Povežite se s nama

Život i društvo

Prvomajski roštilj pojedite u Parku V. Jagića, a grah na Dravi, u Ludbregu ili na Grebengradu

Objavljeno:

- dana

Prvomajska druženja

Stanovnici Varaždinske županije i ove godine će uz jela s roštilja i prvomajski grah s kobasicama proslaviti Međunarodni praznik rada.

.

U ponedjeljak će se , 1. svibnja, spravljati roštilji i kuhati veliki kotlovi graha u Varaždinu, Novom Marofu i Ludbregu.

Varaždinci će se za praznik počastiti u Gradskom parku gdje članovi Lige za Varaždin od 10 sati organiziraju druženje uz jela s roštilja, živu glazbu i bogatu tombolu.

>>Liga za Varaždin poziva sugrađane na prvosvibanjsko druženje u Parku V. Jagića

Već tradicionalno, prvosvibanjsko okupljanje održat će se i uz Dravu. Skuhati će se 3.000 porcije graha, a za zabavu će se pobrinuti lokalni izvođači – Mali bubnjari varaždinskog Društva naša djeca, Varaždinske mažoretkinje, Mali slavuji DND-a, Plesni klub D&D, Centar tradicijske kulture, članovi Kuburaške udruge Maruševec, te članovi glazbeno-folklorne sekcije varaždinskog Kluba za starije osobe.

Ludbrežani pozivaju sve koji to žele da praznik dođu proslaviti s njima u ponedjeljak, 1. svibnja u Lovački dom. Druženje uz glazbu počinje u 11 sati, a uz grah će se guštati i u odojku.

U Novom Marofu proslava započinje već sutra, 30. travnja, u izletištu Lužec kod Oštrica, gdje će grah pripremati lokalni vatrogasci.

U ponedjeljak se sprema ručak na utvrdi Grebengrad. Iz marofske Turističke zajednice preporučuju da usput pogledate Etno park Greben s tradicijskim kućicama u kojima se prezentira nekadašnji način života.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati