Povežite se s nama

Kultura

Prvo mjesto za „šemovečke slavuje“ na Smotri glazbenog stvaralaštva djece i mladeži

Objavljeno:

- dana

U velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog  kazališta u Varaždinu, 28. ožujka, održana je 20. Smotra glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije.

U A-kategoriji kategoriji „Zboraši“, učenici Osnovne škole Šemovec svojim su nastupom zadivili sve prisutne te osvojili prvo mjesto.

„Šemovečki slavuji“ nastupili su šesti po redu uz odličnu pratnju korepetitora Danijela Ota.

– Prije samog nastupa na licima učenika vidjela se uzbuđenost i hrabrost. Samouvjereno su stupili na pozornicu i zapjevali, a nekima su čak i suze radosnice potekle – navela je Marina Hižak, ravnateljica škole.

Smotru je otvorio Komorni vokalni ansambl Glazbene škole u Varaždinu kojim ravna profesorica Dada Ruža.

Svim su mentorima zborova, koji su barem jednom sudjelovali na državnom natjecanju, dodijeljene plakete kao mali znak pažnje za njihov rad i trud uložen u zborove i samu Smotru.

U ime nagrađenih obratio se pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek istaknuvši da je vrhunsko glazbeno obrazovanje inicijatora ove Smotre potvrda da se i dalje treba nastaviti s organizacijom ovakve svečanosti.

Sve je prisutne pozdravio i Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije. Osim što je natjecateljima zaželio puno sreće, zahvalio im je što u ovo doba tehnologije pronalaze vrijeme za ovakve kulturne događaje.

Kultura

U srijedu u HNK-u smotra mladih pijanista: nastupit će više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske te u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od 100 mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević s Muzičke akademije u Zagrebu.

Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10, 12, 15, 17 i 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine.

Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje