Povežite se s nama

Crna kronika

Prvostupanjska presuda o oranici je neosnovana

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Temeljem Zakona o medijima u ime Nikolausa Petera grofa Draskovicha iz Velikog Bukovca podnosimo zahtjev za objavu odgovora na članak „Grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu“ objavljen u 7Plus Regionalnom tjedniku od 24. svibnja.

Nije točno da bi grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu, kao što je objavljeno. Radi se o nepravomoćnoj sudskoj presudi protiv koje je, po našem mišljenju, podnesena osnovana žalba. Ovakvim naslovom iz kojeg nedvosmisleno proizlazi da je grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu, potaknuli ste i druge osobe na podnošenje tužbi, a koje su u konkretnom slučaju neosnovane.

To je iz razloga jer već postoji jedna pravomoćna presuda u ovakvom predmetu u kojem je grofu Draskovichu priznato pravo vlasništva, a uz to na navedenoj nekretnini nikada nitko drugi nije bio upisan kao vlasnik osim tužitelja grofa Draskovicha i njegovih prednika. Dosjelošću kako prema Općem građanskom zakoniku, a i prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uz posjedovanje nekretnine potrebno je da samostalni posjednik bude barem pošten. Prema članku 18. st. 3. Zakona o vlasništvu posjed je pošten ako posjednik, kad ga je stekao, nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada.

Nikada, ni jedan posjednik zemljišta koje je upisano u zemljišnim knjigama na drugog vlasnika ne može biti pošten jer iz javne knjige – zemljišne knjige proizlazi tko je vlasnik. Posebno ne ovaj posjednik koji nema nikakvu ispravu da bi na zakoniti način mogao steći pravo vlasništva. Kod toga treba imati u vidu da je obitelj Draskovich tijekom 2. svjetskog rata bila protjerana iz tadašnje države, te nije imala nikakav pristup u RH. U bivšoj državi je bila provođena agrarna reforma i eksproprijacija zemljišta, ali nikada nije bila provedena eksproprijacija koja je predmet sudskog postupka navedenog u vašem tekstu. Zbog toga grof Draskovich smatra da je prvostupanjska presuda neosnovana, gospodin Šprem nema nikakvu valjanu ispravu kojom bi mogao dokazati svoj pošten posjed.
Punomoćnici ZOU Marijan Fosin, Božica Petak Vujec i Andreja Fosin

Izvor:
Foto:

Crna kronika

S 2.49 promila u Varaždinu izazvao sudar tri auta, a pijani vozač se u G. Knegincu prevrnuo autom na krov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pijani vozači su proteklog vikenda prouzročili tri nesreće s ozlijeđenim osobama na području Varaždinske županije.

U subotu, 3. prosinca, oko 16.40 sati u Gospodarskoj ulici u Varaždinu dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 36 godina upravljao je automobilom pod utjecajem alkohola od 2.49 promila, za vrijeme vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom, te mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova, javila je varaždinska policija. On se kretao Gospodarskom ulicom u smjeru Zagrebačke ulicom te je uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih utjecajem alkohola prednjim djelom vozila udario je u stražnji dio osobnog automobila, koji je bio zaustavljen na kolniku ispred raskrižja radi zaustavljenog vozila ispred sebe kojim je upravljala 56-godišnja vozačica. Od siline udarca osobni automobil 56-godišnjakinje je odbačen prema naprijed te je prednjim djelom vozila udario u stražnji dio osobnog automobila kojim je upravljala 34-godišnja vozačica, a koji je u trenutku prometne nesreće bio zaustavljen na kolniku ispred raskrižja radi upaljenog crvenog svijetla na semaforskom uređaju. U prometnoj nesreći ozljede je zadobio 36 godišnji vozač te mu je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok mu ozljede nisu okvalificirane.

U nedjelju, 4. prosinca, oko 10.30 sati u Mostečkoj ulici u Gornjem Knegincu dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. Muškarac starosti 20 godina upravljao je automobilom pod utjecajem alkohola od 1.26 promila. Dolaskom do njemu desnog zavoja, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste, sletio je van kolnika u cestovni jarak, te je tom prilikom došlo do prevrtanja vozila na krov. U prometnoj nesreći ozljede je zadobio 19 godišnji putnik iz vozila. Liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok mu ozljede nisu okvalificirane.

U subotu, 3. prosinca, oko 09.30 sati u Varaždinskoj ulici u mjestu Poljanec dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 28 godina upravljao je automobilom pod utjecajem alkohola od 0.82 promila. Dolaskom do raskrižja sa Vinogradskom ulicom skrenuo je udesno, a da se prije nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu te je prednjim djelom svog vozila udario u prednji lijevi dio osobnog automobila, koji je bio zaustavljena ispred raskrižja radi propuštanja vozila koja su se kretala po Varaždinskoj ulici. U prometnoj nesreći ozljede je zadobila 50 godišnja vozačica te joj je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok joj ozljede nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Crna kronika

Ima i toga: netko je ukrao svijeće s adventskog vijenca na trgu u Sračincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Vijenac u Sračincu/Općina Sračinec

U subotu, 3. prosinca u Sračincu, nepoznati počinitelji su otuđili svijeće s adventskog vijenca koji je postavljen nasred trga, javila je PU varaždinska.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje