Povežite se s nama

Kultura

Prvi rođendan RezervArta – umjetnici zapošljavaju i izdašno pune gradsku blagajnu!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski umjetnici okupljeni u RezervArtu u samo godinu dana uspjeli su ne samo internacionalizirati svoje djelovanje, već otvaraju nova radna mjesta i pune gradsku blagajnu.

Podsjećamo, jedan od preduvjeta za ostvarivanje velikog potencijala razvoja RezervArta bio je odlično ustrojen kvalitetan umjetnički sustav. No, Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, prošla je trnovit put da „stvar“ postavi na čvrste temelje.

– Kao i u svakom sustavu, filtrirali su se ljudi, oni koji nisu shvatili značaj vizije – otišli su. Oni pak, koji su shvatili ciljeve, ostali su ili se pojavljuju novi. Od prvih šest, sad već brojimo 16 “domaćih” članova koji vrijedno rade u svojim pogonima, odnosno uredima i ateljeima. Organizirali smo radionice, festival, programe gostujućih umjetnika, suradnje s gradskim vrtićem, savjetovanja, zastupanja na inozemnom tržištu, sudjelovanje na Špancirfestu, suradnje s raznim domaćim i inozemnim glazbenicima, snimanja televizijskih priloga i drugo. Ugostili smo mnoga poznata i manje poznata utjecajna imena iz svijeta kulture, glazbe, ekonomije i znanosti. Posjetile su nas i neke osnovne ili srednje škole u sklopu pripremljenih jednodnevnih radionica i predavanja. Organizirali smo izložbe u galeriji “Artiljerija”, te održali team building radionice za privatne kompanije. Čak smo u suradnji s vrtićem ukrasili neukrasive – kontejner, i to u tematiku poznatih umjetnika da krasi neukrasivo “vizualno zagađenje” – ističe Nikola Vudrag, predsjednik Udruge koja uspješno djeluje na prostoru bivšeg poduzeća Aquatehnika.

Treba znati da osim umjetničkog doprinosa, korisnici Varkomu i Gradu plaćaju najamnine koje s režijama i PDV-om godišnje iznose oko pola milijuna kuna.  

– Naš boravak u Varaždinu uz kulturni ima i onaj ekonomski značaj koji koristi lokalnoj zajednici. Svaki član RezervArt-a je zasebna tvrtka, obrt, ured, udruga ili radnja koja posluje na domaćem, državnom ili regionalnom tržištu. Štoviše, poneki uredi i pogoni zapošljavaju nekolicinu kvalitetnih mladih ljudi iz lokalne zajednice. Svima je zajedničko da također slijede statut RezervArta koji je u punom smislu “Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva” – objasnio je Vudrag.

Iako je koronakriza uzrokovala otkazivanje nekih većih manifestacija i glazbenih koncerata, napravljeni su programi za 2022. godinu.

– Među najvažnijim manifestacijama bit će „DRAKON” – trodnevna regionalna Dravska konvencija raznih tematika (Vikings/Skyrim/Tolkien LOTR i H/Witcher/Arthur…), te “WOODSTOCK”, dvodnevni koncertni program raznih glazbenika na četiri stagea (pozornice). Priprema se i program “MOTORIJADA N.T.” u sjećanje na preminulog kolegu Nikolu Tureka, u organizaciji raznih lokalnih moto skupina. Bit će održan i ljetni dvotjedni “REZERVARTFEST“ s umjetničkim i glazbenim programom… Premda smo mlada organizacija, koja radi danonoćno već godinu dana na doprinosu razvoju kulture (uglavnom volonterski!), nastojat ćemo razviti RezervArt centar u samoodrživu kulturnu zajednicu. Jednog dana pružat će full time edukativni likovni program za sve uzraste, odnosno zadovoljit će svačije ambicije. Varaždin je grad umjetnosti i kulture, i naša će mala kap doprinijeti tom statusu. Otvorit ćemo još novih raznih mjesta i proširiti djelovanje na širi kulturni spektar – zaključio je Nikola Vudrag.

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje