu u centru Varaždina. Sretni što smo dio ovog turnira i što vidimo neke nove igračice u Hrvatskoj jer je ovo bio dio PDGA-ovog globalnog ženskog turnira. Dvije uzastopne solidne runde bile su dovoljne za pobjedu, ali posebna čestitke želim uputiti našim igračicama koje su postigle sjajne rezultate na WGE globalnoj ljestvici – zaključio je Tuhtan iz riječkog Disc golf kluba Eagle.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vitamin A za bolji vid, jači imunitet i pravilan razvoj stanica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vitamin A je prvi otkriveni vitamin topljiv u mastima, a identificiran je 1913. godine. Kao i brojni drugi vitamini, i ovaj ima mnoge važne uloge u organizmu.

Naime, vitamin A pomaže u očuvanju zdravlja očiju – sudjeluje u sintezi fotopigmenta iz oka koji ima ključnu ulogu u prilagodbi oka na svjetlost, piše portal Vitamini.hr. Ovaj vitamin ima i imunološku funkciju. Njegov deficit oslabljuje imunološki sustav, što nas čini podložnijima različitim infekcijama. Neophodan je za pravilan rast i razvoj svih stanica, stoga je adekvatan unos od izrazite važnosti za djecu i adolescente. Osim toga, vitamin A ima i reproduktivnu funkciju, odnosno nužan je za pravilan razvoj embrija u maternici.

Deficit vitamina A

Simptomi nedostatka ovog vitamina su opadanje kose, razna kožna oboljenja, suhoća očiju, slab rast noktiju, slaba zubna caklina, oslabljen vid noću i povećana osjetljivost na infekcije. Deficit vitamina A vodeći je uzrok sljepoće u zemljama u razvoju, dok u razvijenim zemljama većina ljudi osigurava dovoljno ovog vitamina putem pravilne prehrane.

Vitamin A najčešće se u hrani javlja u obliku retinola, a rijetko se pojavljuje u drugim oblicima ovog vitamina kao što su retinal ili retinoična kiselina, navodi portal Vitamini.hr. Dok se retinol nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, neke vrste voća i povrća sadržavaju fitonutrijente koji se nazivaju karotenoidi, a koje naš organizam prema potrebi pretvara u vitamin A. Najpoznatiji takav karotenoid je beta-karoten, koji se naziva i provitamin A.

Rizična skupina za razvoj deficita vitamina A su vegani, s obzirom na to da se vitamin A nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla. Iako se provitamin vitamina A nalazi u brojnom voću i povrću, sav provitamin A se ne pretvara u retinol, odnosno aktivni oblik vitamina A.

Odgovarajuća prehrana

Potrebe za vitaminom za vitaminom A moguće je zadovoljiti odgovarajućom prehranom, odnosno unosom namirnica koje su bogate ovim vitaminom, kao što su goveđa, janjeća i guščja jetra, masna riba i riblje ulje, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, tamnozeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj), voće i povrće žute, odnosno narančaste boje (bundeva, batat, mrkva, dinja, marelica, breskva), rajčice te obogaćene namirnice poput mliječnih proizvoda, margarinskih namaza i žitarica.

S obzirom na to da je vitamin A topljiv u mastima, apsorpcija je puno bolja ako se navedeni vitamin konzumira zajedno s izvorom masti. Većina namirnica životinjskog podrijetla koje su izvori vitamina A bogata je i mastima, ali to se ne odnosi i na izvore provitamina A iz namirnica biljnog podrijetla, stoga je dobro salatu obogatiti s nekoliko kapi maslinova ulja, a pire pripremiti od batata ili bundeve sa žličicom maslaca.

I dok većina ljudi može putem hrane unijeti preporučenu dnevnu dozu, osobe koje imaju dijagnosticiran deficit ovog vitamina ili osobe s povećanim potrebama te vegani mogu imati koristi od vitamina A u obliku dodatka prehrani.

Prekomjerni unos

Prekomjerni unos vitamina A može uzrokovati hipervitaminozu, koja se može javiti kao posljedica pretjerane konzumacije vitamina A iz dodataka prehrani te pretjeranom konzumacijom jetara ili ribljeg ulja. Suprotno tomu, visok unos provitamina A ne može uzrokovati hipervitaminozu.
Neki od simptoma i posljedica toksičnosti uključuju mučninu, povraćanje, glavobolju, zamućenje vida, bol u kostima i zglobovima, suhu kožu te slab apetit.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!