Povežite se s nama

Zabava & Stil

Prvo fotelje i stol, a tek onda zavjese

Objavljeno:

- dana

Greške u uređenju doma

Ulazni prostor u kuću ili stan često je prvo mjesto na kojem su vidljive greške i nemar u uređenju interijera. Hodnici znaju biti slabo osvjetljeni i loše organizirani te se pretvaraju u skladišta za odlaganje obuće i kaputa, što stvara loš prvi dojam kod gostiju.

Najbolje je imati zatvorene ormariće u kojima će se držati cipele i jakne kako ne bi sve stvari bile vani i vizualno opterećivale prostor. Budite praktični i osigurajte klupu ili sjedalicu kako bi ukućanima i gostima olakšali obuvanje i izuvanje. Unesite vlastiti stil i u ovaj dio stana. Ukrasite hodnik ogledalom, slikom ili malim stolićem naslonjenim uza zid, na koji ćete moći odložiti ključeve ili torbicu pri ulasku u dom. 

Pri odabiru namještaja i boja za dnevni boravak slijedite vlastiti ukus, ali uvijek razmišljajte o cjelini, kako će se pojedini dio namještaja uklopiti u prostor i kako će se slagati s ostalim stvarima. Ljudi često griješe i prvo razmišljaju o detaljima kao što su zavjese, ukrasni jastučići ili boja zida, a još nemaju viziju kako će izgledati glavni namještaj.

Prvo izaberite glavni namještaj, a zatim krenite na detalje

Obratite pažnju na boju parketa i vrata u prostoriji. Pripazite da u sobi nemate previše različitih vrsta drveta i boja. Ako je namještaj masivan i pretaman, gušit će prostor. Imate li glomazan, teški kauč nemojte ispred njega stavljati prevelik stol za odlaganje čaša. Izaberite manji, po mogućnosti stakleni stolić ili kraj glomaznog kauča stavite usku i visoku podnu lampu koja će naglasiti vertikalu prostora.

Nakon što ste izabrali glavni dio namještaja tek tada krenite u izbor tepiha, zavjesa i boje zidova. Pripazite da tepih ne bude prevelik i da svojim uzorcima i bojama ne zadominira prostorom. Volite li sagove s višebojnim uzorcima radije izaberite one sa sitnijim šarama. Ako je namještaj već dovoljno koloristički, izaberite  neutralnu, nenametljivu boju zida kao što je boja slonovače ili neka bež nijansa.

Na kraju na red dolaze sitni detalji i ukrasi. Volite li uokvirene fotografije svoje obitelji, pazite da ne pretjerate. Jedna po jedna i na kraju je cijela komoda načičkana fotografijama, što može izgledati neuredno, posebice kad se na njima skupi prašina. Izaberite nekoliko fotografija koje će ostati izložene, a ostale pospremite u fotoalbume. Albume poredajte na polici s knjigama pa će vam biti nadohvat ruke kad god ih želite prelistati.

Dobro pripazite kod kupovine stola i stolica za blagovaonicu. Isprobajte stolice u trgovini jesu li udobne i kakve su visine u odnosu na stol. Nemojte napraviti grešku i kupiti previsoke ili preniske stolice.

Kuće su danas pune kablova koji izgledaju ružno. Držite ih iza namještaja ili sakrijte u kutiju, a one koji prolaze kroz prostoriju pričvrstite uz lajsne na podu i štokove od vrata. Izaberite boju kabla koja se slaže s bojom zida.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Rifovi revolucije krenuli s projekcijama u Kino Gaju, održan i panel o tome kako je nastao film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Film Rifovi revolucije u subotu, 2. prosinca krenuo je i u svoj redovni ‘kino život’ u Varaždinu, prvim prikazivanjem u Kinu Gaj gdje će igrati do nedjelje, 10. prosinca. Prvu projekciju pratio je i filmski panel pod nazivom “Kako napraviti film za 4000 eura”.

Radi se o glazbeno akcijskoj komediji, Jurice Hižaka, nastaloj u kooprodukciji Rebl filma i udruge Trash. Radnja filma vrti se oko hard-rock grupe Razor Jet koja se suprotstavlja dr. Zempu, vlasniku agencije za autorska prava koja sije strah i trepet među građanima.

Rifovi revolucije su dosad već prikazani u Ormožu, Vinkovcima, Beogradu i Varaždinu u sklopu Trash film festivala kada je kino bilo prepuno. Prošli tjedan film je premijerno prikazan i u Zagrebu, u kinu SC, gdje je doživio odlične reakcije publike. Zagrebačku premijeru pratila je i svirka filmskog banda Razor Jeta, koji je odsvirao filmski soundtrack što je zasigurno jedinstven slučaj u hrvatskoj kinematografiji.

Film je nastao uz skroman financijski budžet od svega 4000 eura, no u njemu ne nedostaje specijalnih efekata, akcijskih scena i atraktivnih kulisa. O svemu tome, nakon filma su više mogli čuti i posjetitelji u kinu, jer je održan i razgovor s autorom Juricom Hižakom te Arianom Pehardom, glazbenim producentom i Filipom Majcenom, scenografom i kostimografom.

Razgovor je moderirao novinar Goran Štimec, a Jurica Hižak je još jednom istaknuo veliku zahvalu za sve koji su svojim volonterskim radom doprinijeli da film bude realiziran, iako je prijetilo da se od svega odustane..

Rifovi revolucije igraju u varaždinskom Kinu Gaj do nedjelje, 10. prosinca, a prva sljedeća projekcija je u srijedu, 6. prosinca, u 19 sati.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Županijska palača u Varaždinu i ove godine pretvorena u veliki adventski kalendar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao i prethodnih godina pročelje Županijske palače i ove je godine pretvoreno u veliki adventski kalendar.

Ove godine prozore palače krasit će fotografije varaždinskog fotografa Siniše Sovića koji se profesionalno fotografijom bavi punih 20 godina. U svojoj karijeri radio je za mnoge redakcije kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, a službeni je fotograf Varaždinske županije, Grada Varaždina, Glazbene škole u Varaždinu, Špancirfesta, Varaždinskih baroknih večeri, NK Varaždina te drugih.

Upravo je on, zajedno sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec i direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem otkrio prozor s prvom fotografijom, a riječ je o dvorcu Erdődy u Novom Marofu u zimskom ruhu.

– Svaki kutak Varaždinske županije je predivan i ima nešto za pokazati. Često puta nismo ni svjesni koja ljepota prirode nas okružuje i koliko je bogata naša kulturna baština, gastronomija… Svaki svoj slobodni trenutak volim provesti u prirodi, s obitelji, napuniti baterije, a naša županija nudi nam pregršt motiva koji nas zovu da ih fotografiramo i sačuvamo od zaborava. Dolina rijeke Bednje, prostor između Čeva i Ivanščice za mene je poseban, inspirativan i često se njemu vraćam kako bi ga ovjekovječio u svim njegovim izdanjima – rekao je Siniša Sović zahvalivši se Varaždinskoj županiji i Turističkoj zajednici Varaždinske županije što su izabrali njegove fotografije za ovogodišnji adventski kalendar te time odali priznanje za njegov dugogodišnji rad. 

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec podsjetila je kako je adventski kalendar dosad prikazivao prirodne ljepote varaždinskog kraja, zimske motive, slike iz kolekcije Vladimira Malogorskog, kao i dvorce i utvrde diljem Varaždinske županije, dječje likovne radove na temu Božića i zime, te fotografije koje prikazuju bogatstvo jedinstvenih doživljaja u turističkoj ponudi Varaždinske županije, od destinacija, aktivnosti, gastronomije i manifestacija.

– Sedmi put zaredom pročelje Županijske palače postaje predivan adventski kalendar koji nas uvodi u blagdanski duh Božića. Ispunjen fotografijama Siniše Sovića svakom prolazniku donosi jedinstvenu priču Varaždinske županije koja obiluje prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom, bogatom gastronomijom, turističkim manifestacijama. Njegove fotografije pozivaju nas na budnost na prizore koji nas okružuju, pozivaju nas da zastanemo i uživamo u ljepoti svakodnevice. Poznavajući rad Siniše Sovića koji kao fotograf nije izgubio dodir s ljudima i prirodom, mislim da će i ovogodišnje izdanje adventskog kalendara na pročelju Županijske palače biti još jedna atrakcija za sve žitelje Varaždinske županije, ali i sve goste koji će se ovih dana uputiti u Varaždin – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec dodavši kako će i dalje adventski kalendar prikazivati djela osoba, udruga, institucija koji su svojim radom zadužili Varaždinsku županiju.

Osim adventskog kalendara, s prigodnim božićnim ukrasima uređen je i atrij Županijske palače, koji će svake subote u prijepodnevnim satima biti i mjesto raznih događanja, uz otvorena vrata Centra za posjetitelje.

– Već prve adventske subote na rasporedu je otvorenje tradicionalne izložbe fotografija pristiglih na nagradni natječaj u organizaciji Radija Megaton „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“ koja ostaje postavljena do 16. prosinca. Članice Udruge žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruge žena Općine Vidovec, „Lepoglavski pušlek“ i Udruge žena „Cvijet“ iz Šemovca 9. prosinca pripremit će tradicionalne božićne kolače čime će dočarati blagdanski ugođaj uz okuse i mirise našeg kraja. Izložba tradicijskih igračaka, dječje opreme kojom želimo pokazati bogatstvo tih zaboravljenih predmeta upriličit će se u ulaznom prostoru Županijske palače 16. prosinca, a tada će Županijski savez poljoprivrednih udruga organizirati humanitarnu podjelu sarme uz donacije koje će se prikupljati za Zakladu Vita. Zadnja adventska subota rezervirana je za prigodne božićne pjesme u izvođenju pjevačkog zbora Uršuline zvjezdice – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ napomenuvši kako svi programi započinju u 10 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje