Povežite se s nama

Kultura

Prvi korak prema Muzeju grada Ludbrega: budući stalni postav u Centru „Dragutin Novak“

Objavljeno:

- dana

Nakon mnogo godina prikupljanja građe konačno se otvara mogućnost za trajno rješenje smještaja i otvaranje Muzeja grada Ludbrega, navode iz Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Ravnatelj Centra za kulturu i informiranje mr. Branko Dijanošić objasnio je da su izmjene Zakona o muzejskoj djelatnosti omogućile da se u malim gradovima do deset tisuća stanovnika može osnovati muzej u sklopu ustanove, u ovom slučaju Centra za kulturu i informiranje, što bitno smanjuje trošak u odnosu na osnivanje samostalne ustanove.

– Imajući to u vidu, kao i činjenicu da imamo etnografsku zbirku i zbirku predmeta sakralne umjetnosti, javili smo se na natječaj Ministarstva kulture za investiciju i potporu uređenja prostora za stalni postav budućeg muzeja. Uz tu aktivnost gradonačelnik je učinio i potrebne dogovore s Restauratorskim zavodom RH, koji u Ludbregu ima svoj odjel i u dvorcu i u čijem se podrumu može smjestiti Muzej. Tako smo krenuli u realizaciju tog projekta – objasnio je Dijanošić.

Slijedeći korak je, dodaje, registracija Muzeja grada Ludbrega kao posebne organizacijske jedinice Centra,  što je već regulirano novim statutom, i konačno rješenje stalnog postava kako bismo ga mogli otvoriti javnost.

– Nadamo se da će to biti moguće ove godine. Na taj način dobit ćemo zaokruženu cjelinu jer će uz već postojeću zbirku izloženu u dvorcu biti i postav muzeja koji će govoriti o kontinuitetu postojanja života na ovim prostorima. Pred nama je i veliki posao osmišljavanja postava budućeg muzeja da se može dobiti najbolju uvid u prošlost Ludbrega i njegove okolice – istaknuo je ravnatelj Centra za kulturu i informiranje mr. Branko Dijanošić.

Zbirke

Prikupljanje etnografskih predmeta započelo je davne 1965. godine na poticaj nastavnika Stjepana Belovića, tada voditelja povijesne grupe, navode iz Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Prikupljeno je dosta etnografskih predmeta koji su tijekom godina bili smješteni u osnovnoj školi, kasnije u dvorcu Batthyany u neadekvatnom smještaju, gdje su doživjeli i nekoliko provalnih krađa.

Zbirka postaje sastavni dio tadašnjeg Učilišta (sada Centar za kulturu i informiranje) 1989. Godine, a smještena je u podrum Učilišta i stručno obrađena.

Osim Stjepana Belovića, doprinos čuvanju i obradi zbirke dala je i viša kustosica Muzeja grada Varaždina Ljerka Albus, koja je obradila građu i publicirala stručni članak o značaju zbirke te Branko Dijanošić koji je pokrenuo smještaj predmeta u prostore Centra i napravio prvu fotodokumentaciju.

Zbirka se od tog vremena neprestano širila. Tako je i danas – uvijek se nađe još poneki predmet koji uđe u zbirku. Valja istaknuti da su svi predmeti ušli donacijom. Cijelo to vrijeme ulagala su se sredstva za održavanje predmeta, a neki su i restaurirani – navode iz Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

 

Druga zbirka koja je izložena u dvorcu Batthyany je Zbirka predmeta sakralne umjetnosti smještena u prostorima oko Kapelice Svetog križa.

Izloženi predmeti ne govore samo o religijskim civilizacijskim dosezima nego potvrđuju i konstantnu pripadnost europskim kulturnim krugovima. Zbirka je dostupna za razgledavanje samo uz prethodnu najavu.

Realizacijom projekta Muzeja grada Ludbrega, uz ostale projekte koji se rade, a tu je prije svega arheološki park, dobit će se nova ponuda koja će omogućiti Ludbregu da se na kartu upiše i kao atraktivna turistička destinacija.

Kultura

Dvije obljetnice glavne teme novog broja “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske od 1991. godine bez prekida izdaje publikaciju “Hrvatski kajkavski kolendar”.

Radi se o godišnjaku u kojem o lokalnim i kajkavskim temama pišu (najviše) autori i autorice uglavnom s područja sjeverozapadne Hrvatske. Na više od 400 stranica u izrazito pristupačnom “Kolendaru” obrađuju se različite teme.

Izdanje je nedavno predstavljeno u prostorijama Matice u Čakovcu, a slavi svoju 30. obljetnicu.

– S ponosom možemo reći da predstavljamo jednu od važnijih tiskovina u Hrvatskoj, koja se prodaje u čak 2000 primjeraka. Osim 30. obljetnice godišnjaka, jedna od dviju glavnih tema broja je i 30. godišnjica oslobođenja Međimurja – naglasio je predsjednik Ogranka, prof. Ivan Pranjić, jedan od članova uredništva. Dodao je da je “Hrvatski kajkavski kolendar” izdanje koje se može naći u skoro svakome kućanstvu na području Međimurja, dok istodobno okuplja neke od najistaknutijih povjesničara, književnika, filozofa, akademika i stručnjaka u svim sferama života.

Jezična baština

– Ne samo da je “Kolendar” jako popularan u kajkavskim krajevima, osobito Međimurju, nego i širom Hrvatske, pa čak i u inozemstvu! Ljudi nas znaju pitati i za starije brojeve kako bi upotpunili kolekcije – postali su dijelom kajkavske tradicije. Izdanje smo raspodijelili u 14 poglavlja, a teme se protežu od onih iz područja kulture, umjetnosti, gospodarstva, prirodoslovlja, književnosti, povijesti, etnologije do beletrističkih radova na kajkavskom jeziku i na standardu – u razgovoru za Regionalni tjednik razjasnila je urednica i lektorica “Kolendara” Anita Novak, ujedno tajnica čakovečkog Ogranka Matice.

Na kraju godišnjaka, dodaje Anita, objavljen je blok s radovima učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, koji su objavljeni zato što su na Matičinu natječaju za Nagradu “Zvonimir Bartolić” osvojili nagrade ili pohvale.

– Posebno zadovoljstvo članovima i članicama uređivačkog odbora i Ogranka izaziva činjenica da se u “Kolendaru” objavljuju i radovi naših najmlađih, osobito stoga što su na kajkavskom u vrijeme kad strane riječi sve više prodiru u naš jezik. Svake godine krajem studenoga tijekom 30 godina “Kolendar” se tiska i održava se promocija. Obično se okupe svi suradnici pa se druže uz kulturno-umjetnički program u božićnom ozračju, no to sada nije bilo moguće organizirati zbog epidemiološke situacije.

O 30. obljetnici pisao je Tomo Blažeka, također tajnik Ogranka, dugogodišnji pomoćnik urednika/urednice, koji je na predstavljanju godišnjaka izrazio zadovoljstvo što mnoge obitelji na sjeveru prate izdavanje svakoga novog broja te ih čuvaju u obiteljskim knjižnicama. Na naslovnici za 2022. godinu nalazi se fotografija spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Čakovcu, dok su na zadnjoj stranici naslovnice svih dosad izdanih brojeva. Tako smo lijepo ilustrirali i dvije glavne teme ovoga broja – kaže urednica.

Originalne teme

Predstavljanju novog izdanja u petak, 26. studenoga, prisustvovala je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Čakovečki Ogranak Matice hrvatske najprepoznatljiviji je upravo po ovoj publikaciji i svake nas godine ugodno iznenadi temama koje “Kolendar” obrađuje, kao i kvalitetom tekstova. Čestitam urednici, uređivačkom odboru i Ogranku na novom izdanju “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”; uvjerena sam da ćemo dogodine ponovno promociju izdanja obavljati svečano u većem prostoru, kakav ovom izdavačkom pothvatu i dolikuje – poručila je tom prigodom Cividini.

Više od stotinu tekstova ove godine dostavila su čak 94 autora, a svoj primjerak “Hrvatskoga kajkavskog kolendara” možete naručiti i dobiti poštom ili osobno preuzeti u prostorima čakovečkog Ogranka Matice hrvatske u Parku Rudolfa Kropeka na broju 2.

Nastavite čitati

Kultura

Kerekeši dobili građevinsku dozvolu za svoj Kulturni centar i poručili da sutra zabijaju prvu lopatu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska glumačka obitelj Kerekeš danas je objavila dobru vijest.

Naime, Kerekesh Teatar dobio je građevinsku dozvolu za svoj Kulturni centar Kerekesh Teatar u Varaždinu, uz bivšu školu Tomislav Špoljar u Graberju.

Izgradnja Kulturnog centra Kerekesh teatra mogla bi krenuti u lipnju

– IMAMO GRAĐEVINSKU DOZVOLU!!! Dragi naši prijatelji, konačno imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu za Kulturni centar Kerekesh Teatar u Varaždinu. Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv do sad su podmirili sve troškove dokumentacije radova u iznosu od 420.000 kuna. SUTRA ZABIJAMO PRVU LOPATU. Hvala vam svima na podršci. NAJVEĆI KULTURNI CENTAR U HRVATSKOJ – objavio je Kerekesh tetara na svojoj Facebook stranici uu fotografiju hrpe papirologije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje