Povežite se s nama

Život i društvo

Prvim ovogodišnjim rebalansom Općina T. Bartolovečki osigurala nastavak realizacije projekata

Objavljeno:

- dana

Prvim izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna Općine Trnovec Bartolovečki prihodi su povećani za 2,6 milijuna kuna te sada iznose 26,7 milijuna kuna, a s viškom iz prethodnih godina od gotovo 9 milijuna kuna ukupni su rashodi 35,7 milijuna kuna.

Prvi je ovogodišnji rebalans prihvaćen jednoglasno na sjednici Općinskog vijeća u srijedu.

– Prvi rebalans je nužan zbog cijena koje su išle drastično gore u odnosu na plan proračuna koji smo donijeli u veljači. Ne radi se o novim projektima već o projektima koje smo proračunom predvidjeli, no ne možemo raspisati javnu nabavu jer nemamo dovoljno planiranih sredstava u proračunu. Prijedlog je bio da „posudimo“ od onih projekata kod kojih još uvijek nemamo svu dokumentaciju pa će njihova realizacija bit kasnije – pojasnila je načelnica Verica Vitković.

S obzirom na veće punjenje od planiranog, u proračunu su za milijun kuna povećani prihodi od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada. Za milijun kuna povećane su pomoći iz državnog proračuna i one temeljem prijenosa EU sredstava.

Povećavaju se rashodi u iznosu od 350.000 kuna za tekuće održavanje Ulice Ivana Mažuranića u Trnovcu, 350.000 kuna za izgradnju nove ulice između Dravske ulice i Zelenog puta, 200.000 kuna za postavljanje fiksnih kućišta za kamere na državnoj cesti D2 u Bartolovcu, Šemovcu i Zamlaki, 140.000 kuna za unutarnje uređenje Društvenog doma Zamlaka, 100.000 kuna za izgradnju skate parka, a 100.000 kuna namijenjeno je i za nabavu kamera koje će se postaviti na površine na kojima će biti sanirani divlji deponiji.

Za nogometne klubove potvrđene su kapitalne donacije u ukupnom iznos od 60.000 kuna, NK Trnju iz Trnovca 40.000 kuna za postavu automatskog sustava za navodnjavanje glavnog terena te NK Mladosti iz Šemovca 20.000 kuna za postavljanje kućice za suce i rezervne igrače. Jednakim iznosima i Županijski nogometni savez Varaždin poboljšava sportsku infrastrukturu. Time su ukupna sredstva javnih potreba u sportu Općine Trnovec Bartolovečki u 2022. godini povećana na 810.000 kuna.

Lovačkom društvu Kobac iz Bartolovca kapitalnom donacijom od 19.000 kuna pomoći će se u kupnji hladnjače što je Društvu uvjet za koncesiju, a vijećnici su prihvatili i inicijativu da se za dječji vrtić u Trnovcu kupe dvije klime kako bi se poboljšali uvjeti boravka djece u objektu.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje