Povežite se s nama

U fokusu

Prve žrtve: Nema proračuna – nema niti asistenata za vrtićarce s posebnim potrebama

Objavljeno:

- dana

U Toplicama nastradali najmlađi

Vrtićki mališani Varaždinskih Toplica s posebnim potrebama prvi će osjetiti izravnu posljedicu nedostatka proračuna za 2017. godinu. Taman kad su se navikli na blagodati asistenata koji najbolje razumiju njihove potrebe, sad će ostati bez njih.

Dvojica asistenata, jedan iz Dječjeg vrtića Tratinčica i drugi iz Čarobnog ogledalca nemaju s kim potpisati novi ugovor.

Jer, asistenti su u vrtićima zaposleni preko Udruge „Mrav“ u projektu Zavoda za zapošljavanje. Pola plače im je isplaćivao Zavod dok je drugu polovicu osiguravao gradski proračun. Zavod je ukinuo projekt, ali je Grad zbog velike dobrobiti za djecu odlučio zadržati asistente. Tako je u predloženom proračunu uvršten i novac za njihove plače. Proračuna nema pa nema niti plače za asistente i oni moraju otići. – Biti će to šok i veliki korak unatrag za mališane s posebnim potrebama u vrtićima – slažu se psiholozi koje smo pitali za mišljenje.  

Iako je gradonačelnica do dolaska povjerenika još uvijek u svojem uredu, ona jedino smije potpisati nužne stvari za funkcioniranje Grada – plaće za zaposlenike i troškove režija. Djeca s posebnim potrebama ne ulaze u kategoriju „nužnih potreba“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

U fokusu

Patafta: Sjest ću sa svakim tko će maknuti bale, ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta zahvalio je biračima na podršci. Pritom je istaknuo kako ga u naredne četiri godine zanimaju isključivo projekti.

– Spreman sam sjesti i razgovarati sa svakim kome je u interesu da Varaždin bude bolji grad. Prioritet je ukinuti prirez, osigurati besplatne vrtiće i pomoći umirovljenicima, hitno maknuti bale iz Brezja, aktivirati tu gospodarsku zonu, dovesti investitore i tamo zaposliti 3000 ljudi – rekao je Davor Patafta.

U samo tri tjedna kampanje Patafta je dokazao da je ljudima dosta ustajale i nerazvojne politike, koja se svodi na to tko je s kim i protiv koga, a konkretnih projekata nema, te da su Varaždin i Varaždinska županija spremni za promjene. On je bio jedini kandidat koji ne živi od politike, u prošlom mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet.

– Jedino mi je bitno da se realiziraju projekti koji su u našem programu. Politika  svim građanima Varaždina i Varaždinske županije duguje da se napokon pokrenemo, da politikanstvo i osobni interesi pojedinih političara napokon postanu prošlost, a da umjesto toga razvijamo gospodarstvo, podižemo standard, plaće i mirovine – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!