Povežite se s nama

Život i društvo

Prvi put u Hrvatskoj: stručnjaci iz SAD-a održavat će treninge eholokacije, kretanja uz pomoć zvuka

Objavljeno:

- dana

PROJEKT UDRUGE SLIJEPIH

Slušajući kako se zvuk odbija u prostoru, slijepe osobe se mogu lakše kretati i orijentirati. Mogu čak i voziti bicikl! Vještina određivanja položaja predmeta u prostoru pomoću zvuka zove se eholokacija i dosad se nije primjenjivala.

Zahvaljujući EU projektu Udruge slijepih Varaždinske županije pod nazivom “Snagom do znanja, da razlika bude manja”, Varaždin će biti prvi grad u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe u kojem će biti proveden trening kretanja i orijentacije slijepih primjenom eholokacije.

– Riječ je o inovativnoj socijalnoj usluzi koja je nešto sasvim novo, a koja bi slijepima uvelike trebala olakšati kretanje i povećati samostalnost. U Varaždin će u svibnju ili lipnju, a potom i u rujnu na po dva tjedna doći stručnjaci iz Kalifornije iz Sjedinjenih Američkih Država, a educirat će četiri osobe da budu treneri za područje cijele Hrvatske – najavio je Davor Janjušević, predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije u srijedu, kada je i predstavljen EU projekt čiji je nositelj ta udruga.

Njihovi partneri su Udruga slijepih Požeško-slavonske županije, Medicinska škola Varaždin, Srednja škola Pakrac i Hrvatski savez slijepih Zagreb. Projekt je vrijedan 746.500 kuna, provodit će se 14 mjeseci, do kraja veljače 2016., a financira ga EU iz Europskog socijalnog fonda te Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Učenje orijentacije i kretanja nadogradnjom postojeće metode kretanja slijepih uz pomoć bijelog štapa, bit će samo jedna od aktivnosti koja će se provoditi u sklopu projekta. Osnovna svrha je izgradnja upravljačkih i operativnih kapaciteta udruga slijepih iz dvije županije, što će osnažiti i za razvoj novih socijalnih usluga za slijepe u sredinama u kojima djeluju.

– U svakoj udruzi će biti zaposlena po jedna osoba koja će polaziti edukacije kako bi bile pripremljene za davanje usluga na našem području – pojašnjava Janjušević.

Prenosit će znanje

Provodit će se i informatičko opismenjavanje, razvoj zagovaračkih vještina, razmjena iskustava i radionice za koordiniranje volontera. Janjušević kao posebno važnu aktivnost ističe razvijanje volonterizma.

– U projekt će biti uključeno više od 500 učenika medicinskih škola iz Varaždina i Pakraca, koji će učiti što je sljepoća, kako pristupiti slijepoj osobi, kako je voditi. Pritom će 20 učenika biti uključeno u projekt kao volonteri, dok će ostali dobiti mogućnost da postanu volonteri – ističe Janjušević.

Da je uključivanje učenika u projekt posebno vrijedno, istaknula je i ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac. – Naši učenici uče o medicinskim uzrocima sljepoće i slabovidnosti, ali u programu manje vodimo brigu o komunikacijskim i socijalnim vještinama. Primjerice, ne uče o tome kako pristupiti slijepoj osobi koja dođe u bolnicu – rekla je i napomenula da projekt ima humanu, ali i obrazovnu vrijednost, jer će učenici svoja znanja širiti po svim odjelima bolnice, Domu zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje