Trodnevni festival od 18. do 20 listopada je izveo pjevačke zborove na varaždinske ulice i trgove.

Inicijator i organizator ove manifestacije bila je Udruga „Kapela Paulina Warasdin“ uz potporu Grada Varaždina, HNK-a u Varaždinu te poznatih hrvatskih glazbenika – Vladimira Kranjčevića, Ruže Pospiš-Baldani i Višnje Mažuran.

Na taj su način željeli odati priznanje velikom varaždinskom glazbeniku, dirigentu, glazbenom pedagogu, dugogodišnjem ravnatelju Glazbene škole Varaždin i inicijatoru brojnih kulturnih događanja u našem gradu, zemlji, pa i šire. Prof. Zuber odgojio je generacije glazbenika, objavio mnoštvo stručnih članaka i afirmirao Glazbenu školu i grad Varaždin u međunarodnim okvirima. U okviru 1. „Zuberfesta“ otvorena je izložba „Marijan Zuber, život i djelo”, u predvorju koncertne dovorane HNK- u Varaždinu, na kojoj je predstavljena obilna dokumentacija koju je prof. Zuber marljivo skupljao tijekom desetljeća svog rada, a koja je evocirati brojne uspomene vezane za glazbeni život Varaždina u drugoj polovici 20. stoljeća.

Na koncertima koji su organizirani po varaždinskim ulicama i trgovima nastupoili su naši najpoznatiji zborovi Dječji zbor Glazbene škole Varaždin, HPD „Slavuj“ iz Petrinje, AZ „Vladimir Prelog“ Zagreb, KUD „INA“ Zagreb, Mješoviti pjevački zbor „Josip Vrhovski“ Nedelišće i Akademski pjevački zbor „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, zborovi KUD-a „Klenovnik“, KUD-a „Ftičice“ iz Murskoga Središća i Kapele Paulina Warasdin.

Na obiteljskoj kući prof. Zubera u Ulici Ognjena Price broj 6 ovim je povodom otkrivena i spomen ploča, a o životu i djelu jednog od najuglednijih hrvatskih glazbenih pedagoga govorio je novinar i vrsni poznavatelj povijesti hrvatske glazbe Željko Slunjski.

Komentari

Komentara