Povežite se s nama

U fokusu

Prve žrtve: Nema proračuna – nema niti asistenata za vrtićarce s posebnim potrebama

Objavljeno:

- dana

U Toplicama nastradali najmlađi

Vrtićki mališani Varaždinskih Toplica s posebnim potrebama prvi će osjetiti izravnu posljedicu nedostatka proračuna za 2017. godinu. Taman kad su se navikli na blagodati asistenata koji najbolje razumiju njihove potrebe, sad će ostati bez njih.

Dvojica asistenata, jedan iz Dječjeg vrtića Tratinčica i drugi iz Čarobnog ogledalca nemaju s kim potpisati novi ugovor.

Jer, asistenti su u vrtićima zaposleni preko Udruge „Mrav“ u projektu Zavoda za zapošljavanje. Pola plače im je isplaćivao Zavod dok je drugu polovicu osiguravao gradski proračun. Zavod je ukinuo projekt, ali je Grad zbog velike dobrobiti za djecu odlučio zadržati asistente. Tako je u predloženom proračunu uvršten i novac za njihove plače. Proračuna nema pa nema niti plače za asistente i oni moraju otići. – Biti će to šok i veliki korak unatrag za mališane s posebnim potrebama u vrtićima – slažu se psiholozi koje smo pitali za mišljenje.  

Iako je gradonačelnica do dolaska povjerenika još uvijek u svojem uredu, ona jedino smije potpisati nužne stvari za funkcioniranje Grada – plaće za zaposlenike i troškove režija. Djeca s posebnim potrebama ne ulaze u kategoriju „nužnih potreba“.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje