Povežite se s nama

Život i društvo

Prvi put u varaždinskom Graberju Sajam sporta, zdravlja i ljepote

Objavljeno:

- dana

PRVI PUT

U varaždinskom Graberju 5. i 6. svibnja od 10 do 18 sati održat će se Sajam sporta, zdravlja i ljepote.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Zajednica športskih udruga Grada Varaždina, organizator Tin marketing, a partner Sajma Automobil Lončar. Riječ je o prvom festivalu te vrste u Varaždinu, gdje će se naći ljudi iz sporta, fitnessa, zdrave hrane i nutricionizma. Varaždinci i Varaždinke, ali i ostali posjetitelji pronaći će aktivnosti uz cjelodnevne sportske prezentacije, demonstracije, natjecanja i približavanje sportova posjetiteljima Sajma.

Nutricionisti, proizvođači zdrave hrane, kao i alternativni centri, a vježbat će se i joga

Također, moći ćete uživati u revijalnim borbama, a na radionicama, prezentacijama i stručnim predavanjima doznati nešto novo o zdravoj prehrani, zdravom načinu života. Također, bit će tu i nutricionisti, proizvođači zdrave hrane, kao i alternativni centri, a vježbat će se i joga. Svi će uživati u atraktivnim natjecanjima koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Također, predstavit će se i poznati sportaši, sportske udruge, klubovi, sportski plesni klubovi i plesne skupine. Predstavit će se i udruge za prevenciju.

Svi će moći izmjeriti tlak, šećer i postotak masnoće. Prvi dan festivala otvorit će Chear leading klub, a dan će zatvoriti breakdance radionica Funky flawers voditeljice Dine Vinceković, koja je znanje i tehniku breakdancea stekla u New Yorku, gdje je živjela 7 godina i gdje ju je podučavao pionir breakdancea Break Easy iz jedne od najstarijih i najpoznatijih grupa zvane Rock Steady Crew. Dina želi prenijeti znanje i kulturu tog plesa hrvatskoj mladeži te ih pozitivno uključiti u kreativno izražavanje putem plesa i glazbene edukacije. Posljednji dan festivala počinje u 10 sati, a pola sata kasnije Gradsko društvo Crvenoga križa organizira mjerenje tlaka, šećera u krvi te prezentaciju reanimacije na lutki, dok će dan završiti nastupom Plesnoga kluba Valcer. Cijeli Sajam je i humanitarnoga karaktera, jer će svi posjetitelji na ulazu moći ostaviti dobrovoljni prilog za pomoć pri kupnji posebnih invalidskih kolica za Varaždinca Ljubu Benjaka.

Organizator je uputio poziv svim kandidatima na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Varaždina, kao i kandidatima za župana Varaždinske županije, na ogled u pucanju sedmeraca u subotu u 13 sati

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Mons. Radoš pozvao sve vjernike na sutrašnju proslavu jubileja Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski biskup Bože Radoš gostovao je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u povodu proslave 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije.

Srebrni jubilej Varaždinske biskupije bit će proslavljen svečanom misom u nedjelju, 25. rujna, na otvorenom prostoru iza varaždinske katedrale s početkom u 17 sati, koju će predslaviti zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

U 16 sati započet će molitveni program na prostoru za slavlje te će u katedrali biti prilika za svetu ispovijed. U nedjelju navečer odredbom biskupa Radoša u Varaždinskoj biskupiji neće biti drugih slavlja misa.

Biskup Radoš pozvao je sve vjernike: svećenike, vjeroučitelje, odgojiteljice u vjeri, članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, sakristane, zvonare, pjevače, čitače, ministrante, članove župnih Caritasa, molitvenih skupina, zajednica mladih, živih vjerničkih krugova, buduće krizmanike… da dođu u Varaždin na slavlje.

U subotu uoči proslave, 24. rujna u svim župnim crkvama Varaždinske biskupije vjernici će se okupiti na euharistijsko klanjanje da bi zajedno zahvalili za srebrni jubilej biskupije i molili za njezine potrebe.

Mons. Radoš u emisiji je između ostalog rekao da su protekle tri godine bile specifične i izazovne te da su brzo su prošle. Dodao je da je u tom razdoblju dobro upoznao biskupiju.

– Biskupija je živi organizam i stalno se događaju stvarnosti koje treba slijediti, upoznavati i živjeti zajedno s njima. Moj prioritet svakako je biskupiju još bolje upoznati. Želja mi je nastaviti s kanonskim pohodom, vizitacijama župa, jer susret s vjernicima daje dodatnu snagu biskupu, a vjerujem i vjernicima. To su dani kada izmijenimo iskustvo, zajedno se molimo, otkrivamo koji je to put Duh Sveti zacrtao za nas. Posebice u ovom nedostatku mogućnosti komunikacije i susretanja s prezbiterijem, želja mi je da to bude prioritet – da se u ovoj godini i godinama koje dolaze susrećemo kroz molitvu, razgovore, druženja da bismo zajedno rasli u našemu poslanju – istaknuo je.

Svjestan potrebe da se zastane pred euharistijskim Kristom, najavio je i da se radi na pripremi trajnoga euharistijskoga klanjanja u kapeli u samostanu sestara uršulinki u Varaždinu, koje bi trebalo početi ove godine.

Također, ove godine trebao bi biti otvoren i Centar sv. Jeronima u kojem će se pripremati i ostvarivati programi za rad s mladima, obiteljima i ostalim skupinama, kao i u župnoj katehezi.

Varaždinski biskup kazao je i da bi u jubilarnoj godini u Varaždinskoj biskupiji trebala početi gradnja nekoliko novih crkvi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan na Dravi: nordijsko hodanje je jedan od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u subotu je prisustvovao na otvorenju manifestacije „Dan na Dravi“ koji se već tradicionalno održava povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, u organizaciji Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava, a pod pokroviteljstvom Grada.

Na prostoru Dravskog kupališta i u Dravskoj park šumi održava se prezentacija sportsko-rekreativnih aktivnosti i promocija nordijskog hodanja kao jednog od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije.

Čak devet varaždinskih udruga i klubova – Udruga Drava, Klub podvodnih aktivnosti Drava, Orijentacijski klub Varaždin, Streličarski klub Cekin Varaždin, Kajak kanu klub Varaždin, Trkački klub Marathon 95, SRD Sjeverozapad, Športsko-ribolovni klub Varaždin i Triatlon klub Sjever Varaždin okupilo se kako bi građanima približili rijeku Dravu i prezentirali im svoje aktivnosti i sportove.

Gradonačelnik je pozdravio sve sudionike i organizatore manifestacije koja promovira sport, rekreaciju i zdrav način života, a istovremeno približava građanima prirodu i rijeku Dravu.

– Veseli me danas ovdje vidjeti veliki broj naših sugrađana koji su odabrali subotu ujutro provesti ovdje na Dravi, našoj rijeci koja je u prvom petodržavnom rezervatom biosfere na svijetu Mura-Drava-Dunav. Kao dio tog rezervata svi moramo doprinijeti da se ovo područje štiti i očuva, da obnavljamo prirodu i da podržavamo sve projekte koji vraćaju život uz rijeku, da živimo u skladu s prirodom, a ne da priroda osjeća štetne posljedice našeg načina života. Ostavljamo je takvom svima onima koji dolaze iza nas. Grad Varaždin snažno zagovara održiv razvoj, zelenu transformaciju i zelenu tranziciju pa je stoga i jedan od naših slogana „Živim zeleno“. Vjerujem da svi vi, članovi naših sportskih udruga koje puno svojih aktivnosti provodite upravo na rijeci Dravi, najbolje znate i vidite na čemu sve treba još raditi, što moramo unaprijediti i kako naša rješenja u potpunosti okrenuti prirodi. Zato vam hvala na organizaciji ovog događaja. Također želim dati podršku radu vaših klubova i posebno želim potaknuti naše sugrađane da se uključe u vaše aktivnosti, da se okušaju u nordijskom hodanju koje je zaista pristupačan i zabavan oblik rekreacije za sve životne dobi – rekao je gradonačelnik.   

U sklopu manifestacije promovira se nordijsko hodanje, pješačenje, trčanje, vožnja bicikla i sve ostale aktivnosti dostupne na i uz rijeku Dravu.

Organiziran je i okrugli stol pod nazivom „Što nas svrbi“, uz sudjelovanje predstavnika sportsko-rekreativnih udruga i klubova, Grada Varaždina i gradskih komunalnih tvrtki, na temu uređenja područja uz rijeku Dravu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje