Povežite se s nama

Život i društvo

Prvi koraci do izgradnje Autobusnog kolodvora

Objavljeno:

- dana

V. Toplice

Vijećnici Varaždinskih Toplica jednoglasno su dali svoju potporu za početak preliminarnih radova potrebnih za izgradnju topličkoga Autobusnog kolodvora. 

Riječ je o kupovini zemljišta od topličke tvrtke u predstečaju “Opruga d.d.” kao glavnog preduvjeta za pokretanje pregovora s Presečki grupom. Zemljište, za koje je iz proračuna izdvojeno nešto više od milijun kuna, potrebno je za izgradnju mosta i prilazne ceste do budućega Autobusnog kolodvora. Pretpostavka je da će cijena biti i manja nakon izrade parcelacijskog elaborata, kad će se znati točna površina nekretnine. Predstečajni upravitelj Opruge dozvolio je prodaju zemljišta pod uvjetom da se novac od zemljišta iskoristi za zaostale plaće radnika.  To znači da se, iako je Opruga dužnik Gradu za komunalnu naknadu, dugovi neće moći prebijati. Dio sredstava od kupnje zemljišta utrošit će se i za namirenje dugova Opruge prema osiguravajućem društvu Croatia osiguranje, što će osigurati skidanje zabilježbe spomenutoga osiguravajućeg društva sa zemljišta.

Kupnja zemljišta može se, prema najavama iz Grada, riješiti bez novog zaduživanja

Oporbeni vijećnici prvo su tražili skidanje ove točke s dnevnog reda dok im se ne dostave svi materijali. Nakon što je gradonačelnica iskazala bojazan da bi odugovlačenje moglo ugroziti cijeli projekt te se ponoviti slučaj otprije 26 godina, kad je, dok su se Toplice premišljale, Novi Marof promptno reagirao pa je već gotovi projekt Autobusnog kolodvora odrađen u Marofu. – Taj je kolodvor danas već “zreo” za obnovu, a mi još uvijek raspravljamo – rekao je vijećnik SDP-a Petar Ratković. Nakon iznesenih argumenata vijećnici oporbe uzeli su pet minuta stanke te su nakon kratkog vijećanja odlučili pružiti potporu za kupovinu zemljišta.Tako će Grad osigurati zemljište, dok će Presečki grupa, koja je već poslala pismo namjere za gradnju novoga kolodvora, snositi troškove izrade dokumentacije i same gradnje kolodvora. Iz oporbe su prigovorili kako treba paziti da Grad ne prođe skuplje u ovoj varijanti. Konkretno, da, kako su slikovito rekli, “mi ne iskeširamo za zemljište, a investitor postavi dva stupa i dobije kolodvor”, te da bi se valjalo razmisliti o opciji kolodvora u vlasništvu Grada. Gradonačelnica Goranka Štefanić rekla je da u svakom slučaju treba prvo kupiti zemljište. Kupnja zemljišta može se, prema najavama iz Grada, riješiti bez novog zaduživanja.

Predstečajni upravitelj Opruge dozvolio je prodaju zemljišta pod uvjetom da se novac od zemljišta iskoristi za zaostale plaće radnika. Platit će se i dugovi prema Croatia osiguranju

– Takvu likvidnost potvrđuje situacija u prošlogodišnjem proračunu, gdje je u potpunosti isplaćen kredit u iznosu od milijun kuna, što znači da je Grad sposoban iz tekućih priljeva isplatiti potreban novac – rekao je zamjenik gradonačelnice  Nedeljko Mihalić.
U nastavku sjednice oporba je sa šest suzdržanih i jednim glasom protiv uskratila podršku izvješću o radu gradonačelnice za drugu polovicu 2015. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOI-jevi studenti ponovno su se okupili na trećim po redu Workshop Daysima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom četiri dana, od 15. do 19. travnja 2024., Fakultet organizacije i informatike, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, ugostio je partnere iz realnog sektora koji su održali tematske radionice iz područja poslovne analize, dizajna i korisničkog iskustva, upravljanja podacima, programiranja, ali i samoupravljanja i upravljanja timovima.

Ukupno 14 poslodavaca dijelilo je znanje sa studentima, a osim učenja, studenti su imali priliku i za neformalno druženje i umrežavanje.

Workshop Daysi su osmišljeni s ciljem nadopunjavanja konkretnih znanja i vještina studenata koje su danas vrlo tražene na tržištu rada te upoznavanja s konkretnim alatima, programima i izazovima s kojima poslodavci rade i s kojima se svakodnevno susreću. Studenti su imali priliku za interakciju s poslodavcima, rješavanje nejasnoća ili zadanih problema/zadataka (eng. Work Based Learning model) te za postavljanje pitanja vezanih za karijerni put.

– Drago nam je ugostiti poslodavce koji prenose znanje našim studentima, a još više nas veseli što je veliki broj njih naši bivši studenti, odnosno alumniji. Važan nam je odnos koji s njima ostvarujemo i radujemo se širenju mreže i dodatnim aktivnostima i mogućnostima kroz koje ćemo surađivati – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

Ovogodišnji sudionici Workshop Daysa bili su: APIS IT, Ars Futura, Cetitec, CROZ d.o.o., CS Computer Systems, Emil Frey Digital d.o.o., Financijska agencija – FINA, IGEA d.o.o., Konzum Plus d.o.o., OTP banka d.o.o., Poslovna inteligencija, SICK Mobilisis, Speck i Undabot d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Autorica murala varaždinskih “PUMA“ oslikala i CRO Rafale koji sutra stižu u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska vojska spremna je za dolazak višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo čime Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, odnosno zadržava i nastavlja razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora.

Tim povodom, pripadnica 2. motorizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade vojnikinja Nikolina Kiseljak, koja je inače i diplomirala na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, naslikala je akrilnom tehnikom prvi hrvatski Rafale.

– Ovo je način na koji jedna vojnikinja i slikarica vidi naš Rafale, ponosni smo što dolazi u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – rekla je vojnikinja Nikolina Kiseljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje