Povežite se s nama

Međimurje

Psi bolesni i ranjeni, jedan od gladi jeo kamenje: „Dokad će trajati patnja pasa u romskim naseljima?“

Objavljeno:

- dana

Nakon što se krajem 2018. godine završila prva faza projekta kastracije i liječenja pasa u romskim naseljima Međimurja, 2019. godine Sklonište za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu brojalo je gotovo 800 pasa na svojoj skrbi.

Godine 2019. nisu primili gotovo niti jednog novog psa iz naselja. Izgledalo je da je projekt dao svoj rezultat i da nema novog priljeva pasa, no onda je odjednom opet sve krenulo.

Tijekom 2020. i 2021. godine već je više od 300 pasa ušlo u Sklonište, uglavnom iz romskih naselja Kuršanec i Parag. Trošak liječenja i zbrinjavanja tih pasa iznosio je više od 300.000 kuna koje je Sklonište prikupilo od svojih donatora. Svi ti psi ne bi bili živi da ih Sklonište nije pokupilo i zbrinulo – bili su pregaženi, slomljene kralježnice, šugavi, puni glista i ranjeni.

Srećom, Sklonište ima nekoliko romskih stanovnika koji dojavljuju informacije o psima kojima treba pomoć pa se za neke i uspijevaju izboriti. No, mnogi su umrli zato što su za njih saznali prekasno.

Horor

Neke od nesretnih životinja su muško štene koje je prije nekoliko dana preuzeto iz romskog naselja Kuršanec i kujica koja je sva u ranama od šuge lutala romskim naseljem. Spomenuto štene ima tek pet mjeseci, a prepuno je rana koje su ispunili crvi i izuzetno mršavo. Osim toga, bilo je i pothlađeno te je imalo sepsu.

Pothlađeno štene iz Kuršanca prepuno rana s crvima i sepsom

– Još nismo „došli k sebi“ od jučerašnjih slika horora s malenim štenetom, danas dobivamo poziv od gospodina koji je u kukuruzištu pored romskog naselja Parag pronašao sustavno, dugotrajno zanemarivanog psa koji je bio toliko gladan da je jeo kamenje, što je vidljivo na rendgenskim snimkama. Vjerujem da znate koliko je vremena trebalo proći da pas dođe u to stanje – napisali su prije otprilike tjedan dana u objavi na Facebook profilu Skloništa, pozvavši građane da podijele objavu kako bi je što više ljudi vidjelo i dodavši da se s time ne mogu nositi sami, jer svi ti psi trebaju dugotrajno liječenje koje traje mjesecima.

Zanemarivan pas iz Paraga koji je bio toliko gladan da je jeo kamenje

Zakon se ne poštuje

U Skloništu se pitaju dokad će Romi nastaviti dovoditi nove pse u naselje i dokad će se većinsko stanovništvo rješavati svojih „viškova“ tako da ih ostavljaju pred romskim naseljem ili ih sa starim željezom, baš poput neke stvari, predaju Romima.

Pitaju se također: zar Zakon nije jednak prema svima? Kako je moguće da u romskim naseljima žive psi koji nisu označeni mikročipom, iako je to obveza za svakog vlasnika psa još od 2004. godine, a samim time nisu niti cijepljeni protiv bjesnoće?

– Projekt kastracije pasa u romskim naseljima pod kapom Ministarstva poljoprivrede ponovo se nastavlja ove jeseni, ali problem se neće riješiti ako se zakon ne počne provoditi za sve građane ove zemlje podjednako. Ovaj bezimeni štenac dobio je svoju šansu za život, iako je ona malena. Više od njih 400 čeka svoju šansu. Sklonište za životinje ne može cijeli problem riješiti ako se ne uključe sve mjerodavne institucije u državi – poručuju iz Skloništa za životinje „Prijatelji“.

Želite li pomoći Skloništu u plaćanju troškova liječenja štenca iz objave, možete to učiniti uplatom na HR3323400091116025375, ZEU „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec ili paypal: [email protected]

Pothlađeno štene iz Kuršanca prepuno rana s crvima i sepsom
Pothlađeno štene iz Kuršanca prepuno rana s crvima i sepsom
Štene iz Kuršanca
Pas iz Paraga

Međimurje

Na autobusnom stajalištu u Pribislavcu vandali uništili naljepnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Pribislavcu je javna imovina opet bila na meti vandala.

Ovoga puta potrgane su naljepnice na autobusnom stajalištu.

– Radi se o šteti od oko 1000 kuna. Počiniteljima poručujem da idući put roditeljima uzmu 1000 kuna iz novčanika pa ih uredno poderu, jer su to isto napravili i sad, samo na “facerski” način – ogorčen je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Popravak će, naravno, pasti na leđa Općine, iz koje pak poručuju i da će se u pronalasku počinitelja poslužiti videonadzorom. Iako se ne radi o izrazito velikom iznosu štete, ovakva su djela prilično česta i u konačnici mogu uzrokovati velike, a potpuno nepotrebne troškove koje, u krajnjoj liniji, mještani opet plaćaju iz vlastitog džepa.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Goričan povećala naknadu za novorođenu djecu na 4000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Goričan odlučila je povećati naknade za novorođenu djecu i to čak 100 posto. Naime, umjesto dosadašnjih 2000 kuna koje su dobila roditelji za svoju novorođenčad, iz općinskog proračuna će se ubuduće za svako novorođeno dijeti isplaćivati po 4000 kuna. Takva je odluka donijeta na 2. sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, koja je održana u utorak, 14. rujna.

– Vodeći računa o svojim mještanima, nakon uvođenja usluge „e-novorođenče“, Općina Goričan za 100 posto je povisila jednokratne naknade za novorođenu djecu, te će naknada sada iznositi 4000 kuna – poručili su iz Općine Goričan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje