Povežite se s nama

Život i društvo

Prvi koraci do izgradnje Autobusnog kolodvora

Objavljeno:

- dana

V. Toplice

Vijećnici Varaždinskih Toplica jednoglasno su dali svoju potporu za početak preliminarnih radova potrebnih za izgradnju topličkoga Autobusnog kolodvora. 

Riječ je o kupovini zemljišta od topličke tvrtke u predstečaju “Opruga d.d.” kao glavnog preduvjeta za pokretanje pregovora s Presečki grupom. Zemljište, za koje je iz proračuna izdvojeno nešto više od milijun kuna, potrebno je za izgradnju mosta i prilazne ceste do budućega Autobusnog kolodvora. Pretpostavka je da će cijena biti i manja nakon izrade parcelacijskog elaborata, kad će se znati točna površina nekretnine. Predstečajni upravitelj Opruge dozvolio je prodaju zemljišta pod uvjetom da se novac od zemljišta iskoristi za zaostale plaće radnika.  To znači da se, iako je Opruga dužnik Gradu za komunalnu naknadu, dugovi neće moći prebijati. Dio sredstava od kupnje zemljišta utrošit će se i za namirenje dugova Opruge prema osiguravajućem društvu Croatia osiguranje, što će osigurati skidanje zabilježbe spomenutoga osiguravajućeg društva sa zemljišta.

Kupnja zemljišta može se, prema najavama iz Grada, riješiti bez novog zaduživanja

Oporbeni vijećnici prvo su tražili skidanje ove točke s dnevnog reda dok im se ne dostave svi materijali. Nakon što je gradonačelnica iskazala bojazan da bi odugovlačenje moglo ugroziti cijeli projekt te se ponoviti slučaj otprije 26 godina, kad je, dok su se Toplice premišljale, Novi Marof promptno reagirao pa je već gotovi projekt Autobusnog kolodvora odrađen u Marofu. – Taj je kolodvor danas već “zreo” za obnovu, a mi još uvijek raspravljamo – rekao je vijećnik SDP-a Petar Ratković. Nakon iznesenih argumenata vijećnici oporbe uzeli su pet minuta stanke te su nakon kratkog vijećanja odlučili pružiti potporu za kupovinu zemljišta.Tako će Grad osigurati zemljište, dok će Presečki grupa, koja je već poslala pismo namjere za gradnju novoga kolodvora, snositi troškove izrade dokumentacije i same gradnje kolodvora. Iz oporbe su prigovorili kako treba paziti da Grad ne prođe skuplje u ovoj varijanti. Konkretno, da, kako su slikovito rekli, “mi ne iskeširamo za zemljište, a investitor postavi dva stupa i dobije kolodvor”, te da bi se valjalo razmisliti o opciji kolodvora u vlasništvu Grada. Gradonačelnica Goranka Štefanić rekla je da u svakom slučaju treba prvo kupiti zemljište. Kupnja zemljišta može se, prema najavama iz Grada, riješiti bez novog zaduživanja.

Predstečajni upravitelj Opruge dozvolio je prodaju zemljišta pod uvjetom da se novac od zemljišta iskoristi za zaostale plaće radnika. Platit će se i dugovi prema Croatia osiguranju

– Takvu likvidnost potvrđuje situacija u prošlogodišnjem proračunu, gdje je u potpunosti isplaćen kredit u iznosu od milijun kuna, što znači da je Grad sposoban iz tekućih priljeva isplatiti potreban novac – rekao je zamjenik gradonačelnice  Nedeljko Mihalić.
U nastavku sjednice oporba je sa šest suzdržanih i jednim glasom protiv uskratila podršku izvješću o radu gradonačelnice za drugu polovicu 2015. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2021./2022. objavljen je jučer, 19. listopada. Ukupno će biti dodijeljeno 65 novih stipendija, od čega 53 studentima i 12 učenicima srednjih škola.

Novost je da su stipendije povećane, pa će učenici mjesečno dobivati po 400 kuna (ranije 300 kuna), a studenti po 800 kuna (ranije 700 kuna). Stipendije se isplaćuju svih 12 mjeseci u godini, čime učenici godišnje dobivaju 4.800 kuna, a studenti 9.600 kuna.

Stipendije se dodjeljuju u četiri grupe i za svaku će biti utvrđena posebna lista reda prvenstva dobivena bodovanjem uspjeha te postignutih izvannastavnih rezultata.

U grupi zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju stipendije se dodjeljuju, za magistre elektrotehnike, strojarstva, matematike, fizike, doktore medicine, a prvi put i za magistre tekstilnog inženjerstva i tehnologije te stručne prvostupnike tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima, kao i izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti. Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente i učenike loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Novost je i to da će stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prijave se zajedno s dokumentima utvrđenima natječajem mogu podnijeti putem on-line prijave na službenim web stranicama Varaždinske županije www.vzz.hr ili putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije“.

Rok za podnošenje prijava je 3. studenoga 2021. godine.

Online prijava, uvjeti te dokumenti za prijavu objavljeni su na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje