Povežite se s nama

Život i društvo

Prvi put u varaždinskom Graberju Sajam sporta, zdravlja i ljepote

Objavljeno:

- dana

PRVI PUT

U varaždinskom Graberju 5. i 6. svibnja od 10 do 18 sati održat će se Sajam sporta, zdravlja i ljepote.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Zajednica športskih udruga Grada Varaždina, organizator Tin marketing, a partner Sajma Automobil Lončar. Riječ je o prvom festivalu te vrste u Varaždinu, gdje će se naći ljudi iz sporta, fitnessa, zdrave hrane i nutricionizma. Varaždinci i Varaždinke, ali i ostali posjetitelji pronaći će aktivnosti uz cjelodnevne sportske prezentacije, demonstracije, natjecanja i približavanje sportova posjetiteljima Sajma.

Nutricionisti, proizvođači zdrave hrane, kao i alternativni centri, a vježbat će se i joga

Također, moći ćete uživati u revijalnim borbama, a na radionicama, prezentacijama i stručnim predavanjima doznati nešto novo o zdravoj prehrani, zdravom načinu života. Također, bit će tu i nutricionisti, proizvođači zdrave hrane, kao i alternativni centri, a vježbat će se i joga. Svi će uživati u atraktivnim natjecanjima koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Također, predstavit će se i poznati sportaši, sportske udruge, klubovi, sportski plesni klubovi i plesne skupine. Predstavit će se i udruge za prevenciju.

Svi će moći izmjeriti tlak, šećer i postotak masnoće. Prvi dan festivala otvorit će Chear leading klub, a dan će zatvoriti breakdance radionica Funky flawers voditeljice Dine Vinceković, koja je znanje i tehniku breakdancea stekla u New Yorku, gdje je živjela 7 godina i gdje ju je podučavao pionir breakdancea Break Easy iz jedne od najstarijih i najpoznatijih grupa zvane Rock Steady Crew. Dina želi prenijeti znanje i kulturu tog plesa hrvatskoj mladeži te ih pozitivno uključiti u kreativno izražavanje putem plesa i glazbene edukacije. Posljednji dan festivala počinje u 10 sati, a pola sata kasnije Gradsko društvo Crvenoga križa organizira mjerenje tlaka, šećera u krvi te prezentaciju reanimacije na lutki, dok će dan završiti nastupom Plesnoga kluba Valcer. Cijeli Sajam je i humanitarnoga karaktera, jer će svi posjetitelji na ulazu moći ostaviti dobrovoljni prilog za pomoć pri kupnji posebnih invalidskih kolica za Varaždinca Ljubu Benjaka.

Organizator je uputio poziv svim kandidatima na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Varaždina, kao i kandidatima za župana Varaždinske županije, na ogled u pucanju sedmeraca u subotu u 13 sati

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Za razvoj sporta u 2021. godini Grad Lepoglava osigurao 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za provedbu Programa javnih potreba u sportu Grad Lepoglava je ove godine u proračunu osigurao 1.125.000 kuna.

Sredstva su to kojima će se nastaviti sustavno ulaganje u razvoj sporta na području Grada Lepoglave koji 2014. godine prvi u Hrvatskoj ponio titulu Europskog grada sporta. Na to je podsjetio gradonačelnik Marijan Škvarić na prigodnoj svečanosti na kojoj je potpisan Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu.

– Grad Lepoglava grad je sporta čiji razvoj kontinuirano podupiremo značajnim proračunskim sredstvima. Ove je godine taj iznos za otprilike 18 % veći u odnosu na proteklu godinu što pokazuje koliko cijenimo i uvažavamo sport. Sportom se bave sve dobne skupine građana i kod svih njih pozitivno utječe na zdravlje. O tome u kolikoj mjeri vodimo brigu o razvoju sporta govore i značajna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture. U gotovo svim naseljima na gradskom području izgradili smo sportska igrališta. Taj ćemo ciklus zaključiti izgradnju još jednog igrališta i to na području Kameničkog Podgorja. Prošle smo godine realizirali oko pola milijuna kuna vrijedan projekt obnove nogometnog igrališta i svlačionica na sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi kojeg planiramo i dalje uređivati. Planiramo uredit atletsku stazu i tribine, postaviti sportski semafor te izgraditi četverostaznu kuglanu – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Ispred Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave ugovor je potpisao njen predsjednik Tonko Županić.

– Već treću godinu Grad Lepoglava, s kojim imamo izvanrednu suradnju i koji uvažava potrebe sportaša, povećava iznos sredstava za sport. Vjerujem da će taj kontinuitet biti nastavljen jer je sport važan čimbenik društvenog života našeg grada – rekao je Županić izrazivši nadu da će pandemija koronavirusa posustati i omogućiti bavljenje sportom kako sportašima u klubovima tako i brojnim rekreativcima te ujedno omogućiti realizaciju brojnih planova koje Zajednica ima kad je u pitanju razvoj sporta na području Grada Lepoglave.

Dobru suradnju i koordinaciju sportskih djelatnika i Grada Lepoglave pohvalio je ovom prigodom i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić. Poručio je sportašima da gradska potpora sportu i ubuduće neće izostati.

Od ukupno osiguranih 1.125.000 kuna namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu, 770.000 kuna namijenio je za redovnu djelatnost Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, 100.000 kuna za organizaciju Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu, 100.000 kuna za nabavu opreme i održavanje sportskih terena povjerenih Zajednici, 115.000 kuna za nabavu dječjih igrala i održavanje sportske opreme, 20.000 kuna za nagrađivanje sportaša za ostvarene sportske rezultate te 20.000 kuna ta malonogometni zimski turnir.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općini Vinica ocjenjivali transparentnost na internetskoj stranici u izradi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Općine Vinica oglasili su se priopćenjem vezanim za izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacija.

U njemu ističu da ocijenjena transparentnost i otvorenost u lokalnoj i područnoj samoupravi,  koja im je dostavljena  22. siječnja 2021. godine i koja je objavljena u pojedina medijima, „stavlja načelnika i sve zaposlene u jedan kontekst koji nije točan i istinit“.

 – Općina Vinica među prvim je jedinicama lokalne  samouprave koja je isključivo u cilju informiranja  javnosti, osobito svojih stanovnika  naručila i izradila  web stranicu www.vinica.hr još 2003. godine. Naša web stranica pokrenuta je upravo s ciljem da bude što pristupačnija, te da se omogući objava što više dokumenata bitnih za informiranje, a nadograđivana je 2013. godine – podsjeća pročelnica JUO Općine Vinica Snježana Kovačić.  

I dodaje:

– Kad govorimo o transparentnosti, moramo naglasiti da je Općina Vinica bila nekoliko godina za redom među najtransparentnijim jedinicama lokalne samouprave na području Varaždinske županije od strane Instituta za javne financije, vezanih uz  informiranje o proračunu, izvješće o trošenju proračunskog novca i sl. Obzirom da s protekom vremena www.vinica.hr  nije zadovoljavala sve veće zahtjeve za objavom informacija (bila je u nekoliko navrata i „hakirana“)  te nije bilo mogućnosti za nadograđivanje,  prošle smo godine, u 11. mjesecu prišli izradi nove web stranice  koja je kreirana i puštena u prosincu prošle godine. Na staroj stranici bilo je dokumenata koji nisu bili čitljivi u određenom formatu i koji nisu mogli biti preuzeti već se moraju izraditi novi – ističe Kovačić.

Kako je navedeno  u izvješću,  praćenje  web stranica  jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave provođeno je u 12. mjesecu 2020, godine.

– Dakle upravo u  vrijeme kad  smo tek puštali novu stranicu u rad (na stranici www.vinica.hr bilo je vidljivo da je u tijeku izrada nove stranice!), a što je rezultiralo lošom ocjenom transparentnosti. Stoga, zbog svega navedenog, tu ocjenu ne smatramo objektivnom – zaključuje Snježana Kovačić.

Nastavite čitati