Povežite se s nama

U fokusu

Prve žrtve: Nema proračuna – nema niti asistenata za vrtićarce s posebnim potrebama

Objavljeno:

- dana

U Toplicama nastradali najmlađi

Vrtićki mališani Varaždinskih Toplica s posebnim potrebama prvi će osjetiti izravnu posljedicu nedostatka proračuna za 2017. godinu. Taman kad su se navikli na blagodati asistenata koji najbolje razumiju njihove potrebe, sad će ostati bez njih.

Dvojica asistenata, jedan iz Dječjeg vrtića Tratinčica i drugi iz Čarobnog ogledalca nemaju s kim potpisati novi ugovor.

Jer, asistenti su u vrtićima zaposleni preko Udruge „Mrav“ u projektu Zavoda za zapošljavanje. Pola plače im je isplaćivao Zavod dok je drugu polovicu osiguravao gradski proračun. Zavod je ukinuo projekt, ali je Grad zbog velike dobrobiti za djecu odlučio zadržati asistente. Tako je u predloženom proračunu uvršten i novac za njihove plače. Proračuna nema pa nema niti plače za asistente i oni moraju otići. – Biti će to šok i veliki korak unatrag za mališane s posebnim potrebama u vrtićima – slažu se psiholozi koje smo pitali za mišljenje.  

Iako je gradonačelnica do dolaska povjerenika još uvijek u svojem uredu, ona jedino smije potpisati nužne stvari za funkcioniranje Grada – plaće za zaposlenike i troškove režija. Djeca s posebnim potrebama ne ulaze u kategoriju „nužnih potreba“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Medicinari će dobiti novac koji im država duguje za prekovremeni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, objavio je N1.

Nastavite čitati

U fokusu

Mario Lešina, kao i 20.000 nezavisnih vijećnika u Hrvatskoj, mora platiti 2100 kuna kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mario Lešina, gradski i županijski vijećnik s Nezavisne liste Ivana Čehoka mora platiti 2.100 kuna.

Naime, Općinski sud u Varaždinu izdao mu je prekršajni nalog jer kao nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću do 15. srpnja 2020. godine nije Državnom izbornom povjerenstvu dostavio lzvješće o donacijama koje je za potporu svog političkog djelovanja primio u prvih šest mjeseci tekuće godine (polugodišnje izvješće).

– Niti je dostavio obavijest da u navedenom vremenu za potporu svog političkog djelovanja nije primio donaciju, dakle, kao nezavisni vijećnik nije u propisanom roku i sadržaju i na propisani način dostavio Državnom izbornom povjerenstvu Izvješće o donacijama koje je primio u prvih šest mjeseci tekuće godine, odnosno obavijest da u navedenom vremenu nije primio donacije, čime je počinio prekršaj iz Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe – stoji u javnoj presudi.

Dužan je novčanu kaznu platiti u roku od 60 dana po pravomoćnosti ovog prekršajnog naloga, a u tom roku ako plati dvije trećine izrečene kazne, dakle iznos od 1.400 kuna, smatrat će se da je izrečena novčana kazna u cjelini plaćena.

Također, on ima pravo na žalbu.

– Takve kazne dobilo je 20.000 nezavisnih vijećnika u cijeloj Hrvatskoj. To je bilo u vrijeme lockdowna zbog pandemije koronavirusa i kaznilo me se jer nisam predao prazan papir – rekao je Lešina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje