Povežite se s nama

Život i društvo

„Prvi klik“ polaznika tečaja: Fotoklub Ludbreg uskoro počinje s radom

FOTO: Domagoj Busija/Miroslav Vađunec

Objavljeno:

- dana

Piše: Domagoj Busija

Nakon uspješnog tečaja fotografije, u petak, 13. svibnja, otvorena je izložba „Prvi klik“ u ludbreškom dvorcu Batthyany. Na izložbi je sudjelovalo jedanaestero polaznika s 22 rada.

Radionica je održana u sklopu Zajednice tehničke kulture Ludbreg, a vodili su je Miroslav Vađunec i Aleksandar Horvat. Polaznici ovog tečaja jezgra su budućeg Fotokluba Ludbreg, koji je u nastajanju.

Osnove fotografije u ludbreškoj osnovnoj školi nekad je vodio nastavnik tehničke kulture Marijan Kancijan, odnosno ‘tata Marijan’, kako su ga svi od milja zvali. Ovaj vrsni pedagog i veliki zaljubljenik u fotografiju na put znanja poveo je mnoge učenike. Osim što je bio dobro teoretski potkovan, imao je i žicu da uz lijepu riječ i dobar primjer učeniku usadi ljubav prema fotografiji.

To su bila vremena kad se fotografija snimala na film, koji se kasnije posebnim postupkom razvijao. Svaki klik je bio važan i svakoj fotografiji pristupalo se s posebnom pažnjom. Vrijeme je prolazilo i tata Marijan je otišao u zasluženu mirovinu. Došle su nove generacije a s njima i novi entuzijasti spremni podijeliti svoje znanje. Aleksandar Horvat i Miroslav Vađunec neki su od nesebičnih ljudi kojima nije problem potrošiti svoje slobodno vrijeme da bi ostvarili misiju i prenijeli ljubav prema fotografiji mlađim generacijama.

FOTO: Miroslav Vađunec

Tečaj fotografije

Sve je nekako počelo idejom ovih entuzijasta. Priča se zavrtjela u veljači ove godine i krenulo se s organizacijom tečaja u trajanju od deset nedjeljnih termina. U početku je bilo šesnaest polaznika no tečaj je završilo njih jedanaest najupornijih. U prostorijama Zajednice tehničke kulture pronašao se adekvatan prostor te se moglo krenuti u realizaciju. Dodatnu logistiku pružili su i Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ kao i poznati ludbreški Foto atelje „Šimunić“.

FOTO: Miroslav Vađunec

Pokušali smo djeci odškrinuti vrata fotografije, s obzirom na to da svi fotografiraju svaki dan, ali nisu upoznati s nekim tehničkim aspektima fotografije. U konačnici nam je bilo zanimljivo. Radili smo svašta, fotografirali različite motive… Imali su priliku upoznati se s osnovama fotografije, uspješnim kadriranjem, izborom motiva, osnovnim tehničkim postavkama, obradom fotografije te ostalim potrebnim elementima kako bi dobili dobru fotografiju. – ukratko je rekao Aleksandar Horvat.

Doživljaji s tečaja bili su vrlo pozitivni. Polaznici su naučili osnove na kojima kasnije mogu kvalitetno graditi buduće fotografsko umijeće.

– Prošli smo osnovne tehnike fotografije – kompozicije, boje, kontrasta, koliko nam je vrijeme dopuštalo. Teme su bile različite, od pejzaža do portreta. Nastojali smo osigurati čim više praktičnog rada kako u učionici tako i na terenu. Naša znanja i iskustva trudili smo se prenijeti u najjednostavnijem obliku, jer većina polaznika su učenici 5. i 6. razreda – objasnio je Miroslav Vađunec.

FOTO: Miroslav Vađunec

Polaznik tečaja Ivan Kokolek veliki je zaljubljenik u fotografiju od svojih najranijih dana.

Fotografijom se bavim od svoje trinaeste godine. Oduvijek mi se to sviđalo. Najviše volim fotografirati portrete, iako više fotografiram prirodu, jer je ponekad teško pronaći osobe koje se vole fotografirati. Najviše volim crno – bijele fotografije. Smatram da je radionica korisna i da sam naučio neke važne stvari vezane uz fotografiju i njihovu obradu, koje prije nisam znao. Naučio sam kadrove u fotografiji i to da dobar kadar priča priču. Nakon školovanja želio bih se ozbiljnije baviti fotografijom i imati svoje samostalne izložbe – rekao je Ivan Kokolek.

Izložba fotografija „Prvi klik“

Nakon završetka tečaja održana je izložba fotografija na kojoj su polaznici izložili po dvije svoje fotografije. Time su pokazali što su naučili na ovom tečaju. Motivi su bili raznovrsni.

– Ova izložba je tematski slobodna. Nismo se htjeli ograničiti. Željeli smo da se naši polaznici sami predstave dvjema njima najdražim fotografijama. Snimili smo i cijeli proces nastanka i montaže fotografije, što se također može vidjeti na filmu koji se prikazuje u sklopu izložbe – ukratko je objasnio Miroslav Vađunec.

Budućnost Fotokluba

Nakon što završimo s papirologijom koja je potrebna za registraciju planiramo krenuti s radom. U budući Fotoklub, osim mladih, želimo uključiti i starije Ludbrežane. Planiramo tijekom godine organizirati najmanje dvije izložbe, krenuti s organizacijom tečajeve za mlade, ali i za odrasle.

Želimo organizirati posjete nekoliko poznatih i priznatih fotografa, da s nama podijele svoje znanje i iskustvo. Isto tako želimo postaviti temelje za bazu fotografija u kojoj bi se nalazili radovi članova kroz godinu i time bilježila povijest ludbreškog kraja – o planovima za budućnost je rekao Aleksandar Horvat.

Ludbreški motivi

Ludbreg i ludbreška Podravina prepuni su zanimljivih motiva. Ono mami šetača, prolaznika ili samo putnika-namjernika da posjeti njegove znamenitosti. Priroda i okolica nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Prošećete li samo glavnim trgom, koji je neobično prostran za jedno takvo malo mjesto, pogled mame krugovi za koje Ludbrežani misle da su sam centar svijeta.

Oko promatrača potom skreće na arheološke iskopine koje datiraju iz rimskog doba i smještaju ga u pradavnu povijest. Tu je, na nekoliko koraka udaljenosti, i ludbreški dvorac. Ako vas znatiželja odnese malo dalje, možete prošetati do izletišta „Črn-Bel“, s kojeg puca pogled na širi ludbreški kraj.

Uz takvu šetnju primijetit ćete da tu doista ima puno toga što se isplati pogledati i zabilježiti fotoaparatom. Ovi motivi sigurno će poslužiti mladim članovima budućega Fotokluba Ludbreg za još poneku zanimljivu izložbu.

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje