Povežite se s nama

U fokusu

Prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 446 počinitelja nasilja u obitelji

Objavljeno:

- dana

U cijelome se svijetu danas, 25. studenoga, obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine kada su brutalno ubijene sestre Patrie, Minerve i Marie Terese Mirabal u Dominikanskoj Republici od diktatora Rafaela Trujilla.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama bilo ono tjelesno, psihičko, spolno ili ekonomsko.

U posljednje dvije godine na području Policijske uprave varaždinske nasilje se sve češće prijavljuje. Uspoređujući prvih deset mjeseci 2019. i 2020. godine bilježi se zanemariv pad broja prekršaja, ali povećanje kaznenih djela.

Tako je u prvih deset mjeseci 2019. godine PU varaždinska evidentirala ukupno 570 počinitelja nasilja u obitelji prema odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, od čega 392 muških počinitelja te 178 ženskih počinitelja. Evidentirano je ukupno 759 oštećenih osoba, od čega 495 žena.

U istom razdoblju 2020. godine evidentirano je ukupno 446 počinitelja nasilja u obitelji, od čega 315 muških počinitelja, te 133 počinitelja ženskog spola.

Bilježi se porast broja kaznenih djela počinjenih nasiljem na štetu bliskih osoba (tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda, prijetnje, nasilje u obitelji, pokušaji ubojstva).

Za prvih deset mjeseci 2019. i 2020. godine PU varaždinska bilježi porast od 100 % kaznenih djela tjelesnih ozljeda i teških tjelesnih ozljeda počinjenih na štetu bliskih osoba te porast od 17 % kaznenih djela prijetnji prema bliskim osobama (ukupni porast od 56 % kaznenih djela prijetnji).

– Ne bilježimo kaznena djela sa smrtnom posljedicom počinjenih od strane bliske osobe ili intimnih partnera, a u padu je i kazneno djelo pokušaj ubojstva (2019. godine tri kaznena djela ubojstva u pokušaju, te u 2020. godini jedno kazneno djelo pokušaj ubojstva) – ističu.

Uloženim naporima u prevenciju i intervenciju policije, sve više jača kazneno pravna zaštita žrtava nasilja u obitelji pa tako i žena.

– Nasilje se ne smije tolerirati, a pogotovo ne nasilje nad ženama i zato: „O nasilju ne treba šutjeti, nasilja se ne treba sramiti, nasilje treba prijaviti!“ – poručuju iz PU varaždinske.

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

HUBOL: “Nismo mi nikakve militantne falange, Jurkovićevi istupi su podmetanja“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Hrvatski liječnički sindikat

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najnoviji istup Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu u kojem svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim.

U priopćenju za medije kojeg donosimo u nastavku, HUBOL Jurkovićeve istupe naziva podmetanjima:

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najnoviji istup Dražena Jurkovića, direktora Udruge poslodavaca u zdravstvu u kojem svoje kolegice i kolege liječnike koji su sudjelovali na prosvjedu SOS za zdravstvo naziva “militantnim falangama”, smatra sramotnim. Jurkovićeva podmetanja da je hrvatskim liječnicima skriveni cilj zapravo bio pokrenuti “šire socijalno nezadovoljstvo i nemire” i da predstavnici hrvatskih liječnika imaju političke ambicije tj. da žele postati ministar zdravstva kao da su ispala iz propagandnih udžbenika bivše, jednostranačke države.

Istup u kojem Jurković, koji je cijelu svoju karijeru proveo kao član nekoliko političkih stranaka i godinama funkcionira kao produžena ruka politike, bilo kojeg liječnika napada kako se želi “baviti politikom” abecedni je primjer licemjerja. Jurković probleme u zdravstvu ne vidi i cinično se pita postoje li uopće opravdani razlozi za nezadovoljstvo liječnika.

UPUZ je udruga koja se financira javnim novcem, a godinama je najglasniji borac za kršenja prava liječnika i politizaciju hrvatskog zdravstva. UPUZ, nažalost, ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva.

Jedini interes UPUZ-a i njezina direktora Jurkovića je biti uz bok politike, bez obzira koliko ona štetna bila javnom zdravstvenom sustavu, liječnicima koji rade u njemu kao i pacijentima. Stoga treba još jednom glasno ponoviti: niti Dražen Jurković, niti udruga čiji je direktor ne rade u interesu hrvatskih pacijenata, hrvatskih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika.

Mi smo liječnici, naš posao je liječiti naše pacijente. Naša stranka je hrvatski javni zdravstveni sustav, a naša politička ideologija je medicina. Da bismo pacijente mogli što uspješnije liječiti nužno je da radimo u uređenom sustavu, koji za postupke planira točno određeno vrijeme, u kojem svaki građanin ima svojeg, dostupnog obiteljskog liječnika, svaka žena primarnog ginekologa, a svako dijete svog primarnog pedijatra. Da za pacijente imamo dovoljno vremena za kvalitetan pregled, dijagnostiku i medicinski zahvat, da nismo iscrpljeni i premoreni od stotine prekovremenih sati, da smo primjereno plaćeni za naše znanje, iskustvo, stručnost i rad. Da poželimo ostati raditi u javnom zdravstvenom sustavu i da nas ima dovoljno kako bi se liste čekanja smanjile. To je sva naša politika.

Činjenica da Premijer i Vlada, a i Jurković kao njihov pobočnik, ignoriraju problem urušavanja javnog zdravstva, sadašnjim i budućim pacijentima neće donijeti ništa dobro. Problem koji pacijenti imaju s nedostupnošću zdravstvenih usluga neće nestati zato što ga politika ignorira. Ista ona politika koja je odgovorna za urušavanje zdravstva.

Ignoriranjem problema, političkim napadima i osobnim difamacijama politika liječnike gura u štrajk. Štrajk liječnika jedina je preostala obrana za spas javnog zdravstva u Hrvatskoj. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje