Povežite se s nama

U fokusu

Prvi potez: gradonačelnik si smanjio plaću za 2.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Proračun Grada Novog Marofa za 2015.

Svim zaposlenicima Grada Novog Marofa, ali i Dječjeg vrtića, Knjižnice i Pučkog otvorenog učilišta, bit će smanjene plaće, a manje naknade primat će i gradski vijećnici. Odlučeno je to većinom glasova na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća nakon izvanrednih izbora.

Većinom glasova je usvojen i proračun Grada Novog Marofa za 2015. godinu, koji iznosi 23 milijuna kuna, pri čemu se, zahvaljujući smanjenju plaća i naknada, planira uštedjeti gotovo 700 tisuća kuna.

Manje i naknade

Za prijedlog proračuna novog gradonačelnika Siniše Jenkača glasovali su vijećnici HDZ-a, HSS-a, ali i HNS-a, dok su protiv bili vijećnici Reformista, SDP-a i Laburista.
Na burnoj sjednici nekadašnji dogradonačelnik, a sada oporbeni vijećnik SDP-a Mladen Smoljanec istaknuo je da je Jenkač prije izbora najavljivao da će proračun smanjiti za 10 milijuna kuna, no sada ga je smanjio za svega 3,5 milijuna kuna u odnosu na prijedlog bivšeg gradonačelnika, Reformista Darka Hrenića. – Najveća demagogija koju Siniša Jenkač pokušava provesti je ona o navodno velikom smanjenju njegove plaće, ali istina je neumoljiva i glasi da jedino sebi nije smanjio plaću. No zato ju je smanjio zaposlenicima Grada, tetama u vrtiću i ostalima – oštar je bio Smoljanec, predsjednik Kluba vijećnika Reformisti – SDP.

 

Plaće smanjene i djelatnicima Grada, Vrtića, Knjižnice i Pučkog učilišta

Na pitanje je li njegova plaća smanjena ili nije, Jenkač daje konkretni odgovor. – Moja plaća će biti oko 2.000 kuna niža u odnosu na plaću bivšeg gradonačelnika. Konkretno, dok je Darko Hrenić primao 11.500 kuna neto, sada će plaća gradonačelnika iznositi 9.500 kuna – naveo je.

Članovi Gradskog vijeća će ubuduće umjesto 300 kuna mjesečne naknade dobivati 50 kuna manje, dakle 250 kuna, čime će se ove godine uštedjeti 76.800 kuna. – Ukupno ćemo uštedjeti oko 700 tisuća kuna – veli Jenkač.
Na primjedbe oporbe da ni s tim smanjenjem „neće gladovati“, Jenkač odgovara da je njegova plaća među najnižnim gradonačelničkim plaćama u Hrvatskoj.
Oporba ga nije štedjela ni kad je u pitanju prijedlog proračuna za ovu godinu: kritizirali su da ne vide nikakve bitne razlike u odnosu na Hrenićev prijedlog proračuna, čijim su rušenjem HDZ i HSS izazvali izvanredne izbore.

Ogroman manjak

– Izbori su stajali 560 tisuća kuna, a ne manje od 200 tisuća, kao što se pokušalo uvjeriti građane da će biti njihova cijena. Također, prije nekoliko mjeseci na sav glas ste pričali o prenapuhanom proračunu, gotovo pa se činilo da će „pečeni pilići padati s neba ako osvojite vlast“, da bi ga sada, umjesto za najavljenih 10 milijuna kuna, smanjili za svega 3,4 milijuna. Više od 98 posto ovog proračuna je prepisano, a ostalo precrtano. Nema nijednog projekta, ničega. Nanotehnologije nema niti u ormaru, a ne poslovnoj zoni. Lakrdija od prijedloga. HDZ pije, svi plaćaju. To tako više neće ići – povišenim tonom rekao je Smoljanec.

Međutim, Jenkač je upozorio da je manjak dvostruko veći nego što je to bilo predviđeno Hrenićevim proračunom. – U 2014. godini nije ostvareno milijun kuna manjka, nego čak 1,9 milijuna kuna. Nadamo se da ćemo ga uspjeti smanjiti do kraja ove godine. No i obveze su ogromne. Dospjele obveze trenutno iznose 1,7 milijun kuna, što s manjkom iznosi gotovo 3,7 milijuna kuna. Upravo zbog toga smo uputili pred Gradskog vijeće prijedlog za smanjenje plaća – rekao je gradonačelnik, koji se nije nimalo uzrujao zbog napada oporbenih vijećnika.
Za razliku od njega, pokazalo se da vijećnik HDZ-a Zvonimir Puškadija ima “tanje živce”. – Bivša vlast je imala priliku povući novac iz državnog proračuna i fondova, ali ništa nije učinila – uzrujano je rekao Puškadija.
Jenkač je pak naveo da dolaskom na vlast nisu zatekli nikakvu dokumentaciju o bilo kakvom projektu i tek ćemo sada morati krenuti s izradom dokumentacije da bismo uopće mogli krenuti s projektima – rekao je. Napomenuo je da je Grad osigurao 200 tisuća kuna za izmjenu Prostornog plana, čime će se omogućiti da se Poslovna zona Možđenec napokon stavi u funkciju, a osigurana su i sredstva za prijavu za programe energetske učinkovitosti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!