Povežite se s nama

Crna kronika

Prvostupanjska presuda o oranici je neosnovana

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Temeljem Zakona o medijima u ime Nikolausa Petera grofa Draskovicha iz Velikog Bukovca podnosimo zahtjev za objavu odgovora na članak „Grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu“ objavljen u 7Plus Regionalnom tjedniku od 24. svibnja.

Nije točno da bi grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu, kao što je objavljeno. Radi se o nepravomoćnoj sudskoj presudi protiv koje je, po našem mišljenju, podnesena osnovana žalba. Ovakvim naslovom iz kojeg nedvosmisleno proizlazi da je grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu, potaknuli ste i druge osobe na podnošenje tužbi, a koje su u konkretnom slučaju neosnovane.

To je iz razloga jer već postoji jedna pravomoćna presuda u ovakvom predmetu u kojem je grofu Draskovichu priznato pravo vlasništva, a uz to na navedenoj nekretnini nikada nitko drugi nije bio upisan kao vlasnik osim tužitelja grofa Draskovicha i njegovih prednika. Dosjelošću kako prema Općem građanskom zakoniku, a i prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uz posjedovanje nekretnine potrebno je da samostalni posjednik bude barem pošten. Prema članku 18. st. 3. Zakona o vlasništvu posjed je pošten ako posjednik, kad ga je stekao, nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

Nikada, ni jedan posjednik zemljišta koje je upisano u zemljišnim knjigama na drugog vlasnika ne može biti pošten jer iz javne knjige – zemljišne knjige proizlazi tko je vlasnik. Posebno ne ovaj posjednik koji nema nikakvu ispravu da bi na zakoniti način mogao steći pravo vlasništva. Kod toga treba imati u vidu da je obitelj Draskovich tijekom 2. svjetskog rata bila protjerana iz tadašnje države, te nije imala nikakav pristup u RH. U bivšoj državi je bila provođena agrarna reforma i eksproprijacija zemljišta, ali nikada nije bila provedena eksproprijacija koja je predmet sudskog postupka navedenog u vašem tekstu. Zbog toga grof Draskovich smatra da je prvostupanjska presuda neosnovana, gospodin Šprem nema nikakvu valjanu ispravu kojom bi mogao dokazati svoj pošten posjed.
Punomoćnici ZOU Marijan Fosin, Božica Petak Vujec i Andreja Fosin

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Vozač (38) ponavljao prometne prekršaje pa završio u zatvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Jučer, 4. ožujka, trideset minuta nakon ponoći na lokalnoj prometnici između Držimurca i Piškorovca policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, u nadzoru cestovnog prometa zaustavili su neregistriranu i neosiguranu Škodu Favorit, kojom je upravljao 38-godišnjak.

Alkotestiranjem vozača utvrđeno je kako je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 1,32 promila. Daljnjim provjerama utvrđeno je kako je 38-godišnjak upravljao Škodom bez položenog vozačkog ispita te za vrijeme izrečene zabrane pošto je u roku od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova.

Budući da je 38-godišnjak višestruki ponavljač prometnih prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola te bez položenog vozačkog ispita, policijski službenici privremeno su oduzeli Škodu Favorit, koja je vučnom službom prevezena u sjedište Policijske uprave međimurske u Čakovcu. Ujedno, 38-godišnjak je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, 38-godišnji vozač kaznit će se izricanjem novčane kazne u ukupnom iznosu od 20.000 kuna, uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u ukupnom trajanju od pet mjeseci.

Ujedno, 38-godišnjak uz optužni prijedlog zbog ponavljanja prekršaja upravljanja motornim vozilima bez položenog vozačkog ispita (Zakon o sigurnosti prometa na cestama), doveden je dežurnom sucu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Čakovcu. Nakon saslušanja sudac je prihvatio prijedlog policije i okrivljeniku odredio zadržavanje te je potom sproveden u Zatvor u Varaždinu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Maloljetno dijete koristilo majčin mobitel u Parku mladih, s klupice ga ukrao lopov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Proteklih su se dana dogodile tri krađe na području Varaždina, o čemu je izvijestila Policijska uprava varaždinska.

U četvrtak, 4. ožujka oko 19 sati, na prostoru Parka mladih u Varaždinu, nepoznati je počinitelj s klupice otuđio mobitel u vlasništvu 42-godišnjakinje kojim se koristilo njezino maloljetno dijete. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 1.500 kuna.

Od 2. do 3. ožujka, u ulici Miroslava Krleže u Varaždinu, nepoznati je počinitelj provalio u stan kojim se koristi 41-godišnjakinja te otuđio iznos od nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovih kaznenih djela, ističu iz PU varaždinske.

Treća krađa dogodila se tijekom noći 3./4. ožujka u ulici Kneza Trpimira u Varaždinu, na predjelu zvanom Grlice, a nepoznati je počinitelj provalio u vikend kuću u vlasništvu 48- godišnjaka te otuđio teleskopske vrtne škare. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko tisuću kuna, a protiv nepoznatog počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!