Povežite se s nama

Život i društvo

Martin Vugrinec (15) pozvan na Red Bull Moto GP u Španjolsku!

Objavljeno:

- dana

USPJEH MOTOCIKLISTA IZ NOVOG MAROFA

– Bila je dobra trka. Ubrzo nakon starta sam poveo i na kraju pobijedio ostavivši konkurenciju 300 metara iza sebe – rekao je Martin Vugrinec, 15-godišnji motociklist iz Novog Marofa nakon najnovije pobjede i osvojenog prvog mjesta u klasi 125 na Otvorenom prventsvu Hrvatske koje je proteklog vikenda održano u njegovom rodnom gradu.

Osvojeno prvo mjesto u Novom Marofu još je jedno u nizu pobjeda kojima se okitio u zadnjoj sezoni koju je odvozio kao član MK Brezik Beograd, najjačeg motokluba na Balkanu.

Martin među 30 odabranih

Prvak Istočne Europe, prvak Srbije, prvak Bugarske, najmlađi natjecatelj Alpe Adria prvenstva, samo su neke od titula kojima se Spidermartin okitio u posljednjih nekoliko godina. Iako u svakoj utrci daje ono najbolje od sebe, nedjeljna utrka u Novom Marofu ipak mu je bila samo zagrijavanje jer pred njim je – prilika života.

Petnaestogodišnjaka iz Novog Marofa pozvali su na selekciju za prestižnog vozača za Red Bull Moto GP rookies cup koja će se od 14. do 16. listopada održati u Guadix Circuit u Španjolskoj. Svake godine za ovaj događaj prijavljuje se velik broj mladih vozača iz svih krajeva svijeta, no samo nekolicina odabranih dobije poziv.

Uspije li Martin proći oštru selekciju, čeka ga izrazito naporna sezona u kojoj će morati dati najbolje od sebe.

– Morat ću odlično odvoziti sve utrke i postići dobre rezultate jer samo tako mogu osvojiti ugovor, a time i osiguranu budućnost u svijetu motoutrka – rekao je Martin na kojeg je izuzetno ponosan njegov otac Ivica Vugrinec, koji se također natjecao na motoutrkama.

Martin je postigao ono što još nikome iz Hrvatske nije pošlo za rukom, a sve na temelju dosad postignutih rezultata.

– Martin je postigao ono što još nikome iz Hrvatske nije pošlo za rukom, a sve na temelju dosad postignutih rezultata. Užasno sam ponosan i sretan jer je ušao među 30-ak vozača koji će za dva tjedna u Španjolskoj voziti utrku i tako pokušati izboriti svoje mjesto među najboljim GP rookies vozačima – rekao je Ivica Vugrinec.
Da bi Martin pokušao izboriti svoje mjesto među najboljim GP rookies vozačima, potrebna mu je financijska potpora.

– Nakon što smo objavili na Facebooku da Martin odlazi u Španjolsku, prijatelj Kristijan Ostroški iz firme Geobim odmah nam je kupio avionske karte, prijatelj Dule iz Srbije Martinu je obećao motoodijelo zbog čega smo im iskreno zahvalni, no troškovi su ogromni. Za 10 dana boravka u Španjolskoj treba nam oko 2000 €, a imamo oko 300 €. No ovakva prilika pruža se jednom u životu. Učinit ćemo sve i ako treba bez novaca i sami, s našim kamperom, otići ćemo u Španjolsku kako bi Martin dobio priliku uspjeti – rekao je Ivica Vugrinec.

POMOZITE ZA ŠPANJOLSKU! 

Ukoliko imate želju podržati Martina Vugrinca i pomoći mu da iskoristi ovu veliku priliku, dobrodošla je svaka donacija koju možete uplatiti na broj žiro-računa Martina Vugrinca otvoren pri Zagrebačkoj banci IBAN HR4323600003116473893. Sve informacije možete dobiti i na broju telefona Ivice Vugrinca 095/910-2269.

NAJTROFEJNIJI MOTOCIKLIST

Martin Vugrinec od malih nogu je imao sklonost za adrenalinske sportove. Otac Ivica Vugrinec, koji je i sam bio motonatjecatelj, vodio ga je na motoutrke i tako je zavolio ovaj sport i motore. Prvi, električni motocikl, dobio je pod bor, a s četiri godine prvi put je sjeo na “pravi” motocikl. S osam godina vozio je revijalne utrke u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Već tada mnogi su zapazili njegov talent i prognozirali mu sjajnu budućnost, a kada je s 12 godina dobio natjecateljsku licencu i počeo se službeno natjecati, nizao je pobjedu za pobjedom. Već 2012. godine postao je viceprvak u klasi 125 te se plasirao na četvrto mjesto na Istočnoeuropskom prvenstvu, odvezavši samo dvije utrke u Istanbulu i Beogradu, na kojima je pobijedio. Kao član MK Brezik Beograd osvojio je tri naslova prvaka, postavio i nekoliko rekorda staze u klasi 125 i postao prvak Istočne Europe, prvak Srbije i prvak Bugarske. Član je A-reprezentacije Srbije i to kao najtrofejniji član. Danas ima punu sobu pehara s natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu koja je “poharao”.

– Sve pobjede su mi jednako važne, nema najdražih – rekao je Martin, učenik prvog razreda gimnazije u Novom Marofu koji je, unatoč brojnim obavezama i izostancima iz škole, odličan učenik. Neki mu zamjeraju što ima stranu licencu te na natjecanjima nastupa kao član MK Brezik Beograd, no Martinu je najvažnije da ima dobre uvjete za profesionalno bavljenje onim što najviše voli. I u čemu je odličan. A to je motociklizam.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Siniša Sović/Ivica Vugrinec

Život i društvo

Uskršnja izložba Učeničke zadruge Vrčeki u Viničkoj tradicijskoj kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenička zadruga Vrčeki iz Osnovne škole Vinica organizirala je izložbu radova sekcija u Viničkoj tradicijskoj kući u razdoblju od 20. do 22. ožujka pod nazivom “Vuzim i Vrčeki – kaj su naše ruke napravile”.

Izložbu je svečano otvorio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., a riječi pozdrava i pohvale za trud i angažman uputila je i ravnateljice škole Mirjana Jambriško. Tijekom trodnevnog programa izložbu su razgledali djelatnici osnovne škole s učenicima, vrtićke grupe s odgojiteljicama i ravnateljicom Dječjeg vrtića Vinica, članovi KUD-a Vinica, predstavnica Udruge mladih Umami Vinica te drugi mještani općine. Posjetitelji su imali prilike poslušati priče o nekadašnjim uskršnjim običajima koje su pripovijedale učenice članice Povijesne sekcije.

Učitelji su s nekim razrednim odjelima realizirali nastavu u tradicijskoj kući. Voditeljice sekcija održale su radionice ukrašavanja pisanica prirodnim tehnikama i radionicu izrade cvjetnih puški za učenike i mještane u suradnji s bivšom ravnateljicom škole, Anicom Hrnčić te djelatnicama Srednje škole Arboretum Opeka, Vericom Tot, Blaženkom Adamić Gregurec i Gabrijelom Adamić. Voditeljica zadruge Vrčeki, Suzana Mihelčić, izuzetno je zadovoljna podržanom idejom o realizaciji izložbe te zahvaljuje voditeljicama sekcija na angažmanu te podršci i posjećenosti izložbe od strane školskih djelatnika, partnera, načelnika i mještana općine Vinica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Više od 300.000 eura uloženo u uređenje vodotoka i sanaciju ceste na području Ivanečke Željeznice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak boravio je 27. ožujka u Ivanečkoj Željeznici u kojoj je u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenka Đurasa, direktora Hrvatskih voda VGO za Muru i Gornju Dravu dr.sc. Milana Reze, ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog, njegovog pomoćnika Krunoslava Lukačića te predsjednika Mjesnog odbora Ivanečka Željeznica Vladimira Mudrog obišao radove koje izvode Hrvatske vode u cilju sprečavanja izlijevanja potoka u Ivanečkoj Željeznici te poplavljivanja javnih i privatnih površina.

Župan Stričak zadovoljan je izvedenim radovima naglasivši pritom važnost sanacije i uređenja prometnica kako bi sigurnost svih sudionika u prometu bila neometana.

– Nakon prošlogodišnje elementarne nepogode prouzročene obilnim padalinama, održali smo kolegij svih načelnika i gradonačelnika kako bi detektirali tzv. crne točke, tj. mjesta koja su usporavala protočnost vode. Temeljem tih prijava, održali smo sastanak s Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim šumama i Županijskom upravom za ceste te kako bi pripremili interventne mjere, da bi ovu godinu dočekali što spremniji. Jedan od odličnih primjera te zajedničke suradnje je vidljiv i ovdje u Ivanečkoj Željeznici gdje su Hrvatske vode odradile odličan posao, a ŽUC je sanirao cestu te tako omogućio kvalitetniji i sigurniji promet, pogotovo autobusima koji voze djecu u školu – rekao je župan Stričak zahvalivši se svima na suradnji.

Direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i Gornju Dravu dr.sc. Milan Rezo je istaknuo kako su Hrvatske vode u Ivanečkoj Željeznici provele radove kroz hitne intervencije održavanja vodotoka Ivanečka Željeznica.

– Vlada Republike Hrvatske je Hrvatskim vodama VGO za Muru i gornju Dravu osigurala milijun eura za sanaciju šteta na otvorenim vodotocima koje su nastale uslijed oborina u svibnju i kolovozu 2023. Zbog palih oborina kroz program hitnih intervencija u 2023. godini izvedeno je radova u iznosu od 150.000 eura na bujičnom vodotoku Ivanečka Željeznica. U 2024. godini Vodno gospodarska ispostava Plitvica – Bednja je aktivno nastavila na uređenju Ivanečke željeznice s planiranim iznosom od 100.000 eura – rekao je direktor Rezo naglasivši da su Hrvatske vode u fazi projektiranja uređenja sliva Ivanečka Željeznica kojim će se postići cjelovito rješenje zaštite od štetnog djelovanja voda i smanjenja rizika od poplava.

Ravnatelj ŽUC-a Osonjački pohvalio je izvrsnu zajedničku suradnju između ŽUC-a i Hrvatskih voda.

– Ovo je primjer izvrsne zajedničke suradnje. U prvoj fazi Hrvatske vode rješavale su vodotok, dok smo mi u drugoj fazi sanirali cestu uloživši 65.000 eura te smo na taj način omogućili kvalitetniji i sigurniji promet, pogotovo autobusi ma koji voze djecu u školu – rekao je ravnatelj Osonjački.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje