Povežite se s nama

Život i društvo

Prvašići u Trnovcu Bartolovečkom u školske klupe sjeli ozarenih lica

Objavljeno:

- dana

PUNI VESELJA

Ukupno 60 prvašića po prvi je put sjelo u školske klupe u Općini Trnovec Bartolovečki – njih 24 u Osnovnoj školi Šemovec te 36 u Osnovnoj školi Trnovec.

Prema riječima ravnateljice škole u Šemovcu, Marine Hižak, prvašići u Šemovcu raspodijeljeni su u dva razredna odjeljenja, u svakom po 12 učenika.

Prvog dana škole za njih je pripremljena priredba, a uslijedilo je i upoznavanje s učiteljicama, ali i svima ostalima koji će im dane u školi učiniti što ugodnijim.

– Poručili smo našim prvašićima da škola nije samo učenje, zbrajanje te pisanje slova, već da će biti i dosta prilika za druženje, zabavu, ples i igru. Svi zaposlenici Osnovne škole Šemovec bit će podrška njima i njihovim roditeljima. Zajedničkom suradnjom učinit ćemo njihovo školovanje uspješnim – kazala je Hižak.

Inače, školu u Šemovcu polaze 223 učenika podijeljena u 14 razrednih odjeljenja što je na razini proteklih godina.

Školu u Trnovcu od ponedjeljka polazi 36 prvašića u dva razredna odjeljenja. 1A ima 19 te 1B 17 učenika. Ravnateljica Osnove škole Trnovec, Radmila Sačić, zaželjela je novim školarcima da im svaki dan proveden u školi bude sretan i pun veselja kao prvi dan.

Za male prvašiće stariji učenici iz četvrtih razreda, zajedno sa svojim učiteljicama, pripremili su priredbu u znak dobrodošlice.

Da mališani dolaze u školu u kojoj će steći mnogo novih znanja i vještina govori i podatak koji je jedinstven u županiji. Naime, dok se naveliko govori o uvođenju izvannastavnog učenju informatike od prvog razreda u školama Varaždinske županije, u školi u Trnovcu to se događa već dulje vrijeme.

– Ovo je 17 godina otkako se u našoj školi provodi rano učenje informatike od prvog razreda – s ponosom je istaknula ravnateljica Sačić.

Inače, Škola u Trnovcu ukupno ima 358 učenika u 18 razreda.

U obje škole prvog dana nove školske godine bio je i načelnik Općine Zvonko Šamec koji je, već prema tradiciji, zaželio mališanima da se u novoj sredini što ugodnije osjećaju i da im dani budu ispunjeni stjecanjem novih znanja, ali i u igri i veselju.

– Više puta sam ponovio da su naši najmlađi budućnost naše Općine. Ulaganje u njihovo obrazovanje najbolja je moguća investicija koja će se višestruko vratiti kada jednom ovi mališani postanu odrasle osobe. Općina ih financijski prati od rođenja, pa preko vrtića sve do osnovne i srednje škole odnosno studija i tako će biti i ubuduće – zaključio je Šamec.

Izvor:
Foto: OTB

Život i društvo

Objavio Zavod: alergija na antibiotike nije kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a 19

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolje pojasnivši atopijske i alergijske kontraindikacije za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol, koji pokazuje križnu preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti. Prema preporukama CDC-a, koje i HZJZ prihvaća, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Kod osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju (tj. intramuskularna, intravenska ili potkožna cjepiva ili terapije koje nisu povezane s mRNA COVID-19 cjepivom ili polisorbatima) potreban je oprez pri primjeni cjepiva, no to ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje za trenutno dostupna cjepiva u Hrvatskoj.

Te se osobe trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se donijela konačna odluka o cijepljenju. Može se razmotriti odgoda cijepljenja i/ili savjetovati se s alergologom-imunologom dok ne budu dostupne opsežnije informacije o riziku od anafilaksije.

Alergijske reakcije (uključujući ozbiljne alergijske reakcije) koje nisu povezane s cjepivima, injekcijskim terapijama, komponentama mRNA cjepiva protiv bolesti COVID-19 (uključujući polietilenglikol) ili polisorbatima, poput alergija na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija ni mjera opreza za cijepljenje mRNA cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe promatrati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta.

– Dosadašnje iskustvo cijepljenja s tri vrste cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pokazuje da su alergijske reakcije rijetke i da vrlo rijetko zahtijevaju hitnu aplikaciju antialergijskih lijekova, a kako pri svakom cijepljenju takva terapija sukladno našim preporukama ionako treba biti dostupna (na mjestu cijepljenja), preporučujemo da se osobe s atopijskom i alergijskom anamnezom ne upućuju u bolnice na cijepljenje jer se time preopterećuju objedinjeni hitni bolnički prijemi i dnevne bolnice, osim uz prethodno savjetovanje (izabranog liječnika) s alergologom – ističu iz Zavoda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!