Prva privatna gimnazija s pravom javnosti, koja se nalazi u Supilovoj 22 u Varaždinu, prva je privatna srednja škola na području sjeverozapadne Hrvatske, a osnovana je školske godine 1997.

Cilj škole je voditi mlade na putu kreiranja i ostvarivanja njihovih životnih planova, učiti ih fleksibilnosti, kreativnosti, brzom i kvalitetnom učenju te sposobnosti donošenja odluka kako bi se sutra uključili u sam vrh gospodarskog i društvenog života te kako bi postali zadovoljni i korisni članovi svoje obitelji i šire zajednice.
Individualni pristup svakom učeniku, mali broj učenika u razredu i učenje u školi samo su neki od razloga zbog kojih je ova varaždinska gimnazija odličan izbor za osmaše željne novih znanja i kvalitetnog obrazovanja.

Individualni pristup

Učenici u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti u novoj školskoj godini mogu birati između opće, jezične, informatičke ili sportske gimnazije, prilagođene učenicima sportašima.

– Učenicima koji zbog treninga i natjecanja, kao i obveza u Glazbenoj školi nisu u mogućnosti prisustvovati nastavi, organiziramo individualnu i virtualnu nastavu kako bi nadoknadili izgubljene nastavne sadržaje, ako su učenici zbog sportskih natjecanja izvan Hrvatske – istaknula je ravnateljica Nives Risek.

Osim malog broja učenika u razredu, individualnog pristupa i učenja u školi pod nadzorom profesora, jedna od osobitosti Prve privatne gimnazije s pravom javnosti je periodična nastava.

– Nastava pojedinih predmeta organizirana je u periodima od po osam tjedana, što znači da u tom periodu pojedine predmete učenici slušaju više, a neke predmete uopće nemaju. Takav način organizacije nastave omogućava učenicima da se usredotoče na manji broj predmeta i efikasnije uče. Predmeti ne završavaju u isto vrijeme, čime se smanjuju preopterećenost i pad koncentracije, tipični za kraj polugodišta i školske godine – naglašava Risek.

Osim toga, u školi postoji mentorski rad, što znači da svakog učenika kroz cijeli prvi razred vodi profesor mentor, koji prepoznaje probleme i pomaže učeniku u njihovu rješavanju.

Također, učenici imaju svakodnevne instrukcije i konzultacije u školi iz matematike, fizike, kemije i stranih jezika i one su organizirane u sklopu redovne nastave. Zbog toga učenici i njihovi roditelji nemaju potrebe tražiti instrukcije izvan škole. Postoji li potreba, organiziraju se i individualne instrukcije i konzultacije subotom. No, profesori Prve privatne gimnazije s pravom javnosti rade dodatno s nadarenim učenicima, a svi učenici se od početka pripremaju za državnu maturu.

– Od prvog razreda učenici imaju pojačanu nastavu iz hrvatskog, matematike, stranog jezika, odnosno obveznih predmeta na državnoj maturi. U trećem i četvrtom razredu nastavljaju se pripreme za državnu maturu s pripremama za svaki obvezni predmet u malim skupinama, posebno za višu i nižu razinu. Također, već od trećeg razreda učenici se uključuju u pripreme za državnu maturu i iz onih predmeta koji su im potrebni za upis na točno određeni fakultet, primjerice biologija, kemija, fizika, povijest, geografija, psihologija i slično. Takav pristup rezultirao je zavidnim uspjehom naših učenika na državnoj maturi – istaknula je ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti.

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti svoje obrazovanje nastavljaju s gotovo stopostotnim upisom na željene fakultete. Mnogi od njih su već i akademski obrazovani građani: liječnici, stomatolozi, magistri elektrotehnike, strojarstva, ekonomije, diplomirani pravnici, profesori stranih jezika, a neki od njih su zaposleni i kao djelatnici na svojoj nekadašnjoj školi.

Osim što se u Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti poštuje svaki učenik i njegovi interesi, velika pozornost posvećuje se i učenju stranih jezika.

– Obvezno je učenje dvaju stranih jezika, a ako učenik želi, ima mogućnost učiti i treći strani jezik kao izborni predmet – istaknula je ravnateljica Risek.

Osim postizanja vrsnih obrazovnih rezultata, škola je usmjerena i na odgojne ciljeve rada s mladima te u tu svrhu provodi programe izvannastavnih aktivnosti. Prva privatna gimnazija s pravom javnosti je škola bez stresa i stvaranja nepotrebnog straha kod učenika.

– Svaki učenik zna kada će usmeno odgovarati jer mu se to unaprijed najavljuje, a sve kako bi se izbjegli nepotrebni strah, stres i trema kod učenika – istaknula je ravnateljica Risek.

Posebna pažnja posvećuje se učenicima koji imaju smisla za likovnu umjetnost. Već od prvog razreda uključuju se u izradu likovne mape potrebne za upis na arhitekturu, dizajn ili Likovnu akademiju.

Motivacija

Jedna od posebnosti škole je terenska nastava. Dva puta godišnje, u travnju i listopadu, učenici odlaze na terensku nastavu, pri čemu je jedna obično u Hrvatskoj, a druga u inozemstvu. Uz to, učenici imaju priliku otići na školovanje u inozemstvo. Prva privatna gimnazija s pravom javnosti uključena je u brojne projekte razmjene učenika, a rezultat toga bili su odlasci učenika u Škotsku, Englesku, Španjolsku, Njemačku, Austriju, Tursku, Dansku i druge zapadnoeuropske države.

– Sretan učenik je motivirani učenik, motivirani učenik uči, učenik koji uči ima znanje, a onaj koji ima znanje, ima budućnost. Znanje je nešto što nam nitko ne može ukrasti – poručila je na kraju svim budućim učenicima Prve privatne gimnazije s pravom javnosti ravnateljica Nives Risek.

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti Varaždin prvi odabir vrhunskih sportaša i glazbenika

Brojni vrhunski sportaši i glazbenici s cijelog sjevera Hrvatske rado upisuju Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti Varaždin jer im profesori izlaze ususret oko učenja i ispita kada moraju izostati s nastave zbog treninga ili natjecanja. Kako su nam rekli sami sportaši ove škole, profesori nikada ne ispituju učenike koji zbog sportskih obveza nisu bili na nastavi, već najprije “odrade” individualne konzultacije i instrukcije i tek nakon toga se dogovara termin za polaganje ispita. Ovakav način učenja pomaže i učenicima koji uz ovu gimnaziju pohađaju srednju Glazbenu školu u Varaždinu. Mladi glazbenici objasnili su da moraju puno vježbati te da nije baš jednostavno pohađati dvije srednje škole, pa im je drago što imaju određenu fleksibilnost oko pohađanja nastave i polaganja ispita. Valja istaknuti i besplatne međunarodne razmjene na kojima su sudjelovali neki od učenika Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin, i to u zapadnoeuropske i prekooceanske zemlje. Za njih je bilo vrlo korisno što su se uključili u život lokalne zajednice i učili strani jezik.

DAN OTVORENIH VRATA

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti poziva sve zainteresirane da ih u subotu, 16. i 23. svibnja, u Supilovoj 22 posjete uz prethodnu najavu na Danu otvorenih vrata, uz poštivanje mjera propisanih COVID-19. Škola je otvorena od 10 do 12 sati. Svoja vrata Škola otvara i drugim subotama, uz prethodnu najavu na brojeve: 042/200-334 ili 098/331-227.

Dođite i sami se uvjerite zašto smo top-škola!

INFO

Sve informacije o Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti mogu se dobiti putem telefona 042/200-334, 098/331-227, putem e-maila tajnistvo@privatna.net ili na internetskim stranicama škole www.privatna.net.

Komentari

Komentara